Lasdraad van Forbo in Tijdelijk Modemuseum


Lasdraad van Forbo in Tijdelijk Modemuseum
13-11-2015 8:30

Het ontwerpbureau Studio Plott is aan de slag gegaan met lasdraad van Forbo, dat normaal gebruikt wordt om verschillende stukken linoleum aan elkaar te lassen. Ze hebben er uiteindelijk vitrages, gordijnen en wandobjecten van gemaakt. Geïnspireerd op het werk van architect Piet Blom (bekend van de kubuswoningen in Rotterdam) hangen ze nu in het Tijdelijk Modemuseum (Het Nieuwe Instituut, Rotterdam).

Studio Plott bestaat uit Rudi Boiten en Mireille Burger. “Met onze studio onderzoeken we de mogelijkheden en grenzen tussen textiel en de 3d print techniek. Onlangs bouwde we zelf een 3d printer van enkele vierkante meters. We experimenteerde met het project ‘One Yarn of Paint’ met verf, waarbij we streefde naar het letterlijk weven van een vloerkleed op de grond. Zoals bij een weefgetouw werden er horizontale, verticale en schuine lijnen gebruikt om een patroon te printen. Het resulteerde in een object in between vloerkleed, en kunstwerk op de vloer.”

Een presentatie in Milaan in April 2014 resulteerde in contact met Forbo, die het interessant leek om te kijken naar printen op marmoleum. “Na een bezoek, bleef ons oog hangen op de gekleurde lijnen in de kantine, en zo ontvingen we een paar weken later voor het eerst lasdraad. Waarmee we aan de slag gingen en de printer aanpaste tot een hele grote 3d printer. Onze drang om zelf vloerkleden te kunnen ontwikkelen bleef, maar het lasdraad bleek zijn eigen weg te gaan en werd meer geschikt als stuk ‘stof’. We wilden eigen textielen blijven ontwikkelen, zonder hierbij een lang proces in te gaan van ontwerp, technische uitwerking tot resultaat en minimale afname te hebben. En zo begonnen we met een onderzoek waarbij de bestaande textiel bindingen en technieken vertaalden naar grafische patronen die zich het best laten vergelijken met weef -, borduur en macrametechniecken.”

De prints bleken flexibel, sterk en licht van gewicht. “We gingen langzaam weg van de vloer, maar keken naar de wand of de ruimte. Het proces resulteerde tot dusver in een reeks wandobjecten, vitrage en paneelgordijnen.” Naar aanleiding hiervan vroeg Studio Makkink & Bey (curator van tentoonstellingsreeks) “verassende vondsten” Studio Plott om een gastinterventie te doen in Het Nieuwe Instituut te Rotterdam, dat getransformeerd is tot Tijdelijk Modemuseum. “Meegenomen door archivaris Marks werden we door de meterslange gangen van Het Archief van werken van vele bekende en minder bekende architecten. Ons oog bleef hangen op architect Piet Blom en zijn tekeningen spoorde ons aan nieuwe patronen en prints te maken, die nu als maatpak in de ruimte hangen.” 

www.plott.nl

Deel op Social Media 
 

<< November 2015 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >