Home > Productnieuws > Verlichting > TL-buizen en spaarlampen moeten plaatsmaken voor LED

TL-buizen en spaarlampen moeten plaatsmaken voor LED

Delen

Belangrijk nieuws voor ondernemingen actief in de projectinrichting: in de komende jaren worden steeds meer conventionele TL- en spaarlampen uitgefaseerd op basis van Europese regelgeving. Ofwel verboden. Hoewel producten op voorraad nog wel verkocht mogen worden, is het verstandig om voor projecten niet langer te kiezen voor (compact) fluorescentielampen of laagvolthalogeenlampen. Voor deze typen lichtbronnen kan een LED-retrofit lichtbron uitkomst bieden, dan wel een compleet LED-armatuur.

Nadat eerst de klassieke gloeilamp in de ban was gedaan, heeft Brussel zijn pijlen nu gericht op het gebruik van TL- en spaarlampen (ook wel fluorescentielampen genaamd omdat deze lamp licht geven door het oplichten van een fluorescerende laag (onder invloed van ultraviolette stralen die opgewekt worden door gasontlading in de lamp).

In de komende jaren worden de meeste TL- en spaarlampen dus uitgefaseerd op basis van Europese regelgeving. Sinds 1 september 2021 zijn bijvoorbeeld compact fluorescentielampen met een geïntegreerd VSA (T2), en T12 38 mm fluorescentielampen (T12) al niet meer toegestaan. Sinds 1 september 2022 zijn ook andere producten op de lijst gezet, zoals 26 millimeter fluorescentielampen (T8) en de meeste laagvolthalogeenlampen.

Voor deze typen lichtbronnen kan een LED-retrofit lichtbron uitkomst bieden (ofwel een LED-lamp die qua formaat en fitting past in een conventionele armatuur). Ook kan gekozen worden voor een moderne LED-armatuur. Hoewel producten op voorraad nog wel verkocht mogen worden, is het verstandig om door de EU uitgefaseerde lampen niet langer te monteren en deze waar mogelijk te vervangen.

Bijdrage aan energietransitie
Daarmee kan de sector tevens een bijdrage leveren aan de noodzakelijke energietransitie, zegt Gied van Hoorn, directeur van LightRec en bestuurder bij Stichting OPEN. “Onderzoek wijst uit dat als we alle lichtpunten in Nederland vervangen door LED-verlichting we jaarlijks 1,1 miljard euro aan energiekosten besparen en de CO2-uitstoot met 2,9 miljoen ton kunnen terugdringen.” Volgens Van Hoorn is het in combinatie met de hoge energieprijzen hét moment om oude verlichtingsinstallaties te vervangen door LED.

Overigens zit aan het fenomeen vervanging wel nog een belangrijk aspect: de afgedankte lampen en armaturen dienen apart ingezameld te worden voor recycling. Dat laatste zou geen nieuws meer mogen zijn, maar helaas verdwijnen er tijdens renovatieprojecten nog altijd veel afgedankte armaturen in het zogeheten grijze circuit (lees: de oudijzerhandel die voor afgedankte armaturen een vergoeding betaalt). Om die reden keert sinds vorig jaar ook Stichting OPEN een marktconforme vergoeding uit voor installatiebedrijven die gebruik maken van het officiële Wecycle-inzamelsysteem. Installateurs kunnen daarvoor terecht bij Wecycle-inzamelpunten in Nederland, of inzamelcontainers op de bouwplaats laten afleveren en ophalen.

Meer informatie: www.stichting-open.org.

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie