Home > Productnieuws > Kantoor- & Projectmeubilair > Kantoortuin onder vuur

Kantoortuin onder vuur

Delen

Voor lezers van Inside Information is het allang geen nieuws meer, maar dankzij TV-programma De Monitor is het nu een groot onderwerp in de landelijke media: de kantoontuin werkt niet altijd naar behoren. In de uitzending van het KRO/NCRV programma De Monitor – op 24 februari 2020 – werd aandacht besteed aan kantoortuinen. Uit de resultaten van een enquête (met input van circa negentig bedrijfsartsen) concludeerde De Monitor dat vermoeidheid en concentratieverlies door het werken in een kantoortuin leidt tot verzuim.

Het is voor insiders geen verrassende informatie. De laatste jaren is – uit wetenschappelijk onderzoek én de dagelijkse praktijk – steeds duidelijker geworden dat de kantoortuin lang niet altijd de creatieve communicatie oplevert die lange tijd door inrichters, architecten en consultants beloofd werd. Het rechtvaardigt de vraag waarom de kantoortuin er dan nog steeds ís. Wim Pullen, directeur van het Center for People and Buildings (CfPB) in Delft, gaf in de TV-uitzending een verhelderend antwoord op deze vraag: “Ten eerste omdat er een dominante drijfveer voor werkgevers is: geld. Minder vierkante meters betekent: ‘ik kan mijn geld aan andere dingen besteden’.”

Kantoortuinen? Gewoon níet doen.

De tweede reden is volgens Pullen dat werkgevers vaak naïef zijn. “Ze denken: ‘ik wil de communicatie bevorderen. Daarvoor kies ik een open omgeving’.” Maar volgens Pullen is dit een verkeerde gedachte: “Alsof mensen in een open omgeving losgelaten worden en dan creatiever en coöperatiever worden.” Tenslotte legt de CfPB-directeur de bal bij architecten en kantoorinrichters.Volgens Pullen zijn ze vaak niet op de hoogte van de beschikbare kennis.

Natuurlijk werden laatstgenoemde partijen ook in de uitzending betrokken. Architect Nanne de Ru mocht aan de hand van het hoofdkantoor van Asics in Hoofddorp uitleggen dat aandacht voor akoestische maatregelen in de open ruimte zorgt voor een enorme afname van vermoeidheidsklachten. En Sandra Foppen vertelde namens Rohde & Grahl dat er een remedie is tegen de gekmakende kantoortuin: “Concentratiewerkplekken, of ruimtes waar je in stilte je werkzaamheden kunt uitvoeren.” Natuurlijk biedt Rohde & Grahl – net als vele concurrenten – deze oplossingen tegenwoordig volop.

Concluderend kun je stellen dat heel wat Nederlandse kantoorwerkers dagelijks gebruik moeten maken van een werkplek die niet tegemoet komt aan de eisen die je er aan zou mogen stellen. Dat betekent dat er volop werk aan de winkel is voor eenieder die zich bezighoudt met het inrichten van kantoorruimtes. Eerste opdracht daarbij: neem de beschikbare wetenschappelijke kennis en praktijkcases serieuzer dan tot nog toe soms gedaan is (voor relevante wetenschappelijke kennis, zie bijvoorbeeld hier: https://www.insideinformation.nl/nl/algemeen/635-kennistafel). En richt vooral geen open ruimtes meer in, enkel en alleen omdat het hip oogt en (aanvankelijk) geld bespaart. In de woorden van hooglereaar cognitieve psychologie Stefan van der Stigchel: “Kantoortuinen? Gewoon níet doen.”

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand