Nieuws


24-05-2019 8:00

Forbo Flooring en de lokale energiecoöperatie Saenz zijn de winnaars van de zogenoemde Duurzaan Awards 2018 (sic). Dat werd onlangs bekend gemaakt Zij mogen zich een jaar lang het duurzaamste bedrijf van de Zaanstreek noemen. De bedrijven kregen de prijzen uitgereikt tijdens het druk bezochte CO2-café van de Green Business Club Zaanstreek.

Forbo Flooring werd in de categorie grootbedrijven door de vakjury geroemd omdat het zijn van nature al CO2 neutrale product op een steeds duurzamere manier weet te produceren. ‘Door te werken aan een nieuw biocomposiet van gebruikte Marmoleum vloeren zet Forbo opnieuw een grote stap voorwaarts. Behalve aan een biobased product, met een lage milieu-impact, werkt de marmoleumproducent ook écht aan een product dat te recyclen valt.


Ook intern werkt Forbo met het ‘Greenwalk team’, een team van medewerkers die zorg dragen voor bewustwording, informatie en inspiratie van verbetering van de persoonlijke voetafdruk van elke medewerker, volop aan duurzaamheid.’ Forbo liet de andere finalist, TABS Holland dat hout en bouwmaterialen levert en het grootste zonnepanelendak van de Zaanstreek heeft, nipt achter zich.

 

Met name vanwege de echte impact op het milieu won Saenz het in de categorie MKB van de andere finalisten STAcHE architectenen de Zaanse Repair café’s. 3 Jaar na de oprichting maken al meer dan 60 ondernemingen deel uit van de coöperatie. Gezamenlijk zijn deze bedrijven goed voor een jaarlijkse groene energie inkoop van 6.000.000 KwH elektra en 1.000.000 m3 gas.
 

www.duurzaan.nl


Deel op Social Media22-05-2019 8:30

Forbo Flooring heeft een grootschalig onderzoek van de TU Delft gesponsord naar het binnenklimaat op scholen. Daarvoor werden meer dan 1.300 leerlingen uit 54 klaslokalen van 21 basisscholen gesproken.

Het thermische klimaat, een slechte akoestiek, geuroverlast en binnenvallend zonlicht werden als de grootste problemen ervaren. Als meest voorkomende klachten of ziektes werden allergieën, verkoudheid en eczeem genoemd. Ook bleek de gezondheid op niet-traditionele scholen beter dan die in waar op ‘ouderwetse’ manier wordt lesgegeven.

Het integrale onderzoeksverslag 'Self-reported health and comfort of school children in 54 classrooms of 21 Dutch school buildings (2018)' is overigens te lezen op de Inside Information Kennistafel elders op deze site, waar de redactie van Inside Information voortdurend relevant wetenschappelijk onderzoek beschikbaar maakt voor zijn lezers. 

Forbo Flooring, dat met haar duurzame, CO2-neutrale Marmoleum vloeren in veel scholen aanwezig is en het binnenklimaat een warm hart toedraagt, bespreekt de conclusies en haar antwoorden daarop graag verder met haar klanten. 


Het onderzoek gaat nu door in het zogenaamde Senselab in Delft. Dat is een nagebouwd klaslokaal op de TU waar de omstandigheden op het gebied van het binnenmilieu heel makkelijk en snel veranderd en gemanipuleerd kunnen worden. Zie ook het filmpje op https://www.delta.tudelft.nl/article/video-senselab-prevent-sick-building-syndrome.

www.forbo-flooring.nl/onderwijs.
https://www.insideinformation.nl/nl/algemeen/635-kennistafel


Deel op Social Media21-05-2019 8:00

Tegelijk met Clerkenwell Design Week (21 – 23 mei) opent Vescom een gloednieuwe permanente showroom in London. De thuisbasis van Vescom UK, gevestigd in het hart van Clerkenwell, is bedoeld als inspiratiepunt voor de architectuur en de design community.

"Ervaar zelf hoe de diverse producten van Vescom — wandbekleding, meubelbekleding en gordijnstoffen voor de internationale projectmarkt — zowel functionele als esthetische oplossingen bieden voor elk interieur", aldus het bedrijf in een toelichting.

Aangezien de productontwikkeling van Vescom onder andere wordt bepaald door de behoeften van architecten en designers, is de servicegerichte showroom ook een ruimte voor professionele uitwisseling. "Het is een plek om een kopje koffie te pakken met gelijkgestemde creatieven of om te gebruiken als tijdelijke werkruimte."

De nieuwe Vescom-showroom is gevestigd op de begane grond van The Old Brewery aan de 16 Brewhouse Yard in Londen. 

www.vescom.com


Deel op Social Media
13-05-2019 8:30

Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad, heeft dinsdag 7 mei het eerste exemplaar van de nieuwe VHG-handleiding Het Levende Gebouw in ontvangst genomen. Deze handleiding gaat over groen op, aan en in gebouwen.

"Het is een boekwerk vol inspirerende ideeën voor groene gebouwen, goed voor mens, klimaat, natuur en economie", aldus de branchevereniging VHG. "Gebouwen die bijdragen aan het integraal aanpakken van de maatschappelijke uitdagingen op het gebied van wateroverlast, hittestress, energie, gezondheid, biodiversiteit en circulariteit."

Met dit concept voor levende gebouwen wil Branchevereniging VHG laten zien hoe groen kan bijdragen aan de opgave om te vergroenen én te verdichten. VHG-directeur Egbert Roozen: “De groenbranche is niet bezig om decoratie aan te leggen met groen, we zijn bezig om groen met waarde te realiseren. Na de succesvolle introductie van het concept De Levende Tuin was er ook behoefte om dit te vertalen naar gebouwen, zodat deze energieneutraal, klimaatrobuust en natuurinclusief kunnen worden. Het resultaat is dit boekwerk, dat naar onze mening een bron van inspiratie kan zijn voor de partijen die het Klimaatakkoord gaan uitwerken.”

Ed Nijpels was verrast door de uitgebreide opzet van het boekwerk, dat vierhonderd gerealiseerde praktijkvoorbeelden met toelichting bevat, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en ervaringen uit de praktijk. Hij nodigde VHG uit om na de zomer het concept te komen toelichten aan de partijen die met de uitvoering van het Klimaatakkoord aan de slag gaan.


De handleiding is bedoeld om groenprofessionals, opdrachtgevers, architecten, landschapsarchitecten en projectontwikkelaars te helpen en inspireren bij het integraal ontwerpen, bouwen en beheren van levende gebouwen. Ook provincies en gemeenten die aan het begin staan van het proces van (her)ontwikkeling van een locatie kunnen veel hebben aan deze handleiding.
 

De handleiding is ontwikkeld en samengesteld door groene conceptontwikkelaar Kim van der Leest, met medewerking en input van vooraanstaande wetenschappers, (landschaps-) architecten, groenprofessionals en diverse organisaties. Het boekwerk is te bestellen via de VHG-website.


Deel op Social Media01-05-2019 8:30

'Ontwerpen met het mes op tafel', noemde toparchitect Winy Maas het ooit. De kritiek op de slechte akoestiek in de door 'zijn' MVRDV ontworpen Villa VPRO liet hij aldus gemakkelijk van zich afgelijden. Gebruikers moesten blij zijn met het bijzondere onalledaagse interieur. Sindsdien zijn er vele akoestische ingrepen in het bijzondere gebouw gedaan. Ook de 'Rode Loper-ruimte' in het gebouw is onlangs akoestisch geoptimaliseerd.

De Rode Loper-ruimte is een prachtige, grote, open ruimte, met verschillende niveaus, bedoeld om brainstormsessies of redactievergaderingen te houden. Er was tot voor kort alleen een kleine ‘maar’: de ruimte was altijd leeg, want niemand maakte er gebruik van. De reden hiervoor was de akoestiek van de ruimte. Deze was zo slecht, dat de ruimte oncomfortabel was om in te werken.

Met deze hulpvraag zocht de VPRO dan ook contact met PD Group. Doel: het optimaliseren van de akoestiek bij behoud van de originele architecturele uitstraling. “Een mooie opdracht", aldus een woordvoerder van de PD Group.

"Om de leefbaarheid van de Rode Loper ruimte te verbeteren zijn er wandpanelen van hergebruikte en duurzame materialen geplaatst. We ontwierpen een grote greenwall van platmos, bolmos, eikenschors en rendiergras. Daarbij werden ook sanseveria’s geplaatst, die zowel de sfeer als de akoestiek ten goede komen. De originele architectuur van de ruimte is in stand gehouden: alle originele hoeken en bijzondere lichtinvallen geven deze ruimte juist karakter en dat moest behouden blijven."

"Dat onze missie om van de Rode Loper een beter werkbare omgeving te maken is gelukt, blijkt wel uit de bedrijvigheid die sinds de oplevering in de ruimte plaatsvindt. Medewerkers van de VPRO geven aan dat ze de Rode Loper nu een prettige plek vinden om te werken en te overleggen. De ruimte wordt weer volop benut!"

Wat Winy Maas ervan vindt dat 'het mes van tafel is' in zijn iconische ontwerp is niet bekend.

www.pdgroup.nl


 


Deel op Social Media

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >