Home > Productnieuws > Zitmeubilair > Elbow Chair in the making

Elbow Chair in the making

De Elbow Chair

Delen

Gedurende zijn carrière experimenteerde Hans J. Wegner met het maken van zogenaamde ronde stoelen – stoelen die worden gekenmerkt door het ontbreken van verticale rugsteun en een brede, solide horizontale rugleuning die naar voren buigt om de armleuning te worden. Wegner werd gezegd de onbetwiste meester te zijn van het ontwerpen van top-rails, en hij bestudeerde en experimenteerde onvermoeibaar om het perfecte resultaat te bereiken. De Elbow Chair is geen uitzondering op deze nieuwsgierige benadering van meubelontwerp.

Wegner ontwierp de aantrekkelijke en stapelbare Elbow Chair in 1956, maar na de productie van een enkel prototype legde hij het ingewikkelde, arbeidsintensieve ontwerp terzijde in zijn archieven, waar het bijna een halve eeuw bleef totdat Carl Hansen & Søn de stoel in 2005 in productie nam.

De karakteristieke stoomgebogen rugleuning van de Elbow Chair, vervaardigd uit een enkel stuk massief hout, biedt arm- en onderrugondersteuning en maakt verschillende zitposities mogelijk. De vorm van de rugleuning komt terug in de uniek geconstrueerde gestoffeerde zitting, die is gemaakt van gebogen, samengedrukt fineer en lijkt te zweven boven de poten.

Wegner pleitte ervoor dat een stoel geen achterkant moest hebben, maar van alle kanten en hoeken mooi moest zijn. De Elbow Chair is een uitstekend voorbeeld van deze filosofie: de constructie is op zichzelf al sculpturaal met zijn vloeiende lijnen en gebogen frame onder de zwevende zitting.

Schuren en assembleren

Elke Elbow Chair bestaat uit zeven houten onderdelen gemaakt van eiken of beuken en is gecertificeerd en/of afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.

 • Schuren is essentieel om een glad en tastbaar oppervlak te bereiken. Hier wordt de stoomgebogen rugleuning zorgvuldig geschuurd met zowel machines als de hand.
 • Zodra de onderdelen zijn geschuurd, wordt het karakteristieke binnenframe van de zitting met de hand geassembleerd en met de hand getest om ervoor te zorgen dat het volledig gelijk is.
 • Vervolgens wordt het frame gestempeld met personeelsnummer, datum en jaar, zodat elke stoel kan worden herleid tot zijn oorsprong.
 • Alle onderdelen worden met de hand gelijmd.
 • De poten van de stoel worden op hun plaats geperst om optimale stabiliteit te garanderen, met behulp van een speciale compressor die speciaal is ontworpen voor de Elbow Chair.
 • De karakteristieke stoomgebogen rugleuning, vervaardigd uit een enkel stuk massief hout, wordt op de stoel gelijmd en zachtjes op zijn plaats gehamerd.

De afwerking

Om een mooi oppervlak, extra duurzaamheid en gemakkelijke reiniging te bereiken, wordt de Elbow Chair behandeld met olie, zeep, lak of verf.

 • Olie wordt met de hand op de stoel gespoten om ervoor te zorgen dat alle grote oppervlakken en kleine hoeken volledig bedekt zijn.
 • Na de sproeibehandeling wordt de olie met de hand gelijkmatig verdeeld met een zachte doek.

Bekleding

De zitting van de Elbow Chair wordt met de hand gestoffeerd met leer of textiel.

 • Allereerst wordt het leer geselecteerd dat overeenkomt met de maat en kleur van de zitting. Vervolgens wordt het leer gemeten om perfect op het schuim van de zitting te passen. Onze getalenteerde stoffeerders zorgen ervoor dat er geen vouwen of onregelmatigheden in het leer zitten.
 • Precisie is cruciaal bij het snijden van het luxe leer.
 • De binnenkant van de zitting is gemaakt van gebogen, samengedrukt fineer en koudschuim. Vervolgens wordt het schuim ingespoten met lijm voordat het leer zorgvuldig wordt geplaatst.
 • Het leer wordt nauwkeurig op de zitting geniet om ervoor te zorgen dat het oppervlak glad is zonder vouwen. Daarna wordt het teveel aan leer verwijderd met een scherp mes.
 • Onder de zitting wordt een dunne laag vilt gelijmd om de nietjes te verbergen.

Assemblage van de zitting

De laatste productiestap voor de Elbow Chair is om de zitting aan het frame te monteren.

 • De gestoffeerde zitting wordt aan het frame van de stoel bevestigd met vier schroeven.
 • Nadat de zitting is gemonteerd, wordt een klein authenticiteitsplaatje onder de zitting geplaatst met het unieke serienummer van de stoel.
 • Een laatste kwaliteitscontrole zorgt ervoor dat de stoel voldoet aan de kwaliteitsnormen van Carl Hansen & Søn.

Definitieve stoel

Na te zijn verwerkt door zeven paar bekwame handen, is de Elbow Chair klaar om de fabriek op het Deense eiland Funen te verlaten.

Al meer dan een eeuw maakt de Carl Hansen & Søn Group meubels met passie en met de hoogste ambachtelijke normen. ’s Werelds grootste fabrikant van meubels ontworpen door Hans J. Wegner, Carl Hansen & Søn omvat ook werken van gerenommeerde ontwerpers zoals Ole Wanscher, Kaare Klint, Poul Kjærholm, Mogens Koch, Frits Henningsen, Tadao Ando en EOOS. De meubels van Carl Hansen & Søn worden in Denemarken gemaakt en wereldwijd verkocht. Voor meer informatie, bezoek www.carlhansen.com.

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie