Home > Productnieuws > Kantoor- & Projectmeubilair > ‘Anderhalvemeter-kantoor leidt tijdelijk tot 1,2 miljoen minder werkplekken’

,

‘Anderhalvemeter-kantoor leidt tijdelijk tot 1,2 miljoen minder werkplekken’

Delen

De anderhalvemeter-economie gaat zorgen voor maar liefst 1,2 miljoen minder werkplekken. Dat stelt Colliers International. “Afstand houden van je collega’s betekent dat het aantal bruikbare kantoorplekken in Nederland flink gaat afnemen de komende tijd. Van de twee miljoen werkplekken die in het land beschikbaar zijn, kan door deze maatregel 60 procent niet ingezet worden. Dit komt neer op maar liefst 1,2 miljoen bureaus die tijdelijk hun functie verliezen.”

Overheid, werkgevers en vakbonden werken momenteel aan regels waardoor de samenleving straks weer voorzichtig kan opstarten. “Met een zogenoemde anderhalvemeter-economie kunnen we na een lange tijd thuiswerken over enkele weken of maanden weer naar kantoor. Maar niet met zijn allen tegelijk. Voor een gemiddeld kantoor betekent ‘social distancing’ dat 60 procent van de werkplekken tijdelijk niet bruikbaar is.”

Het Nederlandse beleid is gericht op ‘flattening the curve’. Teruggaan naar kantoor zal daarom gebeuren op basis van strikte regels. Anderhalve meter afstand bewaren tussen elke medewerker wordt waarschijnlijk ook hier de norm. “In Wuhan, de plek waar het allemaal begon, zijn vergelijkbare maatregelen ingevoerd in de weer geopende fabrieken en kantoren. Het is een noodzakelijke tussenfase op weg naar een weer volop draaiende BV Nederland.”

Alleen al de vereiste afstand tussen medewerkers maakt de helft van alle werkplekken onbruikbaar. “Dat aantal neemt verder af, omdat bureaus niet meer door collega’s gedeeld mogen worden op dezelfde dag. Een kantoor volgens de nieuwe normen gaat uit van één vaste werkplek per medewerker per dag die daarna grondig wordt schoongemaakt.”

Positief geredeneerd, komen er vanuit de huidige 100 procent thuiswerksituatie weer 800.000 werkplekken bij, aldus Colliers. “Hoewel alle digitale mogelijkheden om thuis te werken in één klap echt gemeengoed zijn geworden, blijft het belang van menselijk contact van onschatbare waarde. Samenwerken in teamverband lukt het allerbeste op kantoor.”

Als de maatregelen van langere duur zijn, kan de capaciteit worden uitgebreid door herindeling van de kantoren met vooral blokken van vier werkplekken. “Deze opstelling is het meest gunstig om de anderhalve meter afstand te garanderen en de beschikbare ruimte te optimaliseren. Bij blokken van twee maal twee bureaus is het niet nodig om dicht langs een collega te lopen.”

Door nu al protocollen te maken, kunnen bedrijven en instellingen zich voorbereiden op heropening. “Dat gaat niet alleen om de herindeling van het kantoor, maar juist om de planning. Niet iedereen kan meer tegelijkertijd aanwezig zijn. Het is daarom noodzakelijk om een rooster op te stellen waarin elk team minimaal één dag samen op kantoor kan werken. Zo krijgt elke dag een beperkt deel van de organisatie toegang tot kantoor om de samenwerking te versterken en menselijke relaties te onderhouden.”

Gedeeltelijk terugkeren naar kantoor is volgens Colliers niet alleen goed voor de economie, maar ook voor onze mentale gezondheid. “Na wekenlang thuis is het belangrijk in elk geval één dag per week uit die cocon te stappen. Met het anderhalvemeter-kantoor als onmisbare tussenstap kunnen we de curve plathouden én de samenleving geleidelijk weer op gang brengen.”

https://www2.colliers.com/

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand