Nieuws


29-04-2019 8:30

Tijdens het Nationaal BREEAM Congres 2019 heeft de Technische Universiteit Eindhoven het officiële oplevercertificaat ‘BREEAM Outstanding’ voor universiteitsgebouw Atlas in ontvangst genomen. De overhandiging van het certificaat vond plaats in het Atlasgebouw zelf.

De BREEAM-eindscore is vastgesteld op 96,01 procent. Daarmee is het gebouw van de TU Eindhoven naar verluidt het op zes na duurzaamste gebouw ter wereld, het op twee na duurzaamste gebouw  en het nummer een duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland.


BREEAM is, met ruim twintigduizend gecertificeerde gebouwen en bouwprojecten, een van de twee meest gebruikte systemen wereldwijd om de duurzaamheid van gebouwen vast te stellen.  In Nederland is de Dutch Green Building Council de certificerende organisatie.
 

Het ontwerp voor de renovatie van het gebouw kreeg in 2016 ook al een BREEAM-score. Met 93,86 procent was dit al de hoogste score ooit voor een onderwijsgebouw. Nu, na realisatie, is de score nog beter, onder meer door gebruik van nog duurzamere materialen, en door meer aandacht te besteden aan het informeren van de gebouwgebruikers. Dit laatste is belangrijk doordat de duurzaamheid mede wordt bepaald door het gedrag van de gebruikers van het gebouw.

Atlas is het vierde TU/e-gebouw zonder gasaansluiting, en een vijfde gebouw staat in de planning om ‘gasloos’ te worden. Sinds 2002 is het gasverbruik van de universiteit met circa driekwart gedaald. 

Het Atlas gebouw is afgelopen maart officieel in gebruik genomen. Het integrale, multidisciplinaire ontwerpteam Team RSVP tekende voor het duurzame renovatieontwerp. Team RSVP was samengesteld uit Team V (architect), Valstar Simonis (installatieadvies) Van Rossum (constructeur) en Peutz (bouwfysica en duurzaamheid). De duurzaamheidsexperts van Team RSVP hebben tijdens het ontwerp nauw samengewerkt met onderzoekers van de TU/e, zodat het Hoofdgebouw werd ingericht als living lab (door Intelligent Lighting Institute) voor onderzoek naar innovatieve en duurzame technieken. Unica heeft dit project in opdracht Van Wijnen gerealiseerd.

www.tue.nlDeel op Social Media
26-04-2019 8:30

Deze weken is het uw laatste kans om de succesvolle tentoonstelling Rijke eenvoud in het Van Eesteren Museum te bezoeken. De tentoonstelling over interieurs & objecten uit de wederopbouw is nog te zien t/m 5 mei 2019. Als kroon op de goed bezochte expositie, organiseert het museum gedurende de laatste weken nog een aantal extra activiteiten en openingsdagen om de tentoonstelling mee af te sluiten.

De tentoonstelling Rijke eenvoud, interieurs & objecten uit de wederopbouw, toont een dwarsdoorsnede van ontwerpen voor wonen, werken en ontspannen uit de periode 1945-1965. De gerestaureerde meubel ensembles van bekende Nederlandse ontwerpers als Gerrit Rietveld, Hein Salomonson, Dirk van Sliedregt en Coen de Vries, objecten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en (particuliere) verzamelaars, geven een tijdsbeeld en een visie op het ontwerpvak en het leven in een opkomende welvaartsstaat.

Daarnaast toont de expositie ook werk van hedendaagse makers als Chris Slutter, Mina Abouzahra, Martin Boverhof en kunstenaarscollectief DAY collective. De tentoonstelling verbindt zo de thema's interieur, wederopbouw en Goed Wonen uit de wederopbouwperiode aan actuele onderwerpen als duurzaamheid en hergebruik. Welke veranderingen traden gedurende de wederopbouw op in het gangbare interieur en de opvattingen daarover? Hoe beïnvloedden fabricagetechnieken destijds de vormgeving? En wat valt daarvan te leren anno nu?

De tentoonstelling is nog te zien t/m 5 mei, elke donderdag t/m zondag, van 12.00 - 17.00 uur. Naast deze vaste openingsdagen, organiseert het museum in de laatste weken van de tentoonstelling een aantal extra activiteiten en openingsdagen om de expositie mee af te sluiten. Zo is het museum ook op Koningsdag geopend en is er op 2 en 3 mei een Workshop moodboards maken en zal op 4 mei een voorstelling verzorgd worden door de Amsterdamse Jeugdtheaterschool. Op 5 mei is het museumcafé (en de rest van het museum) open voor de Vrijheidsmaaltijd. Aansluitend zal opnieuw een theaterstuk te zien zijn.

www.vaneesterenmuseum.nl


Deel op Social Media
26-04-2019 8:00

Vanaf 19 mei 2019 staat de programmering van Het Nieuwe Instituut 4 maanden in het teken van 'meer-dan-menselijke kennis'. Onder de noemer van Neuhaus opent er 100 jaar na de oprichting van het Bauhaus een tijdelijke academie waar bezoekers worden meegenomen op een verkenning van wat het betekent als de mensheid de wereld zou leren ervaren zonder zichzelf centraal te stellen. "Wat als mensen leren denken, waarnemen en ontwerpen volgens de belangen en mogelijkheden van dieren, planten, robots en microben?", aldus het instituut.

Met Neuhaus opent Het Nieuwe Instituut een tijdelijke en transdisciplinaire academie voor meer-dan-menselijke kennis. In de geest van het Bauhaus, dat met radicale ontwerp- en onderwijsvernieuwingen probeerde om de wereld te midden van de puinhopen van de Eerste Wereldoorlog opnieuw te leren zien en te vormen, reageert Neuhaus volgens een woordvoerder met een 'veelzijdig curriculum op de planetaire burn-out van het huidige tijdperk'.

"De vraagstelling van Neuhaus raakt aan actuele thema's die in binnen- en buitenland hebben geleid tot zowel breedgedragen protestacties als inspirerende culturele manifestaties. De kwestie hoe het (design)onderwijs zich zou kunnen of moeten verhouden tot de uitputting van de aarde werd recent bijvoorbeeld in de 4de Istanbul Design Biennale: a School of Schools aangekaart, en vormde een van de uitgangspunten van de XXII Triennale di Milano, Broken Nature: Design Takes on Human Survival."

Neuhaus bouwt voort op uitgebreid vooronderzoek van de afdeling Research van Het Nieuwe Instituut, die voor de gelegenheid ondersteund werd door externe onderzoeker en curator Angela Rui. "Neuhaus wordt samengesteld voor, door en met actieve deelnemers van buiten Het Nieuwe Instituut, de zogenaamde Neuhäusler. Een eerste lichting van deze academies, designers, kunstenaars, theatermakers, machines, chef-koks, uitvinders, onderzoekers, algoritmes, activisten en buurtbewoners werd onder meer geworven met een Call for Auditions."

De aftrap van Neuhaus bestaat uit een experimenteel symposium, dat op 18 mei 2019 de uitdagingen schetst waar het project op inspeelt, de centrale thema’s en vragen presenteert en op die manier de introductie vormt van het curriculum. Er wordt aan het symposium bijgedragen door onder meer: Annika Kappner, Cooking Sections (Daniel Fernández Pascual en Alon Schwabe), Elaine Gan, Elisa Yvelin, Erinma Ochu, Federico Campagna, Grâce Ndjako, Menno Schilthuizen, The Otolith Group (Anjalika Sagar en Kodwo Eshun), Patricia MacCormack, Tabita Rezaire.

www.hetnieuweinstituut.nl


Deel op Social Media
24-04-2019 10:00

Kossmann.dejong heeft een prestigieuze Europese museumprijs gekregen voor Museum für Kommunikation in Bern. De Raad van Europa heeft op 9 april de 2019 Museum Prize uitgereikt aan het Museum für Kommunikation in Bern, Zwitserland. Het bekroonde museumconcept is – in nauwe samenwerking met het museum - bedacht en ontworpen door Kossmann.dejong in Amsterdam.

In de door Kossmann.dejong ontworpen nieuwe vaste opstelling worden bezoekers ondergedompeld in de fascinerende, complexe wereld van de communicatie. "Gaandeweg de tentoonstelling worden zij zich bewust van hun eigen communicatie, de invloed van big data en de communicatierevolutie waarin we leven", aldus de woordvoerder van het architectenbureau.

"De grootste uitdaging was een abstract thema als ‘communicatie’ ruimtelijk te vertalen naar een coherente tentoonstelling. In het nieuwe museum is een opvallende, actieve rol weggelegd voor de communicatoren, het belangrijkste interactieve element. Deze speciaal getrainde museummedewerkers zijn expert, gids en acteur ineen, maar vooral ook gewoon mensen, die het gesprek aangaan met de bezoeker en hem stimuleren contact met andere bezoekers te leggen. Ze stellen uitdagende vragen, vertellen een mop of voeren samen met bezoekers opdrachten uit. De scenografie versterkt dit."

De 2019 Museum Prize maakt deel uit van de European Museum of the Year Awards en wordt sinds 1977 jaarlijks door het European Museum Forum uitgereikt aan een innoverend museum. Bij de toekenning van de prijs weegt de jury in hoeverre de organisatie van het museum erin is geslaagd een collectie op een vernieuwende manier te presenteren.

Kossmann.dejong is blij met de prijs, omdat de nieuwe interpretatie van een museale ruimte hiermee erkenning krijgt. Mark de Jong: "Communicatie gaat in de basis over mensen, en pas in tweede instantie over middelen. Dat is in dit museum goed terug te zien. Vrijwel alle interactie in het museum is gericht op communicatie met andere bezoekers. De door ons bedachte communicatoren spelen een cruciale rol in het tot stand brengen van deze connectie."

www.kossmanndejong.nl


Deel op Social Media23-04-2019 8:00

Geïnteresseerd in meubelrestauratie? Dan heeft designmuseum gent u het een en ander te bieden. "Op 28 april is geven onze restauratoren hun geheimen prijs", aldsu een woordvoerder.

"Hoe verwijderen ze oude vernislagen van een meubel & hoe herstellen ze een beschadigde zitting van een armstoel? Kom langs tussen 14:00 en 16:00 en ontdek de knepen van het vak. In de lezing van 10:30 tot 12:00 vertellen je ze hoe ze op basis van onderzoek naar technieken en materialen meubelensembles van Henry van de Velde, Huib Hoste en Alfred Hendrickx hebben gerestaureerd. Het museum is de hele dag gratis en je ziet de nieuwe expo Ensembles in primeur! "

www.designmuseumgent.be


Deel op Social Media17-04-2019 10:00

Spaces, aanbieder van inspirerende werkplekken en moderne vergaderruimtes aan professionals en bedrijven, heeft een langjarig huurcontract getekend voor 5.700 vierkante meter in Wonderwoods in Utrecht.

Wonderwoods bestaat uit twee duurzame, groene torens voor wonen en werken. Het gebouw wordt in 2022 opgeleverd in het nieuwe, te transformeren Beurskwartier naast Station Utrecht Centraal. Toren I, ontworpen door de Italiaanse architect Stefano Boeri, heeft een groene gevel waarin diverse bomen en struiken afkomstig van de Utrechtse Heuvelrug zijn verwerkt. Toren II, naar een ontwerp van MVSA Architects, heeft de natuur in atria, binnentuinen en dakterrassen geïntegreerd.

Spaces vestigt zich op de tweede en derde verdieping van Toren II. Martijn Roordink, CEO en co-founder van Spaces: “Wij zijn er trots op dat we na Amsterdam, Den Haag en Rotterdam nu ook een Spaces in Utrecht openen. Wonderwoods is een prachtig gebouw met veel aandacht voor groen en design. Wij vinden het belangrijk dat werknemers zich prettig en geïnspireerd voelen. Met Spaces willen wij een werkomgeving bieden waar like-minded mensen elkaar kunnen ontmoeten. Een plek waar het bruist, waar je geprikkeld wordt door een prettig interieur. Kunst, planten, achtergrondmuziek en een goede verlichting dragen bij aan het creëren van de juiste sfeer. En natuurlijk mag een Barista-koffiebar niet ontbreken.”


Spaces is commercieel bijgestaan door CBRE en op juridisch gebied geadviseerd door Dentons. Wonderwoods Development is bijgestaan door BNP Paribas Real Estate en JLL en op juridisch gebied geadviseerd door Nauta Dutilh.

www.spaces.com


Deel op Social Media17-04-2019 8:30

De Salone del Mobile is achter de rug. Van 9 tot en met 14 april wisten in totaal ruim 386.000 belangstellenden het beurscomplex in Milaan te vinden. Het maakt de 58ste editie van de beurs volgens de organisatie tot een groot succes.

Behalve meubels was er op de beurs onder het kopje 'Euroluce' ook weer een flink aanbod (design)verlichting te bewonderen. Overigens was er gedurende de 'Milan Design Week' bepaald niet alleen wat te beleven op het beurscomplex ten noorden van de stad. Minstens zo interessant waren de vele exposties in de verschillende buurten en het centrum van Milaan, waaronder bijvoorbeeld de 'Masterly'-expositie, met tal van Nederlandse deelnemers.

In de komende 'papieren' Inside Information volgt een uitgebreid verslag van 'Milaan'. De volgende editie van de Salone kan overigens alvast weer in de agenda genoteerd worden. Deze vindt plaats van 21 tot en met 26 april 2020. Bent u net op tijd terug voor Koningsdag... 


www.salonemilano.it


Deel op Social Media15-04-2019 10:00

Hotelbars zijn hot, boutiquehotels zijn booming en ook de grote ketenhotels maken een omslag naar een onderscheidende interieurontwerp en een persoonlijke benadering. Dat zei Michel Ruijgrok, eigenaar en artdirector van Estida, tijdens de eerste Europese editie van de Independent Hotel Show op 8 en 9 april 2019 in RAI Amsterdam.

Ruijgrok geeft enkele voorbeelden uit zijn eigen professionele praktijk: het Boutiquehotel Staats in Haarlem. “Het pand is een voormalig schoolgebouw, heel charmant maar ook uitdagend wat betreft indeling. We moeten concurreren met Amsterdam en dat betekent dat het hotel ook echt aantrekkelijk moet zijn. Je kunt niet hele kleine kamertjes maken.” Ruijgrok creëerde er 21 unieke hotelkamers in een voormalig schoolgebouw, waarin de elementen van het gebouw zijn gebruikt. Oude schuifdeuren komen terug in de kamers en de openbare gangen zijn ingericht met meubilair en veel planten. “Het hele gebouw moet voelen als een huiskamer”, aldus Ruijgrok.
 

“Ik heb hier geen compromis gesloten. Niemand mocht zich bemoeien met het interieur, dat was echt mijn ding. Ik heb veel spullen uit mijn eigen interieurverzameling toegepast en overal stillevens van gemaakt. Elk hoekje is bijzonder. Een goede tip voor thuis: zorg ervoor dat jouw huis een stilleven is en begin bij de entree. Gebruik hiervoor persoonlijke spullen – zoals erfstukken en foto’s – en creëer persoonlijkheid in jouw interieur.”

“Mijn vak gaat om gastvrijheid", vervolgt hij. "Het gaat er niet om wat je doet, maar hoe je het doet. Ik houd van uitbundig en veel. Van een sfeer creëren waarbij de gasten zich prettig voelen. Een totaalbeleving die zich door vertaalt in alle zintuigen en die herinneringen maakt waar je blij van wordt.”

www.estida.nl


Deel op Social Media
09-04-2019 8:00

De nominaties voor de European Design Awards 2019 zijn bekend. In totaal maken 43 Nederlandse inzendingen kans op een prijs. In het informele landenoverzicht behoudt Nederland de eerste plaats op basis van het aantal genomineerden, op de voet gevolgd door Duitsland, Noorwegen en het dit jaar goed scorende Italië.

In totaal werden 230 projecten – zo'n 15 procent van al het ingezonden werk – afkomstig uit 25 verschillende Europese landen genomineerd voor de European Design Awards 2019. De winnaars worden bekendgemaakt op zaterdag 8 juni in Warschau tijdens het European Design Festival, georganiseerd samen met de Polish Graphic Design Awards en de organisatie achter de Element Talks-conferenties.

Genomineerde expositie van het Nationaal Militair Museum.

Naast de reguliere prijzen is er een Best of Show Award voor het ontwerp dat volgens de jury met kop en schouders boven alle prijswinnaars uitsteekt, en een Jury Prize voor de case die het beste laat zien wat design is, en kan betekenen voor mens en maatschappij. Ook wordt het European Design Agency of the Year onthuld.

De European Design Awards zijn een samenwerking tussen een aantal Europese designmagazines, -sites en -blogs waaronder Dude, Dutch Designers Magazine, een uitgave van de BNO. De prijs is in 2007 in het leven geroepen om de kwaliteit van Europees communicatiedesign te tonen, te vieren en te bevorderen. Ook streeft de organisatie ernaar dat Europese ontwerpers elkaar ontmoeten, hun werk onderling vergelijken, elkaar inspireren en een netwerk opbouwen.

Meerdere malen genomineerd: Studio De Ronners.

Enkele Nederlandse kanshebbers zijn Clever'Franke (in de categoriën Company Logo, Motion Logo, Mobile Apps en Design Concept), Studio De Ronners (Printed Identity Applications, Integrated Identity Application en Signs & Displays), Dept, (Promotional Site en Information Site), Sjoerd Verbeek (Corporate Illustration), Studio 212 Fahrenheit (Self-Initiated Projects) en Kossmann.dejong (Exhibition Design). 

www.bno.nl


Deel op Social Media
08-04-2019 8:00

Zijne Majesteit de Koning was vrijdagmiddag 5 april op werkbezoek in Eindhoven. Samen met de burgemeester van Eindhoven John Jorritsma en de directeur van Dutch Design Foundation (DDF), Martijn Paulen bracht hij een bezoek aan Sectie-C.

Hier zijn ruim 8 jaar geleden vier voormalige fabrieken getransformeerd tot verschillende ateliers waar nu meer dan 200 ontwerpers werkzaam zijn vanuit de meest uiteenlopende ontwerpdisciplines. 

Sectie-C is in de loop der jaren uitgegroeid van een creatief collectief tot een internationale culturele hub waar nieuwe visies, producten en oplossingen hun oorsprong vinden. Het is een locatie die volgens Paulen de zichtbare toegevoegde waarde van ontwerpkracht toont en waar gevestigde namen en jong talent zich in vrijheid kunnen ontwikkelen. Eindhoven staat bekend om zijn diverse creatieve hotspots door de stad heen en het zijn deze gebieden die zorgen voor het unieke karakter van de stad.

Sectie-C vertegenwoordigde tijdens het werkbezoek van de Koning de Eindhovense design community en toonde de genodigden zo de toegevoegde waarde van ontwerp voor de stad Eindhoven. Na afloop van de atelierbezoeken ging gespreksleider Martijn Paulen aan tafel samen met de Koning, Burgemeester John Jorritsma en vertegenwoordigers uit de creatieve sector. Onderwerpen van gesprek waren de betekenis van creatieve hotspots als Sectie-C voor de stad, de toegevoegde waarde van ontwerpen voor het innovatievermogen van het bedrijfsleven en complexe maatschappelijke uitdagingen.

www.dutchdesignfoundation.com

<br />
<br />
<a href="https://www.officeacademy.nl/course/hogere-opleiding-huisvestingskunde/" onclick="window.open(this.href, '', 'resizable=yes,status=no,location=no,toolbar=no,menubar=no,fullscreen=no,scrollbars=yes,dependent=no,width=750,height=750'); return false;"><img alt="" src="https://s02.qind.nl/userfiles/127/Image/%23Hogere_Opleiding_Huisvestingskunde.gif" style="width: 468px; height: 60px;" /></a></p>

 

<br />
<br />
<a href="https://www.officeacademy.nl/course/hogere-opleiding-huisvestingskunde/" onclick="window.open(this.href, '', 'resizable=yes,status=no,location=no,toolbar=no,menubar=no,fullscreen=no,scrollbars=yes,dependent=no,width=750,height=750'); return false;"><img alt="" src="https://s02.qind.nl/userfiles/127/Image/%23Hogere_Opleiding_Huisvestingskunde.gif" style="width: 468px; height: 60px;" /></a></p>
<br />
<br />
<a href="https://www.officeacademy.nl/course/hogere-opleiding-huisvestingskunde/" onclick="window.open(this.href, '', 'resizable=yes,status=no,location=no,toolbar=no,menubar=no,fullscreen=no,scrollbars=yes,dependent=no,width=750,height=750'); return false;"><img alt="" src="https://s02.qind.nl/userfiles/127/Image/%23Hogere_Opleiding_Huisvestingskunde.gif" style="width: 468px; height: 60px;" /></a></p>
 

Deel op Social Media02-04-2019 8:30

Jaarlijks publiceert de BNO een branchemonitor, met daarin informatie over zaken als omzet, bedrijfsresultaat, markten, personeel en kosten. De BNO Branchemonitor 2019, met daarin de cijfers over het jaar 2017, laat een actieve ontwerpsector zien waarin bureaus op zoek gaan naar nieuw personeel en zzp’ers beduidend meer uren zijn gaan werken. 

"We zien dit terug in de groei van het aantal werkenden, de omzet per fte en de verdubbeling van de gewerkte uren bij de zelfstandigen", aldus de BNO. "Mogelijk zetten bureaus vaker freelancers in om de workload aan te kunnen."

Het overgrote deel van de omzet komt blijkens de monitor nog steeds uit eigen land. "Dit geldt zowel voor bureaus als voor zzp’ers. Als er een internationale focus is dan richt men zich vooral op het intensiveren van relaties met bestaande opdrachtgevers, wat overigens ook kenmerkend is aan de manier van acquireren en netwerken in de creatieve industrie."

"Als we kijken naar de omzet van Nederlandse bureaus in het buitenland dan is die voor bijna de helft afkomstig uit de hoofdactiviteit service en/of experience design. Hiertoe behoren alle vormen van niet tastbaar ontwerp zoals: service design, social design, strategy design, UX-design, interaction design, digital solutions, wayfinding, etcetera."

De andere helft beslaat industrieel en/of product ontwerp en ruimtelijk ontwerp, interieurontwerp en/of -architectuur. "Met de hoofdactiviteit communicatie en/of grafisch ontwerp wordt de minste omzet in het buitenland gehaald omdat deze disciplines sterk cultuur- en taalafhankelijk zijn."

Bedrijven in de dienstverlening hebben (anders dan productiebedrijven) loonkosten als voornaamste kostenpost, en zijn daarom erg onderhevig aan winstschommelingen. Een crisis heeft bijvoorbeeld direct invloed op de omzet en pas later op de loonkosten, waardoor een nadelig hefboomeffect op de winst ontstaat. "De crisis ligt inmiddels achter ons en de sector kan nu de kansen benutten om het hefboomeffect ten gunste van zichzelf te gebruiken. We zien bij zzp’ers en kleine ontwerpbureaus al enige verschuiving in het uurtarief. Voor grote ontwerpbureaus liggen er kansen om naar een bredere spreiding van hun inkomstenbronnen te kijken."

Het onderzoek werd, in opdracht van de BNO, uitgevoerd door ABF Research. Het volledige rapport is te vinden op bno.nl/branchemonitor


Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >