Home > Ontwerp > Akoestiek > Van postkantoor tot toegankelijke cultuur-hotspot

, ,

Van postkantoor tot toegankelijke cultuur-hotspot

Delen

Het monumentale postkantoor van Venlo uit 1938, ontworpen door Rijksbouwmeester Hayo Hoekstra, is onlangs middels een kunstig ontwerp van architectenbureau BiermanHenket omgetoverd tot een toegankelijk en duurzaam museum met een mooi uitbouwsel op het dak.

Museum van Bommel van Dam, dat inmiddels in het gebouw huist, wenste al een tijdje nieuwe huisvesting om de grotere bezoekersaantallen te faciliteren en zich te manifesteren als de culturele ontmoetingsplaats in de stad. De duurzame Marmoleum vloer, die met zijn enveloppenpatroon verwijst naar de geschiedenis van het gebouw, is ontworpen door Forbo’s eigen ontwerpservice.

De transformatie van het postkantoor maakte onderdeel uit van een veel groter stedenbouwkundig plan. Het gebouw ligt aan een doorgaande route van het historisch hart van Venlo naar het station, en het stadspark is nu bijvoorbeeld doorgetrokken tot het museum. Zo ontstond een groen loper van het station naar de binnenstad. Het gerenoveerde gebouw trekt onderweg aandacht met het esthetische kunstvenster op het dak, dat tevens zicht geeft op de stad.

Het museum heeft een uitnodigend karakter gekregen en is voor een groot deel publiek toegankelijk. Neem bijvoorbeeld het museumcafé en de museumwinkel. Daarnaast kan iedereen vrij door het gebouw (omhoog) lopen. In de open ruimte op de begane grond hangt een groot kunstframe dat het actuele programma etaleert. Op de verdiepingen krijg je een gratis voorproefje van de huidige tentoonstellingen en als beloning kom je bovenop uit in het kunstvenster (en op het groene dakterras). Dit uitbouwsel is aan de buitenkant bekleed met aluminium shingles (in de vorm van een envelop wederom) en van binnen met duurzame bamboe plaatjes.

Het hele museum is extreem duurzaam ontworpen. Zo wordt het gebouw verwarmd en gekoeld met een lucht-water pomp en zijn de luchtkanalen bijvoorbeeld gemaakt van makkelijk te recyclen textiel. Daarnaast zijn bijna alle toegepaste materialen duurzaam, recyclebaar, circulair, maar ook vaak kleureigen, waardoor geen verf gebruikt hoefde te worden.

Ook het toegepaste Marmoleum is circulair en wordt CO2-neutraal geproduceerd door Forbo Flooring. De Marmoleum Signature vloer in de open ruimte van het museum is via gelaserde stippellijnen voorzien van een subtiel enveloppenpatroon. Dit patroon vormt ook de basis voor de kleurrijke kunstvloer in het auditorium, te weten een mozaïek van envelopvormen in een tiental Marmoleum Piano kleuren. Alles dus ontworpen door Forbo’s eigen en gratis ontwerpservice.

www.forbo-flooring.nl/hospitalityleisure

Foto’s: Yvonne Segers en Philip Knipscheer.

 

 

 

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie