Home > Branche > Nieuws > IJzersterke jury BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024 bekend

IJzersterke jury BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024 bekend

BNA Beste Gebouw geselecteerde zeskoppige jury

Delen

De 19e editie van de prestigieuze BNA Beste Gebouw van het Jaar verkiezing, dé architectuurprijs van Nederland, is gestart. Dit jaar wordt de voorzittershamer gehanteerd door Marcia Luyten, bekend als journalist, schrijver en televisiepresentator. De zorgvuldig geselecteerde zeskoppige jury, bestaande uit personen in de architectuur en aanverwante velden, zal de inzendingen beoordelen. De juryleden van dit jaar zijn Maarten Castelijns (Rijnboutt), Elsebeth te Kiefte (TKA atelier), Jeroen Schipper (Orange Architects), Marja Appelman (Ministerie BZK), Ronald Dielwart (Dura Vermeer). Architectenbureaus krijgen de kans hun projecten in te zenden tot 28 februari via www.gebouwvanhetjaar.nl.

“Hoe we bouwen, wonen en leven is direct verbonden met de grote opgaven van deze tijd: een circulaire samenleving waarin we verbindingen herstellen – met anderen en met onze natuurlijke omgeving. Daarom vind ik het een eer en een plezier om de jury voor Het Beste Gebouw van het Jaar 2024 voor te zitten”, aldus juryvoorzitter Marcia Luyten.

BNA Beste Gebouw van het Jaar is hét bewijs dat architectenbureaus relevant zijn voor de samenleving en de huidige opgaven waar ons land voor staat. Aan de hand van een voorselectie en jurytour door Nederland worden nominaties gekozen die meedingen naar de hoofdprijs. De genomineerden worden bekendgemaakt op 19 maart en kan het publiek stemmen op hun favoriet. Op 23 mei worden tijdens een feestelijke uitreiking de winnaars bekendgemaakt.

Lees hier alles over de start van BNA Beste Gebouw 2024.

Juryleden

Marcia Luyten is journalist, schrijver en televisiepresentator. Luyten studeerde Bedrijfseconomie en Cultuur- en Wetenschapsstudies aan de Universiteit van Maastricht en volgde de Leergang Buitenlandse Betrekkingen aan Instituut Clingendael. Ze presenteerde zes jaar Buitenhof, het interview- en discussieprogramma van de NPO. Sinds 2019 neemt Luyten als Volkskrant-columniste een prominente plaats in, met de focus op politiek, bestuur en de transitie naar een circulaire samenleving. In 2023 modereerde ze in samenwerking met de Federatie Creatieve Industrie ‘Creative Talks’.

Ronald Dielwart is al meer dan 28 jaar actief bij bouwbedrijf Dura Vermeer en bekleedde van 2008 tot 1 januari 2024 de functie van Voorzitter van de Divisiedirectie Bouw en Vastgoed en lid Raad van Bestuur. Hij vervult bestuurlijke rollen bij andere organisaties zoals BOEi, SWK en NRP. Zijn bijdragen strekken zich uit over verschillende aspecten van de bouw-, renovatie- en vastgoedsector. Naast zijn bestuurdersrollen is hij als adviseur van de Raad van Bestuur verbonden aan Dura Vermeer.

Marja Appelman is directeur Woningbouw bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Van 2013 tot augustus 2018 was zij directeur Kansspelautoriteit. Daarvoor vervulde zij diverse functies bij het ministerie van Economische Zaken, het CPB en de Nederlandse Zorgautoriteit. Ook werkte ze als consultant. Marja Appelman studeerde Economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Jeroen Schipper studeerde architectuur aan de Technische Universiteit Eindhoven en is medeoprichter van Orange Architects; een multidisciplinair ontwerpbureau voor architectuur, stedenbouw en interieur, gevestigd te Rotterdam. Daarnaast is Jeroen sinds 2021 supervisor voor het gebied Overamstel in Amsterdam. In 2023 werd het appartementencomplex Jonas van Orange Architects bekroond tot BNA Beste Gebouw van het jaar.

Maarten Castelijns is architect partner bij Rijnboutt, ontwerpbureau voor stedenbouw & architectuur. Maarten is na zijn studie in Delft en Stockholm afgestudeerd als architect en bouwtechnoloog. Vanuit een brede oriëntatie en met een integrale aanpak werkt Maarten aan de stedelijke uitdaging van morgen: verdichting, transformatie en verduurzaming van de stad. Met het multidisciplinaire team van Rijnboutt ontwerpt Maarten aan binnenstedelijke transformatie van gebieden en gebouwen in Nederland.

Elsebeth te Kiefte is architect bij TKA atelier, de Rotterdamse afdeling van Te Kiefte Architecten. Ze is vanaf 2020 betrokken bij het TKA atelier, waar ze zich focust op ‘Zero Waste’ architectuur en levensstijl. Ook was Elsebeth vanaf 2017 werkzaam bij Superuse Studios en is opgeleid aan Technische Universiteit Delft, waar zij in 2017 is afgestudeerd.

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand