Home > Productnieuws > Verlichting > Boek over LED ziet het licht

Boek over LED ziet het licht

Delen

Vaste lezers van Inside Information kennen hem misschien nog: Rienk Visser. De verlichtingsdeskundige/lichtontwerper kwam in het verleden regelmatig aan het woord in ons tijdschrift. Visser doet nu opnieuw van zich spreken met de publicatie van het boek ‘Zicht op licht in huis’.

Het boek gaat over ‘wat iedereen altijd al had willen weten over verlichting in en om de woning’. Centraal staan (natuurlijk) de mogelijkheden die LED-verlichting bieden. “Hierin komen alle aspecten aan bod betreffende de eigenschappen van de nieuwe LED-lampen en de vele mogelijkheden die deze bieden. Dit geldt niet alleen met betrekking tot sfeer, comfort, langere levensduur en energiegebruik, maar ook ‘slimme’ bediening ervan.”

Tegenwoordig is volgens de auteur bijna elke auto standaard voorzien van slimme verlichting: verlichting die aangaat bij het op afstand openen en langzaam uitgaat bij vertrek, verlichting die automatisch gaat branden bij het openen van de bagageruimte, het dashboardkastje, enzovoort. Ook voor gebouwen zou dit volgens Visser in principe mogelijk moeten zijn. Maar volgens de auteur moeten gebruikers het voorlopig zelf uitzoeken.

“Dat was voor de meesten al lastig, maar is nog lastiger geworden de stille revolutie die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden op het gebied van verlichting. Gloeilampen en halogeenlampen zijn grotendeels vervangen door LED-lampen. Deze hebben echter niet allemaal dezelfde eigenschappen, onder andere wat betreft kleurweergave en dimmen. Ook hebben armaturen vormen en toepassingsmogelijkheden die tot voor kort niet waren te realiseren. Daarnaast is er steeds meer sprake van slimme verlichting, waarmee de verlichting in principe overal in huis gemakkelijk en selectief kan worden bediend in elke ruimte en elke gewenste sfeer. Mensen gaan ook steeds meer thuis werken. Hierdoor is meer aandacht nodig voor verlichting die niet alleen prettig is, maar ook stimulerend voor werkprestatie, welbevinden en gezondheid.”

Om te kunnen kiezen uit alle nieuwe mogelijkheden is goede informatie volgens Visser onontbeerlijk. “Via internet is deze via een aantal leveranciers wel te vinden, maar wordt hierbij geen vergelijking gemaakt met systemen die anderen bieden. In winkels zou dit wel mogelijk moeten zijn, maar dit kan alleen als degenen die het product verkopen aan de consument op de hoogte zijn van wat de markt biedt op het gebied van LED-lampen, – armaturen, schakelen, dimmen en slimme bedieningsmogelijkheden. Daarbij kan het ook van belang zijn of deze eventueel gekoppeld kunnen worden aan al bestaande systemen in huis en ook voor wat de concurrentie biedt.”

In het boek ‘Zicht op licht in huis’ worden alle genoemde aspecten uitgebreid behandeld die nodig zijn voor een juiste keuze van lampen, armaturen, lichtregeling en toepassingsmogelijkheden ervan. “Daarnaast worden handige tips gegeven de toepassing van verlichting in alle ruimten in en om het huis en het maken van een lichtplan.”

Het boek is zoals gezegd geschreven door lichtontwerper Rienk Visser en geïllustreerd door Erik en Michiel Visser, met een voorwoord van John de Joode, voorzitter van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde. Diverse fabrikanten hebben een bijdrage geleverd in de vorm van  fotomateriaal.

De prijs van het boek is 24,50 euro exclusief verzendkosten.

www.ledlichtinhuis.nl

Zie ook:
Zin en onzin van LED

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie