Home > Branche > Hybride werken > ‘Pandemie heeft werkrevolutie veroorzaakt’

,

‘Pandemie heeft werkrevolutie veroorzaakt’

Delen

Het kantoor wordt nooit meer wat het was. Dat was de belangrijkste conclusie tijdens een webinar van Konftel, leverancier van (onder meer) videoconferencing-systemen.

De markt voor videoconferentie is snel gegroeid gedurende de pandemie. Volgens Konftel-sales director Jean-Luc Sigonney gaat het daarbij om een structurele verandering. Hij vertelde de tientallen toehoorders van de digitale presentatie dat kwalitatief hoogstaand video-vergaderen de facto standaard is geworden voor vergaderingen. “Zelfs nu we een vaccin hebben, is men het er in het algemeen over eens dat de huidige flexibele manier van werken zal blijven bestaan. Het wordt niet meer hetzelfde als het was. Dit is een blijvertje.”

De pandemie heeft volgens Sigonney de traditionele obstakels voor werken op afstand uit de weg geruimd. “Op dit punt zijn bedrijven veel opener geworden, waardoor we een enorme sprong voorwaarts in de richting van digitalisering hebben gemaakt. De manier van werken van vroeger zullen we vermoedelijk nooit meer terugzien. Meer hybride vormen zijn namelijk sterk in opkomst. Het is een bijna revolutionaire ontwikkeling, privé en op het werk.”
Meer werken op afstand, kantoorgebouwen waarin meer ‘social distancing’ in vergaderruimtes nodig is, net als een drastische afname van zakenreizen forceren online vergaderen sterk. Het zijn volgens de Konftel-man enkele van de grootste actuele veranderingen. “In de toekomst zullen we een mix van communicatie op en buiten het kantoor zien – die steeds meer online plaatsvindt. De thuiswerkplek moet veel meer een vaste werkplek worden. Dat kan geen tijdelijke snelle oplossing blijven. Mensen hebben behoefte aan draagbare, hoogwaardige, gebruiksvriendelijke en betrouwbare apparatuur –dus niet aan een huis- tuin- en keukenoplossing. Het gaat om een nieuwe manier van leven. Mensen hoeven niet alleen maar effectief te kunnen werken. Ze moeten gezien en gehoord worden op een professionele manier – met de juiste apparatuur.”

Hij deelde het onderzoek van The Global Business Travel Association. Hieruit blijkt dat er voorlopig veelal afgezien zal worden van zakenreizen, en dat dit jarenlang zo kan blijven. “Meer dan driekwart van de ondervraagden denkt dat we maar heel langzaam terugkeren naar het niveau van voor de pandemie. 39 Procent denkt dat het minstens 3 jaar zal duren, als er überhaupt sprake van blijvend herstel zal zijn. 94 Procent van de bedrijven is van plan om meer in samenwerkingsoplossingen te investeren. De gezondheidszorg en het onderwijs zijn daarbij op dit moment twee van de sectoren waarvoor dit het meeste telt. Meer dan een derde wil het aantal vergaderruimtes verhogen. Er is op zich minder kantoorruimte nodig, maar er bestaat wel meer behoefte aan vergaderruimtes. Bij het gebruik van apparatuur en diensten willen bedrijven flexibel zijn. Het gebruik van diverse vergader-apps krijgt hierbij voorrang. Dat is een heel gangbare ontwikkeling.”

Sigonney concludeert: “Voor mij is het glashelder dat veel mensen niet meer willen reizen, zelfs als dit nu mogelijk zou zijn. We hebben onze systemen gereset. Files op de snelweg en verspilde tijd. We hoeven helemaal niet meer te wachten op mensen. Simpele, gebruiksvriendelijke, krachtige en draagbare oplossingen – zowel voor thuis als op kantoor – wijzen ons de weg naar de toekomst.”

www.konftel.com

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie