Home > Branche > Nieuws > Fagerhult mede-initiatiefnemer van Fedet NLA campagne “Met LED kan het”

,

Fagerhult mede-initiatiefnemer van Fedet NLA campagne “Met LED kan het”

NLA campagne “Met LED kan het”

Delen

Houten, 19 januari 2023 – De verlichtingsindustrie is deze week gestart met de campagne Met LED kan het. Fagerhult is trots dat ze samen met de andere leden van Fedet-NLA deelneemt aan dit branche-brede initiatief. Bij het verduurzamen van een gebouw wordt vaak niet direct aan LED-verlichting gedacht. Met deze campagne hoopt Fagerhult hier verandering in te brengen. 

Initiatief gestart om energietransitie in Nederland te bevorderen: Met LED kan het

Fedet NLA, de Nederlandse Licht Associatie, is met haar leden het initiatief ‘met LED kan het’ gestart. De groep zal zich inzetten om de energiebesparing in Nederland te bevorderen. Hoewel het algemeen bekend is dat LED-verlichting energie bespaart, is dit nog niet breed omarmd in Nederland. Zo is bijvoorbeeld nog maar 20 procent van het hoofdwegennet en ongeveer de helft van de kantoorgebouwen in Nederland voorzien van LED-verlichting.

Stijgende energiekosten

Het initiatief is tot stand gekomen doordat Nederlandse fabrikanten en importeurs van lichtbronnen en lichtarmaturen opmerkten dat de energietransitie versneld moet worden en de problemen die de netcongestie veroorzaken opgelost moeten worden. Een van de wegen die hiervoor bewandeld kan worden, is het vervangen van conventionele verlichting, zoals TL-verlichting en gloeilampen, door LED-verlichting. Hoewel veel van de deze verlichting inmiddels niet meer verkocht mag worden, wordt het in veel gebouwen nog gebruikt tot het einde van de levensduur. Hierdoor laat het effect van de transitie naar LED te lang op zich wachten.

De partijen hebben met het platform ‘Met LED kan het’ twee doelen. Het eerste is om meer energie te besparen in Nederland. Dat zal de energietransitie, die hoognodig is, bevorderen en tevens een besparing in de portemonnee opleveren. De stijgende energiekosten van het afgelopen jaar benadrukken de noodzaak van dit initiatief alleen nog maar meer. Ten tweede zal het besparen van energie ervoor zorgen dat er minder energie in Nederland opgewekt of ingekocht hoeft te worden. Een eerste, conservatieve inschatting van de partijen laat zien dat het massaal overstappen op LED-verlichting een energiebesparing van 50 tot 80 procent kan opleveren. Dit staat gelijk aan de opbrengst van één kerncentrale in Nederland en kan daarmee een positieve bijdrage aan het milieu leveren.

Anne-Jaap Deinum, directeur bij Fedet, vertelt over dit initiatief: “We gaan ervan uit dat we met dit initiatief in heel Nederland meer energie kunnen besparen. Hoewel veel mensen weten dat overstappen naar LED-verlichting hierbij een belangrijk onderdeel is, wordt deze stap nog te weinig overwogen. Ondanks dat de investering zich snel, met de huidige tarieven al binnen twee jaar, uitbetaalt. In onder andere het bedrijfsleven en bij de overheid zijn er nog genoeg stappen te zetten. De overheid zou het lichtende voorbeeld in deze kwestie moeten zijn, maar de helft van de overheidsgebouwen heeft momenteel nog niet eens energielabel C of hoger. Terwijl dit wel verplicht is gesteld sinds 1 januari. Daarnaast hoop ik dat er weer subsidies en regelingen vanuit de overheid komen om de overstap naar LED aan te moedigen. Dit kan volgens onze berekeningen namelijk jaarlijks 6,5 terraWatt aan energie besparen. Dat staat gelijk aan zo’n 13 miljard keer wassen, 240 miljard telefoons opladen of 6,8 miljoen airco’s die op jaarlijkse basis veertig dagen gebruikt worden. Een ongelooflijk besparingspotentieel waar wij, en hopelijk ook de rest van Nederland, ons hard voor maken.”

Meer weten over dit initiatief? Lees het hier: www.metledkanhet.nl.

Over Fagerhult

Fagerhult ontwikkelt, produceert en verkoopt professionele verlichtingssystemen voor openbare ruimtes als kantoren, scholen, winkels, industrie én voor de zorg- en recreatiesector. Bij onze activiteiten ligt de nadruk voortdurend op design, functie, flexibiliteit en energiebesparende oplossingen.

 

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand