Nieuws


22-05-2019 8:00

Nederlanders brengen te weinig tijd door in de buitenlucht. Dat meldt Velux. "Onderzoek toont aan dat we een tekort hebben aan frisse lucht en daglicht."

De verbinding tussen de moderne maatschappij en de natuurlijk omgeving verdwijnt. Want ook al komen we graag in de natuur, we doen het bijna niet. "Zo geeft 83 procent van de Nederlanders aan dat ze graag meer tijd in de natuur zouden willen doorbrengen, terwijl meer dan de helft (54 procent) aangeeft dat ze in een week gemiddeld slechts één uur of minder per dag buiten zijn."

Daarnaast gelooft 81 procent van de Nederlanders dat ze als kind meer tijd in de natuur doorbrachten dan kinderen vandaag de dag. Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van de VeluxGroep. "De studie werd uitgevoerd onder meer dan 16.853 volwassenen in 15 landen, waaronder Nederland, en onderzoekt wat de effecten zijn van vooral binnen leven op ons algemene welzijn in het kader van een verschuiving naar een steeds meer verstedelijkte bevolking.

 

 

 

 

 

 

image

De nieuwe wereldwijde campagne en film 'Haal de natuur weer in huis' van VELUX, die de risico's van een maatschappij met een tekort aan natuur in beeld brengt, weerspiegelt dit onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt dat naast het feit dat respondenten meer tijd in de natuur willen doorbrengen. "77 Procent is van mening is dat ze hun dagelijkse routine en levensstijl moeten aanpassen om dit mogelijk te maken. In Italië ligt dat aantal aanzienlijk hoger, daar is 88 procent van mening dat ze veranderingen moeten doorvoeren. Canada is het land met het hoogste percentage mensen die een uur of minder per dag in de natuur doorbrengen (69 procent in vergelijking met een wereldwijd gemiddelde van 52 procent)."

“De komende generatie zal waarschijnlijk nog minder verbonden zijn met de natuur, tenzij wij onze manier van leven gaan veranderen. Het binnenlaten van daglicht en frisse lucht in huis kan één van de vele manieren zijn om onze verbinding met de natuur te herstellen,”zegt Marthijn Reekers, architect Daglicht & Binnenklimaat bij Velux Nederland.

Toch is het belangrijk dat we naar buiten gaan; een ‘frisse neus halen’ en tijd doorbrengen in de natuur is erg gezond. Volgens de studie van onderzoeksinstituut RAND Europe, draagt een verbinding met de natuurlijke omgeving namelijk bij aan een goede gezondheid en welzijn.
“De natuur kan het risico op ziektes die te maken hebben met chronische stress verminderen, maar biedt ook een aantal bijkomende voordelen, zoals subjectief welzijn”, legt gedragswetenschapper Terry Hartig, van de Universiteit van Uppsala, Instituut voor Huisvesting en Stedelijk Onderzoek, uit. Hij heeft gedocumenteerd hoe blootstelling aan de natuur herstellend kan werken en mogelijk stress kan beperken en het welzijn kan verbeteren.

www.letnaturebackin.com


Deel op Social Media21-05-2019 8:00

Waar zouden we zijn zonder de smartphone? Zonder sensoren? Zonder big data? technologie heeft impact, niet in de laatste plaats op de werkende mens. Tijdens de Dutch technology Week worden de ontwikkelingen in kaart gebracht. Het evenement begon gisteren 20 mei en duurt tot en met vrijdag 25 mei.

De officiële opening van de achtste editie van de Dutch Technology Week werd bijgewoond door ruim 180 betrokken liefhebbers van technologie bij de Brainport Industries Campus. het markeerde de start van een week met meer dan zestig events, georganiseerd door zo’n tweehonderd bedrijven en kennis-en onderwijsinstellingen.

Tijdens de opening spraken onder meer Frits van Hout (voorzitter van de klankbordgroep DTW en lid Raad van Bestuur ASML), Ineke Dezentjé (voorzitter FME) en Marieke Blom (hoofdeconoom ING). Van Hout gaf aan dat hij 'het techniekvirus' verder wil verspreiden. “Dit is een uitgestoken hand, we zeggen: kom erbij, dit is ook iets voor jou. Techniek is voor iedereen, het heeft toegevoegde waarde maar daarvoor moet het wel omarmd worden.”
 

De Dutch Technology Week is omvattender dan ooit: ontstaan in Eindhoven is de week uitgegroeid tot een event dat dit jaar op tweeëntwintig verschillende locaties door het hele land plaatsvindt. Van Hout: “We hebben iedereen nodig. Niet alleen wordt iedereen geraakt door technologie, iedereen kan er ook aan bijdragen. Technologie kan alles mogelijk maken.”
 

Slimmere machines én mensen die daar slimmer mee om kunnen gaan
Marieke Blom heeft de afgelopen jaren iets merkwaardigs geconstateerd. In een groeiende economie bleef de gemiddelde productiviteit steken op het niveau van jaren geleden. “We zijn wel meer uren gaan werken en daardoor leek het alsof we nog de goede kant op gingen, maar als je kijkt naar wat we per uur presteren, dan moet dat gewoon beter.”

 

Technologie en innovatie zijn belangrijke thema’s, onderschrijft ook Ineke Dezentjé, maar onder aan de streep zijn het slechts middelen tot een hoger doel. “Pas als we ons bewust worden van de impact ervan op de samenleving, kunnen we helemaal goed begrijpen wat het werkelijke belang is.” 

www.dutchtechnologyweek.com.

17-05-2019 10:00

Na het succes van light-as-a-service gaan Royal Schiphol Group en BIS/Econocom samenwerken om de ruim 3.000 digitale informatieschermen op een soortgelijke manier te gebruiken. Volgens het concept ‘as a service’ betaalt Schiphol voor gebruik, terwijl BIS/Econocom eigenaar blijft van het product.

Op deze manier stimuleert Schiphol de leverancier om de levensduur van een product te verlengen en materialen op een circulaire manier te gebruiken.
Schiphol gebruikt ruim 3.000 displays voor het tonen van vertrek- en aankomsttijden, mededelingen, en commerciële uitingen. BIS/Econocom wordt eigenaar van deze digitale informatieschermen. Aan het einde van de levenscyclus worden zo veel mogelijk onderdelen hergebruikt en krijgen een tweede of derde leven. Onderdelen die niet voor hergebruik in aanmerking komen, worden milieuvriendelijk gerecycled. Dit concept is nieuw in de markt voor digitale displays.  

"Dit vernieuwende concept sluit aan bij onze ambities om in 2030 afvalvrij en de meest duurzame luchthaven ter wereld te zijn. Deze samenwerking draagt daar aan bij. Door het eigenaarschap van de digitale displays bij de leverancier te beleggen, stimuleren we de circulaire economie”, aldus Denise Pronk, Head of Sustainability bij Royal Schiphol Group.

Jean Pierre Overbeek, CEO van BIS/Econocom, zegt hierover: “Wij nemen de volledige dienstverlening rondom de displays over. Naast de hardware verzorgen we ook alle services die horen bij onze as-a-service aanpak, zoals installatie, onderhoud, monitoring, reparatie en vervanging, met veel aandacht voor duurzaamheid en circulariteit. Inmiddels krijgen wij zo’n 20 procent van onze projecten op een as-a-service basis in opdracht. Nu Schiphol zich daarbij voegt, zal dat percentage verder stijgen. En dat is ook goed nieuws voor het milieu.”

www.bis.nl


Deel op Social Media13-05-2019 9:00

Werkend Nederland heeft moeite om écht op vakantie te gaan. Maar liefst 55 procent blijft bereikbaar voor collega’s en de baas tijdens de vakantie. Dit blijkt uit het onderzoek ‘4 keer tijd voor goed HR-beleid: productiviteit’ onder 1.019 werknemers uitgevoerd door Protime, specialist in workforce managementoplossingen.

Sommige werknemers (12%) nemen zelfs hun werktelefoon mee en meer dan twee op de tien respondenten (21%) checkt regelmatig hun zakelijke e-mail. 14 procent daarvan beantwoordt deze ook. Een deel van werkend Nederland (38%) kiest er zelf voor om bereikbaar te blijven tijdens de vakantie. Bij sommige organisaties is het de baas die verwacht dat werknemers bereikbaar zijn tijdens hun vakantie. Dit is bij 16 procent het geval. Slechts zeven procent van de bedrijven verplicht werknemers om juist volledig ‘offline’ te gaan.


Hoewel vakantieperiodes over het algemeen wat rustiger zijn, zorgt het ook voor de nodige stress bij thuisblijvers. De werkdruk verhoogt door afwezigheid van een of meerdere collega’s, want het werk moet gewoon gedaan worden. Bij 42 procent van de werknemers brengt dit de nodige frustraties met zich mee als er geen of onvoldoende voorbereiding is. Zo is er nog te vaak geen goede overdracht (40%) of weet men simpelweg niet wanneer collega’s op vakantie gaan (39%). Een goede planning en voorbereiding kunnen deze frustraties verhelpen.

Lucas Polman, directeur bij Protime Nederland: “De vakantieperiode zou voor zowel de vakantiegangers als de thuisblijvers goed geregeld moeten zijn. Als we de frustraties onder de loep nemen, concludeer ik dat er al veel stress en irritatie weggenomen kan worden door heldere communicatie en duidelijke regels. Verleen bijvoorbeeld iedereen toegang tot de planning. Zo voorkom je onduidelijkheden. Werknemers kunnen vakanties afstemmen en tijdig met elkaar in gesprek gaan over de werkzaamheden die overgenomen moeten worden. Hopelijk lukt het dan ook meer werknemers om wel volledig ‘offline’ te gaan tijdens vakantie en uitgerust terug te komen.”
 

Het onderzoek ‘4 keer tijd voor goed HR-beleid: productiviteit’ is te downloaden op de website van Protime.

 


Deel op Social Media13-05-2019 8:00

Op 16 mei vindt het Circulaire Economie Festival plaats in Nijmegen. Odette Ex (Ex Interiors) en Rick Veenendaal (Gispen) zullen er een presentatie geven over het belang van Inside/Inside voor de transitie naar een circulaire interieur.

Inside/Inside noemt zich 'hét centrale online platform waar objectief inzichtelijk wordt hoe duurzaam, circulair en gezond een interieur is'. "Gebruikers zoals interieurarchitecten, facilitair medewerkers, ontwikkelaars en consumenten selecteren interieurproducten en materialen", aldus een woordvoerder. "Vervolgens kunnen zij detailinformatie lezen én betrouwbare data over de milieu- en gezondheidsimpact inzien en vergelijken."

Gebruikers besparen hiermee volgens Inside/Inside tijd en geld, omdat het verzamelen van informatie een stuk eenvoudiger wordt. "Daarnaast hebben zij toegang tot betrouwbare informatie die onafhankelijk getoetst is. De output van het platform kan onder andere worden gebruikt in aanbestedingen en voor certificeringen."

Het platform timmert behoorlijk aan de weg. Zo is onlangs de Universiteit Utrecht toegetreden als kennispartner. 

Het Circulaire Economie Festival in Nijmegen vindt plaats op 16 mei in de Vasim in Nijmegen, aanvang 9.30 uur. Belangstelden kunnen zich hier aanmelden. Kosten van deelname bedragen 150 euro.

www.insideinside.nl


Deel op Social Media10-05-2019 8:00

Nee, dit bericht gaat niet over de 'Facebookrellen' die enige jaren geleden plaatsvonden in Haren (Gr) en bekend kwamen te staan onder de naam 'project X'. Het Booosting-symposium van 11 juni aanstaande heeft betrekking op het circulaire Project XX in Delft, volgens het innovatieplatform 'een van de eerste circulaire projecten in Nederland'.

"Hoor en beleef het verhaal van het gebouw dat na 20 jaar terugvalt tot haar grondstoffen", aldus een woordvoerder van het innovatieplatform voor bouwinnovatie. "Ontmoet de mensen van toen, denk mee met investeerder-van-het eerste-uur Gijs Verweij, beleef de terugblik van architect Jouke Post en hoor hoe toenmalig Rijksbouwmeester Wytze Patijn dit project in de tijd plaatst. Daarnaast zullen onderzoekers van nu en de architecten van de toekomst laten zien hoe zij het gedachtegoed verder ontwikkelen."

Het symposium omvat workshops, films en korte lezingen van onder andere Els Leclerq (TU Delft Bouwkunde/AET) over circulaire waarden in de case IJburg, RO&AD over circulair ontwerpen, Ditte Gerding (Master TUD) over disassembly actoren en Césare Peeren (Superuse Studio) over circulair ontwikkelen.

Het Booosting-symposium begint om 15.00 uur en duurt tot ongeveer 19.00 uur. Plaats van handeling is Project XX. Niet in Haren, maar in Delft dus!

www.booosting.nl

 

Deel op Social Media


06-05-2019 8:00

De duizendste registratie van een BREEAM-NL IN-Use is een feit. Dat meldt de Dutch Green Building Council, de certificerende organisatie voor Breeam.

De eer valt ten deel aan W4Y, met de registratie van haar hoofdkantoor. Het kantoor van het adviesbureau is gevestigd in Harderwijk en beslaat een oppervlakte van 247 vierkante meter. Dat uitgerekend de registratie van W4Y zorgt voor een mijlpaal is een fraai toeval, het bedrijf zet zich namelijk in voor het verduurzamen van gebouwgebonden installaties. 

In Nederland is Dutch Green Building Council (DGBC) ontwikkelaar en beheerder van BREEAM-NL. Voor bestaande utiliteitsgebouwen is BREEAM-NL In-Use al jaren hét managementinstrument om concreet en meetbaar met integrale verduurzaming aan de slag te gaan. De projecten kunnen vervolgens een score krijgen die varieert van Acceptable totExcellent (5 sterren).

Het eerste BREEAM-NL In-Use project was het Gebouw E en F’ in Den Haag, dat werd geregistreerd in juni 2011 en 3 maanden later is gecertificeerd. ANWB was de opdrachtgever destijds en het gebouw ontving zowel voor Asset als Beheer een Good-score. In de 8 jaar die volgden, kende BREEAM-NL In-Use een sterke groei. Zo werden alleen al in het afgelopen jaar 305 In-Use projecten geregistreerd.

Iconische panden zijn het hoofdkantoor van W4Y in de afgelopen jaren voorgegaan. Zo werd in 2017 het Olympisch stadion in Amsterdam gecertificeerd en wist het een Good in de wacht te slepen voor Asset en Beheer. In datzelfde jaar behaalde het Eye Filmmuseum eenVery Good voor Asset en het fameuze Krasnapolsky Hotel werd een jaar eerder al verduurzaamd met BREEAM-NL In-Use.


Annemarie van Doorn, directeur van DGBC, toont zich verheugd met de duizendste registratie en de bredere omarming van het duurzaamheidsinstrument. “Er ligt een enorme verduurzamingsopgave bij bestaande utiliteitsgebouwen. Dat er met BREEAM-NL In-Use op structurele wijze wordt verduurzaamd is daardoor enorm waardevol en tegelijkertijd noodzakelijk. Tussen de duizend projecten zitten ontzettende veel inspirerende voorbeelden die laten zien wat de mogelijkheden zijn.” 


Thomas Metz, programmamanager bij DGBC sluit zich aan bij de woorden van Van Doorn. “Het is nu al een bijzonder jaar. Zo lopen er in deze eerste maanden van 2019 al zeven portfolio’s. We merken echt dat beleggers en gebouwgebruikend Nederland ambitie toont."

www.breeam.nl

 

 Deel op Social Media01-05-2019 8:30

Een bijzondere promotie aan de Chalmer University of Technology in Gotheburg (Zweden). Aldaar heeft onderzoekster Maral Babapour een proefschrift verdedigd met de titel 'The Quest for the Room of Requirement – Why Some Activity-based Flexible Offices Work While Others Do Not'.

De dissertatie handelt dus over de voorwaarden waaraan een flexibele werkplek moet voldoen om te functioneren op een wenselijke manier. Het proefschrift, dat interessant leesvoer vormt, komt to vier kernpunten. Flexibele werkplekken funtioneren optimaal wanneer (1) ze in lijn zijn met individuele voorkeuren en werk-condities, (2) ze flexibiliteit faciliteren middels goed-ontworpen regels, werkplekken en instrumenten, (3) individuele gewenning een stabiele fase bereikt waarin kinderziektes zijn opgelost, en (4) de implementatie van flexibele werkplekken een gevoel van collectief eigenaarschap teweegbrengt.

Eén van de opponenten tijdens de promotieplechtigheid was Rianne Appel-Meulenbroek van de Technische Universiteit Eindhoven. De dissertatie is in zijn volledigheid te downloaden op de Inside Information Kennistafel.  


Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >