Home > Branche > Nieuws > Tweede editie ARCHITECT@WORK Brussels (29- 30 mei) staat helemaal op punt!

Tweede editie ARCHITECT@WORK Brussels (29- 30 mei) staat helemaal op punt!

Op woensdag 29 en donderdag 30 mei vindt in de sheds 1 en 2 van Tour & Taxis de tweede editie van ARCHITECT@WORK Brussels plaats.

Delen

Op woensdag 29 en donderdag 30 mei vindt in de sheds 1 en 2 van Tour & Taxis de tweede editie van ARCHITECT@WORK Brussels plaats. Die tweede editie staat inmiddels helemaal op punt. Een overzicht van wat je zoal kunt verwachten.

De hoofdrol wordt zoals steeds gespeeld door de exposanten, die dit jaar terug voltalig met z’n 208 aanwezig zijn. Samen presenteren ze om en bij de 600 innovatieve producten en materialen. Zij exposeren tijdens een event dat loopt onder het thema ‘Super Skin’, wat niet enkel de buitenschil van gebouwen omvat, maar tevens belicht hoe tal van afwerkingen binnen een Super Skin kunnen hebben. Dit gaat over het gebruik van hoogwaardige, innovatieve en duurzame materialen, systemen en processen die voldoen aan de hoogste eisen die architecten en ontwerpers kunnen stellen.

Randmanifestaties

De eigenheid van ARCHITECT@WORK wordt onder meer uitgemaakt door zijn talrijke randmanifestaties en seminars. Een blik op de website zal leren dat voor allebei het aanbod in Brussel rijkelijk gevuld is!

Bij de randmanifestaties merken we dat er zowel vaste als totaal nieuwe namen opduiken. Gekende, terugkerende afspraken zijn er met de materialententoonstelling van MaterialDistrict, de gecureerde projecttentoonstelling door world-architects.com en de prachtige architectuurfotografie van het Nederlandse fotografencollectief DAPh. MaterialDistrict toont onder SUPER SKINS een speciaal voor ARCHITECT@WORK samengestelde tentoonstelling ‘Super Skins’. Daarin zie je een breed scala van ruim 120 hoogwaardige, innovatieve en duurzame materiaalsamples. PROJECT WALL selected by world-architects.com is voor de vijfde keer aanwezig en belicht 40 werken van platformleden van over de hele wereld, met speciale nadruk op lichtgewicht bouwen en de principes van eenvoud in bouwen. Onder IMAGES by DAPh maak je andermaal kennis met een podium waarbij voor architecten én bouwprojecten het juiste podium wordt gecreëerd. DAPh vertaalt hun visie en verhalen in beelden.

De vaste spot voor de kunstenaar is deze keer gereserveerd voor de Gentse beeldhouwer Conrad Willems. Conrads sculpturen worden gekenmerkt door geometrie, herhaling en modulariteit, wat resulteert in een zeer herkenbare beeldtaal. Nieuw voor Brussel is de eerder in Kortrijk getoonde INSTALLATION by FEBELCEM / FEBELARCH. Hierbij verneem je meer over hoe architecten samen met enkele betonexperten op zoek gingen naar innovatieve toepassingen met prefabbeton, als gedachtenoefening over hoe je beton ‘to the next level’ kunt brengen. Een bijzonder leuk en totaal nieuw initiatief is de ‘Architectural Charity Ǫuiz: Masterminds of architecture’, een zowel fysiek als online te spelen quiz voor twee goede architectonische doelen. Tijd van afspraak: woensdag 29 mei, van 12u30 tot 13u30. Architecten en architectuurliefhebbers kunnen deelnemen in groepen van drie, dit in een gezamenlijke organisatie van ARCHITECT@WORK en architectuurwebsite Architectura.

Seminars

Een bezoek over twee dagen wordt nog meer de moeite waard als je het seminarprogramma bekijkt. Op woensdag en donderdag vinden er telkens drie seminars plaats, waarbij niets dan interessante topics aan bod komen.

De paneldiscussie ‘Nature skin: de natuur als veerkrachtige, regeneratieve huid’, met deelnemers Eva Heuts (VIBE), Koen Van Delsen (Murmuur Architecten), Bart Bleys (Buildwise) en moderator Florian Holsbeek bijt om 13u30 (tot 14u30) de spits af. Dit seminar van de Green Deal ‘Klimaatbestendige Omgeving’ loopt in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij en het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid en bespreekt de mogelijkheden van een klimaatbestendige inrichting van onze omgeving.

Om 15u30 (tot 16u30) pakt Camille Mommers van Natura Mater uit met het (in het Frans gegeven) seminar ‘Ǫuels critères pour choisir des matériaux plus durables’ (Welke criteria zijn er om voor duurzamere materialen te kiezen)? Mommers bespreekt onder meer hoe 50% van de ecologische impact van een project wordt veroorzaakt door de keuze van materialen en bespreekt hoe je op de ecologische impact van een materiaal kunt letten.

De eerste dag wordt afgesloten om 17u30 (tot 18u30) door Marc Martinez Marti (Architect Head of Computational Design bij het Brusselse ncbham) met ‘Design meets Digital – Past, future and beyond’ (Design ontmoet het digitale – verleden, toekomst en verder). Martinez Marti gaf deze lezing eerder al tijdens ARCHITECT@WORK in Kortrijk, maar wie er toen niet bij was, krijgt nu een nieuwe kans om meer te leren over hoe computational design tegenwoordig wordt toegepast op de (interieur)architectuur. Tijdens het seminar bespreekt hij onder meer het nieuwe iconische gebouw van BNP PARIBAS FORTIS Belgian Headquarters (ontworpen door Baumschlager Eberle en Jasper Eyers Architects).

Wie dacht dat al het vuurwerk al afgestoken wordt op de eerste dag zit er flink naast. Het seminarprogramma van de tweede dag begint om 13u30 meteen veelbelovend met ‘Retrofit: de sociale, ecologische en economische voordelen’, een initiatief van de Orde van Architecten – Vlaamse Raad. Deze paneldiscussie met Hanne De Vos (projectleider B-architecten), Sara Vermeulen (zaakvoerder Caspar Consulting en beleidsmedewerker onroerend erfgoed bij de Vlaamse Overheid), Frederique Hermans (Senior architect a2o) en Johan Anrys (zaakvoerder 51N4E), gemodereerd door Bertrand Lafontaine (hoofdredacteur Architectura), bespreekt de energetische verbeteringen van bestaande gebouwen en structuren door die te updaten met hedendaagse systemen en technologieën.

Om 15u30 is het tijd voor een (in het Engels gegeven) seminar met een van de meest vooraanstaande jonge wolven op het vlak van het gebruik van AI in de architectuur: Tim Fu. De in China geboren Canadese oprichter van het in Londen gevestigde Studio Tim Fu Ltd presenteert de lezing ‘AI in Architecture: Practical Applications and Future Directions’ (AI in de architectuur, praktische toepassingen en toekomstige richtingen). Fu bespreekt hoe AI-technologieën, zoals verspreidingsmodellen en parametrische ontwerptools, een revolutie teweegbrengen in het vakgebied door de efficiëntie van ontwerpen, creativiteit en de naadloze overgang van concept naar constructie te verbeteren. De presentatie belicht specifieke voorbeelden van de rol van AI bij het genereren van innovatieve vormen en structuren, het unieke vermogen van AI om te onderhandelen tussen traditie en futuristische visies, en het potentieel voor AI om architectonische workflows te stroomlijnen.

De afsluiter om 17u30 is gereserveerd voor het (in het Engels gepresenteerde) seminar ‘Search for Identity through Architectural Innovation’ (Zoektocht naar identiteit door architecturale innovatie). Michiel Riedijk, architect en oprichter van Neutelings Riedijk Architecten, verkent dan de transformatieve kracht van architectonisch ontwerp. Hij bekijkt hoe je het stedelijke landschap een nieuwe vorm kunt geven door middel van architectonische identiteit en innovatieve expressie. Riedijk heeft het over zowel iconische als duurzame gebouwen, waaronder projecten als Gare Maritime in Brussel, MAS in Antwerpen of Beeld en Geluid in Hilversum (NL).

Voorregistratie verplicht

We herinneren er nog even aan dat wie aanwezig wil zijn op ARCHITECT@WORK Brussel zich moet voor registreren. Dit kan online via de website (zie hieronder). Het event kan gratis bijgewoond worden, mist registratie via de code die op een reeds verstuurde uitnodiging vermeld staat. Wie geen uitnodiging ontving, wordt verzocht een e-mail te sturen naar [email protected], waarin vermeld wordt wat de professionele activiteit is.

Meer informatie: https://brussels.architectatwork.be

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand