Home > Geen categorie > Waar zijn alle vrouwelijke architecten gebleven? – podcast

Waar zijn alle vrouwelijke architecten gebleven? – podcast

op zoek naar verloren architectes en hun bouwkundig werk

Delen

Er is iets raars aan de hand. De afgelopen eeuw lijken er nauwelijks vrouwelijke architecten actief te zijn geweest. Van de 700 archieven in de Rijkscollectie voor Architectuur en Stedenbouw zijn er slechts 30 van vrouwen. Hoe kan dat? In de DOCS-aflevering Vrouwen die bouwen ontrafelt Sandra Rottenberg dit mysterie en gaat op zoek naar verloren architectes en hun bouwkundig werk.

In de jaren ’80 timmerden vrouwen aan de weg met onderzoek, publicaties, tentoonstellingen en de oprichting van het netwerk Vrouwen Bouwen Wonen. Aan de TU Delft studeerden inmiddels net zo veel meisjes als jongens af als bouwkundig ingenieur. Na die tweede ‘feministische golf’ werd het stil: de emancipatie van de vrouw werd als ‘voltooid’ verklaard. Er was geen minister of staatsecretaris meer om emancipatiebeleid te ontwikkelen, vrouwenorganisaties werden ontbonden en afdelingen Vrouwenstudies aan universiteiten opgeheven.

Vrouwen van verschillende generaties spannen zich nu in om de vergeten architectes weer in het licht te brengen. Jonge bouwkundig ingenieurs zoeken naar hun voorgangsters, en het Nieuwe Instituut, verantwoordelijk voor de Rijkscollectie voor Architectuur en Stedenbouw, zet zich in onder de noemer Collecting otherwise. Recente publicaties werpen een nieuw licht op de architectes van een eeuw geleden en belichten de feministische perspectieven van hedendaagse vakvrouwen, van Jakoba Mulder tot Luzia Hartsuyker en van Margaret Staal-Kropholler tot Timmie Thio.

Een audiodocumentaire van Sandra Rottenberg.
Met Chazia Mourali als de middeleeuwse schrijfster Christine de Pisan.
Mixage: Berry Kamer.
Productie: Marleen Nieuwenhuijse.
Eindredactie: Remy van den Brand.

Luister naar DOCS #159, Vrouwen die bouwen, te beluisteren via NPO Luister en alle populaire podcastapps

Over DOCS

De podcast DOCS (voorheen RadioDoc) – een doorlopende documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO – geeft elke woensdag verdiepende verhalen over actuele onderwerpen en een bijzondere inkijk in onbekende werelden. Host: Mina Etemad. Voor meer informatie zie 2doc.nl/docs

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand