VKG Architectuurprijs


VKG Architectuurprijs
12-12-2008 10:33


Het Amsterdamse architectenbureau Meyer en Van Schooten heeft de VKG Architectuurprijs 2008 gewonnen voor het ontwerp van wooncomplex La Grande Cour in Amsterdam.

De VKG Architectuurprijs is een initiatief van de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie en is bestemd voor in Nederland opgeleverde nieuwbouw- of renovatieprojecten, waarin kunststof gevelelementen, zoals kozijnen, ramen en deuren, op esthetische wijze deel uitmaken van het ontwerp.

coure

Het wooncomplex ‘La Grande Cour’ van Meyer en Van Schooten Architecten BV is het eerste opgeleverde gebouw op het nieuw ontwikkelde Westerdokseiland. Dit nieuwe deel van Amsterdam, naast het centrum van de stad en het Centraal Station, is een gecombineerd woon-werkgebied met meer dan 900 nieuwe woningen, bedrijfsruimten en horecagelegenheden.

Het project bestaat uit een gesloten bouwblok met drie binnenhoven (‘cours’). Met speciaal geplaatste openingen in de buitenmuren worden uitzichten in en uit de cours mogelijk. Voor zoveel mogelijk woningen is een uitzicht gemaakt. Om dit te optimaliseren zijn de hogere bouwvolumes vanaf de drie binnenhoven als periscopen omgebogen tot over de randbebouwing. Vanwege de goede ervaringen en het onderhoudsarme karakter is er gekozen voor kunststof kozijnen in dit project.

De jury van de VKG Architectuurprijs was onder de indruk van “de combinatie van krachtige architectuur en verfijnde detaillering. Het verdiepte profiel is toegepast bij terugliggende kozijnen, en een vlak profiel is toegepast bij vlakliggende kozijnen. Door de exacte afstemming van de kleur van het gevelmateriaal en de kleur van de kozijnen ontstaat er een monolithisch geheel.” 

court 


De jury ervaart het als een overwinning dat kunststof kozijnen zo goed tot hun recht komen in zo’n prestigieus project en wees ‘La Grande Cour’ unaniem aan als prijswinnaar. Het Leidse bureau VVKH (Verheijen Van Rijswijk Knappers De Haan) architecten legde beslag op de tweede plaats, voor het project Wickelhof II in Mijdrecht. De laagbouwwoningen van architect Joost de Haan bestaan uit vier verschillende typen, van rijtjeswoningen tot geschakelde villa’s. In het ontwerp wordt een spel gespeeld tussen traditie en vernieuwing. Traditionele kapvormen zijn bedekt met leien of een aluminium felsdak; een traditioneel kozijnprofiel blijkt bij nadere beschouwing van bronskleurige kunststof.

De derde prijs werd toegekend aan AS architecten in Tilburg voor de uitbreiding van de plaatselijke Mytylschool. Deze uitbreiding is gesitueerd aan de noordwestzijde van het bestaande complex en sluit aan op de ontsluitingsstructuur van de bestaande school. Eervolle vermeldingen waren er voorts voor het Eiland Krona in Schiedam van Mei architecten en stedenbouwers in Rotterdam, waarbij de kozijnen net vóór de gevel zijn geplaatst, en voor het sfeervolle woningbouwproject Agneshof in Nederweert van de Architectengroep Nederweert, waarbij gebogen kunststof puien zijn toegepast.

De VKG Architectuurprijs is een initiatief van de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie en wordt uitgereikt sinds 2004. De jury bestaat uit Hugo Boogaard (architect, bureau Rudy Uytenhaak, Amsterdam), Jan Derwig (architectuurfotograaf, Amsterdam) en Albert Zegelaar (directeur VKG, Haarlem).

<< December 2008 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >