Interface: 'Natuur verhoogt welzijn'


Interface: 'Natuur verhoogt welzijn'
05-11-2014 8:00

Interface heeft in Europa onderzoek laten doen naar de effecten van natuur op de werkplek. Hieruit blijkt dat werkplekken zonder natuur een significante nadelige invloed hebben op de gezondheid en het welzijn van kantoormedewerkers. "Het ontbreken van natuurlijke elementen verhoogt de werkstress en vermindert de productiviteit."

Onder leiding van de Engelse professor Sir Cary Cooper is onderzoek gedaan naar de invloed van de fysieke kantooromgeving op het welzijn van werknemers. Het onderzoek is uitgevoerd onder 3.600 kantoormedewerkers uit Europa (Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje, Verenigd Koningrijk en Zweden) en Dubai, waardoor er per land een betrouwbaar beeld is verkregen van de kantooromgevingen en de invloed van natuurlijke elementen.

De resultaten zijn gebundeld in het Human Spaces Report. "Uit het onderzoek blijkt dat ondanks dat een groot deel van het leven zich in stedelijke omgevingen afspeelt, mensen van nature een sterke affiniteit hebben met de natuur of met elementen daaruit", meldt Interface. "Voor organisaties die de productiviteit van hun medewerkers willen verhogen, is investeren in op natuur geïnspireerd design een must."

Kantooromgevingen met daarin natuurlijke elementen, zoals planten en daglicht, vergroten volgens de vloerbedekkingfabrikant het welzijn van werknemers met 13 procent en verhogen de productiviteit met 8 procent."Als het gaat om de ideale werkplek, noemt 42 procent van de respondenten daglicht als favoriet kenmerk." Toch heeft 42 procent van de respondenten geen natuurlijk daglicht en heeft 7 procent zelfs geen raam op de werkplek. (In Nederland is dit 4 procent).

Bijna de helft van de respondenten (40 procent, in Nederland: 41 procent) heeft aangegeven zich meer productief te voelen in een eigen kantoorruimte, terwijl 31 procent denkt in een kantoortuin het meest productief te zijn. In Nederland voelt slechts 17 procent van werknemers zich het productiefst in een open kantoortuin.

"In hun favoriete werkomgeving willen Nederlandse werknemers de volgende vijf natuurlijke elementen: daglicht, rust, echte planten, heldere kleuren en het gebruik van natuurlijke materialen."
Nederlandse werknemers brengen gemiddeld 33 uur per week door op kantoor. Dit is nagenoeg in lijn met het Europese gemiddelde van 34 uur per week.

"De werkomgeving heeft een grote invloed op het welzijn en de prestaties van medewerkers, maar wordt nog vaak gezien als een ‘hygiënefactor’. Het Human Spaces Report laat duidelijk het verband zien tussen de invloed van de werkomgeving en productiviteit. Het is geen toeval dat steeds meer werkgevers nu kiezen voor werkomgeving die werknemers inspireren en creativiteit stimuleren. Biofilisch ontwerp, ontwerpen geïnspireerd op de natuur, zijn daar een belangrijk onderdeel van", zegt professor Sir Cary Cooper.

"Contact met de natuur en ontwerpen die de natuur nabootsen blijken de gezondheid, prestaties en concentratie te bevorderen en stress te verminderen. Als het gaat om het ontwerpen van werkplekken die dit stimuleren, is het van belang om de kenmerken van de natuur op kantoor na te bootsen, zoals kleur en textuur. Het verbeteren van het welzijn, productiviteit en creativiteit van werknemers is essentieel voor het succes van de hele organisatie", zegt Geanne van Arkel, hoofd duurzame ontwikkeling bij Interface.  

www.interfaceflor.nl

Deel op Social Media

<< November 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >