Home > Ontwerp > Ontwerp & Architectuur > Museum Singer Laren ‘Beste Gebouw van het Jaar’

Museum Singer Laren ‘Beste Gebouw van het Jaar’

Delen

Museum Singer Laren is verkozen tot ‘BNA Beste Gebouw van het Jaar 2022’ én wint bovendien de Publieksprijs. De uitbreiding van Museum Singer Laren is ontworpen door Bedaux de Brouwer Architecten in opdracht van Stichting Singer Laren. Niet eerder werd het BNA Beste Gebouw van het Jaar bekroond met de Vakjuryprijs én de Publieksprijs.

De architectuurprijs van de Brancheverenging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) werd op donderdag 12 mei uitgereikt door juryvoorzitter Barbara Baarsma in Theater Zuidplein in Rotterdam. Het is de zeventiende editie van de prijs.

“De kwaliteit van het vernieuwde Museum Singer Laren schuilt in de vanzelfsprekendheid waarmee het ontwerp is ingepast op zijn plek. Het project laat zien dat je soms de beste kwaliteit krijgt door een bestaande situatie te verbeteren in plaats van iets nieuws te maken”, aldus de jury. Niet alleen de vakjury, maar ook het publiek blijkt de ingetogen kwaliteit van de uitbreiding te waarderen. Met meer dan een kwart van de stemmen werd Museum Singer Laren uitgeroepen tot Publiekswinnaar.

Categoriewinnaars
Museum Singer Laren moest het opnemen tegen negen andere genomineerden, verdeeld over vier categorieën. In de categorie Particuliere Woonbeleving waren de Trudo Toren in Eindhoven, Stories in Amsterdam en Landgoed de Lage Lier genomineerd. De jury ziet dat het proces bij Stories ingewikkeld was, “terwijl het eindresultaat bedrieglijk simpel oogt; dat is razend knap. Het project laat zien hoe je met vertrouwen in vakmanschap samenwerkingen kunt versnellen. Daarom wint Stories deze categorie”, aldus de jury.
De strijd in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie ging tussen twee projecten: Spaarndammerhart in Amsterdam en Little C in Rotterdam. De jury koos uiteindelijk Little C als winnaar vanwege de manier waarop met een enorme hoeveelheid woningen hoogwaardige stedelijke kwaliteit is gerealiseerd.

In de categorie Stimulerende Omgevingen waren Floating Office Rotterdam en Depot Museum Boijmans van Beuningen, beide in Rotterdam, en de Vernieuwing Koning Willem I College in Den Bosch genomineerd. De jury was er snel over uit: het depotgebouw moest de winnar zijn. “De manier waarop de kunstwerken ‘vanuit de krochten van de kelder in een spiegelpaleis midden in de stad geplaatst zijn’, is volgens de jury voorbeeldstellend voor de plek die cultuur – schromelijk verwaarloosd in de coronajaren – nu verdient.”

In de vierde en laatste categorie, die van Identiteit & Icoonwaarde, waren de nieuwe Rechtbank in Amsterdam en het Museum Singer Laren de kanshebbers. “Een sterk architectonisch object in een nieuw stuk stad tegenover een nieuwbouwvleugel die eenheid en rust brengt binnen een bestaand ensemble”, vanuit die afweging koos de jury de Rechtbank Amsterdam tot winnaar in de categorie Identiteit en Icoonwaarde.

Door de jury is besloten om het Nationaal Holocaust Namenmonument een eigen plek te geven met de Eervolle Vermelding, de enige dit jaar. Het grootse van de Holocaust overstijgt dit alles en maakt dat de jury het project niet naast andere projecten kan en wil plaatsen.

BNA Beste Gebouw van het Jaar 2022 én Publiekswinnaar:
Museum Singer Laren
Architectenbureau: Bedaux de Brouwer Architecten
Opdrachtgever: Stichting Singer Laren
De jury: “Een plan dat intelligent gebruik maakt van wat er is, met veel liefde uitgevoerd, en een weldadige plek om te verblijven. Singer Laren was al een begrip en is met deze ingetogen uitbreiding naar het hoogste architectonische niveau getild. Vakmanschap pur sang, in aanpak, uitvoering, details.”

Winnaar Particuliere Woonbeleving:
Stories, Amsterdam
Architectenbureau: Olaf Gipser Architects
Opdrachtgever: Bouwgroep CPO Samenwerkers BSH20A
De jury: “Stories toont de potentie van collectief particulier opdrachtgeverschap, waarbij individuele vrijheid de ruimte krijgt en bijzondere woningen ontstaan, waarvoor de vrije markt nauwelijks ruimte biedt.”

Winnaar Identiteit en Icoonwaarde:
Rechtbank Amsterdam
Architectenbureau: KAAN Architecten
Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf
De jury: “Streng, rechtvaardig – menselijk. Dit gebouw plaatst de rechtspraak waar hij hoort, midden in de samenleving en biedt houvast bij momenten waarop beslissingen over levens worden genomen.”

Winnaar Leefbaarheid en Sociale Cohesie:
Little C, Rotterdam
Architectenbureau: CULD Inbo vof
Opdrachtgever: ERA Contour & J.P. van Eesteren/TBI
De jury: “Little C vervult met verve zijn brugfunctie tussen de binnenstad en Coolhaven, tussen het Erasmus MC en een nieuw woongebied, tussen de bestaande en nieuwe stad.”

Winnaar Stimulerende Omgevingen:
Depotgebouw Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam
Architectenbureau: MVRDV
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
De jury: “Het ontwerp geeft een nieuwe invulling aan de typologie van de opslagplaats, die andere musea kan inspireren. Dat is een enorme verdienste.”

Bekijk hier video’s van de genomineerde: www.youtube.com/playlist?list=PLH7IlcI3_aOpbbRIzBxg2zAtio0tyHOgh

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie