Home > Ontwerp > Ontwerp & Architectuur > Kantoormeubelenbedrijf Hal18 doet al 20 jaar aan refurbishing en upcycling

Kantoormeubelenbedrijf Hal18 doet al 20 jaar aan refurbishing en upcycling

Hal18 doet al 20 jaar aan refurbishing en upcycling

Delen

Als 16-jarige jongen ging Martijn Veenstra al veilingen af. Hij kocht er kantoormeubilair, knapte het op en verkocht het weer als nieuw: refurbishing avant la lettre. Gewoon, om een zakcentje bij te verdienen. Inmiddels zijn we 20 jaar verder en is dat bijbaantje uitgegroeid tot een succesvol kantoormeubelenbedrijf: HAL18, waar refurbishing en upcycling nog steeds hoog in het vaandel staan. “Het is goed voor het milieu én, niet onbelangrijk, voor de portemonnee van de klant.”

De overheid wil dat Nederland in 2050 een circulaire economie heeft: een samenleving waarin geen afval bestaat, maar alles opnieuw gebruikt wordt. En precies dát is waar Martijn Veenstra’s bedrijf voor kantoorinrichting al twintig jaar op inzet. HAL18 verkoopt ook nieuwe meubels, maar zet ook volop in op de verkoop van gebruikte, circulaire, CO2-neutrale meubels en refurbished artikelen.

Refurbished of gebruikt

“We bestempelen spullen te snel als af of kapot”, zegt Veenstra, “terwijl ze nog prima een tweede leven kunnen hebben.”
Het bedrijf heeft hergebruik hoog in het vaandel staan. Zo krijgt elke klant eerst een voorstel om gebruikte of refurbished meubels te kopen in plaats van nieuwe producten.

Oude meubels worden volledig gestript en elk onderdeeltje wordt bewaard. “Alles wat we nog kunnen gebruiken leggen we op de plank, want dat komt later weer van pas. Alles wat we niet meer kunnen gebruiken wordt gescheiden en gerecycled.” Het bedrijf doet ook aan upcycling: van een oude kast wordt bijvoorbeeld een belcel gemaakt voor op kantoor.

APK voor bureaustoelen

HAL18 heeft ook iets unieks: de bureaustoelen-APK. “Mensen en bedrijven zijn namelijk geneigd bureaustoelen snel weg te doen, maar vaak is een bureaustoel nog helemaal niet af. Vaak is de bekleding kapot, maar mankeert er aan de stoel helemaal niks.”

Bij de APK wordt er per bureaustoel een rapport gemaakt: wat moet vervangen worden en welke stoel is echt kapot? “Zo wilde een klant aanvankelijk 50 nieuwe stoelen aanschaffen voor 1200 euro per stuk, 60.000 euro dus, maar was hij na onze APK in totaal slechts 5000 euro kwijt”, vertelt Veenstra. “We hoefden namelijk alleen bepaalde onderdelen en bekleding te vervangen om de stoelen weer als nieuw te laten zijn.”

Upcycling

Van bouwkeet tot ziekenhuis, van gemeentehuis tot MKB’ers: de klantenkring van HAL18 is breed en gevarieerd. Veenstra kan hun ruimtes inrichten met volledig circulaire, CO2-neutrale en refurbished meubels – en nieuwe meubels waar nodig. “Refurbished is het beste voor het klimaat, dan heb je de minst mogelijke CO2-uitstoot. En het is ook nog eens veel goedkoper dan nieuwe meubels aanschaffen.”

Dat de overheid naar een volledig circulaire economie toe wil, juicht hij toe. “We gooien spullen veel te vaak zomaar weg. Dat is slecht voor het milieu en bovendien onnodig.”

Veel bedrijven zullen in de komende jaren hard moeten werken om te voldoen aan de milieudoelstellingen van de overheid, maar daar heeft Veenstra dus geen last van. Sterker: “Wij kunnen voor de klant een compleet assortiment meubels samenstellen, zodat ze die doelstelling kunnen halen. Of het nou 1 bureau is of dat er 1000 werkplekken moeten worden ingericht.”

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand