Home > Productnieuws > Kantoor- & Projectmeubilair > Drentea gebruikt ‘Drentea-staal’

Drentea gebruikt ‘Drentea-staal’

Delen

Kantoormeubelproducent Drentea meldt in een persbericht dat het zelf zijn staalafval gaat verwerken en er zelf nieuwe producten van gaat maken. In de buurt van de eigen fabriek in Emmen. ‘Alleen nog circulaire producten leveren, dat is onze doelstelling. En meer, want we streven naar een productieproces zonder afval, waar in elke fase van het proces gekeken wordt wat we nog meer met onze materialen doen. Transparant en inzichtelijk, feiten en geen fictie’, aldus Drentea.

De afstand van de staalverwerker tot de Drentea-fabriek bedraagt 5,6 kilometer. Zover rijdt Drentea met het restmateriaal staal. ‘En geen meter meer’, verzekert Drentea. Na die afstand is het restmateriaal gearriveerd bij Rademakers Gieterij in Klazienaveen waar dit materiaal staal wordt omgesmolten tot solide producten. Daarvan zegt Drentea weer duurzame meubelen van te gaan maken.

Transport is een enorm belangrijke veroorzaker van CO2-uitstoot, benadrukt de kantoorinrichter en stelt daarbij de vraag: ‘Wist u dat bijvoorbeeld een product wat elders op de wereld naar Nederland vervoerd wordt tot wel 30 procent meer CO2 uitstoot dan een product wat we in Emmen in onze eigen fabriek maken? Daarom zijn we gaan zoeken naar mogelijkheden in de regio’.

Drentea gebruikt nieuw recyclebaar staal. Maar ijzergieterijen passen juist veel reststaal toe. Het omsmelten van restmateriaal en er nieuwe producten van maken, is voor hen een van de belangrijkste onderdelen van het productieproces. Voor Drentea de reden om te kijken of deze processen niet zijn te combineren. ‘Ons eigen reststaal verwerken en met zo weinig mogelijk nieuwe grondstoffen een mooi nieuw product maken met een hoog percentage aan gerecycled materiaal. Dat was de doelstelling en na enkele onderzoeken lukte dat, met hulp van buurman Rademakers Gieterij’.

Eigen recyclepers
Om het reststaal goed te kunnen omsmelten, levert Drentea het aan in geperste blokken. Hiervoor is er speciaal een nieuwe pers aangeschaft. De samenwerking met Rademakers Gieterij gaat verder: de productontwikkelaars hebben elkaar nu gevonden en gaan samen kijken hoe er nog meer designproducten kunnen worden ontwikkeld.

Het eerste concrete product is inmiddels geïntroduceerd op een grote landelijke beurs: het tafelprogramma Loft. De hoekverbinding van het frame is gemaakt van gietijzer op basis van eigen restmateriaal.

Recycling van staal goed geregeld, of toch niet?
‘Iedereen kent de schroothandel, goed geregeld al jarenlang’, meldt Drentea om daar een vraag aan toe te voegen: ‘Maar is dat wel zo?’ Volgens Drentea blijft meer dan 20 procent van het staalafval helemaal niet in Nederland. De kantoorinrichter zet wat feiten op een rijtje en citeert daarbij uit bronnen van het CBS. ‘Finland is de belangrijkste afnemer van ons schroot. Het is zelfs het meest geëxporteerde product naar Finland. Daarna volgen België, Duitsland en Turkije. Maar ook landen als Korea, China en India krijgen ons staalafval. Stelt u zich eens voor: een vijfde van de totale Nederlandse export naar India bestaat uit metaalafval. Reken dan maar eens uit hoeveel CO2 deze manier van verwerken oplevert. Voor ons was er maar één conclusie: we gaan zelf ons staalafval verwerken en er zelf nieuwe producten van maken. In de buurt van onze fabriek in Emmen’, zo eindigt het persbericht van Drentea.

www.drentea.nl

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie