Home > Productnieuws > Verlichting > Circulair ondernemen met nieuwe vergoeding armaturen

,

Circulair ondernemen met nieuwe vergoeding armaturen

Delen

De inzameling van energiezuinige lampen en armaturen komt steeds prominenter op de agenda. Op grond van wetgeving, die in 2023 van kracht wordt, moeten straks alle kantoren en utiliteitsgebouwen voorzien zijn van LED-verlichting. Hoewel dat nog een organisatorische krachttoer gaat worden, is het tegelijkertijd een geweldige kans voor de circulaire economie.

De verplichte LED-transitie in de kantoren- en utiliteitssector maakt dat er de komende tijd nog grote hoeveelheden ‘traditionele’ tl-buizen en armaturen vrij zullen komen. Hoewel bij kantoorrenovatie betrokken bouw- en installatiebedrijven verplicht zijn die lampen en armaturen apart gescheiden in te zamelen voor recycling, gebeurt dat nog niet altijd consequent. Met name tl-armaturen worden door de sector nog vaak als oudijzer gezien, waardoor ze – soms met lampen en al – in de sloop- of oud ijzerbak verdwijnen, of voor een bodemprijs worden doorverkocht aan de reguliere oudijzerhandel.

De producentenstichting LightRec, die nauw samenwerkt met producentenorganisatie Stichting OPEN, heeft daarom een marktconforme vergoeding in het leven geroepen voor bouw- en installatiebedrijven die gebruik maken van het officiële Wecycle-inzamelsysteem van Stichting OPEN. Doel van die vergoeding is om het aandeel armaturen in de inzamelresultaten te boosten, zegt LightRec-directeur en bestuurslid van Stichting OPEN Gied van Hoorn. “Anders dan lampen bevatten armaturen relatief veel waardevolle grondstoffen, die vanuit de circulaire gedachte prima opnieuw in te zetten zijn mits ze correct worden verwerkt”, aldus Van Hoorn.

Maximaal hergebruikt
Het systeem is erg laagdrempelig: het bouw- of installatiebedrijf tekent een overeenkomst met Stichting OPEN voor de inzameling van armaturen. Deze overeenkomst geldt voor onbepaalde tijd en is maandelijks opzegbaar. Na afronding van de overeenkomst wordt de vergoeding ingeregeld en kunnen zij onbeperkt gebruik maken van de gratis inzamelmiddelen. Wel gelden als voorwaarden dat de inzamelmiddelen geheel gevuld moeten zijn, de armaturen compleet moeten zijn en dat ook lampen gescheiden van de armaturen worden afgegeven voor verwerking. Van Hoorn: “Dit om ‘cherry picking’ te voorkomen. We willen bijvoorbeeld niet dat bedrijven de metalen armaturen gewoon doorverkopen en enkel de kunststoffen armaturen via Stichting OPEN inleveren. Of armaturen en lampen niet scheiden, zodat Stichting OPEN ze nog zelf moet nascheiden. Dan kan een inzamelvergoeding financieel natuurlijk niet uit.”

Bedrijven die kiezen voor de Stichting OPEN-route zijn in termen van duurzaamheid goed bezig en krijgen hier nu ook nog eens een vergoeding voor, benadrukt Van Hoorn. “Niet alleen worden de grondstoffen maximaal hergebruikt waardoor de circulaire economie wordt gestimuleerd, ook worden door onze Cenelec- (voorheen Weeleabex, red.) gecertificeerde partners milieubelastende materialen en componenten op een verantwoorde wijze verwijderd. Daarnaast leidt verwerking van lampen en armaturen via Stichting OPEN tot een significante CO2-besparing, waarmee je je als bedrijf in de markt kunt onderscheiden. En last but not least worden in het verwerkingsproces mensen ingezet met een afstand tot de arbeidsmarkt, die op deze manier een kans krijgen op een reguliere baan. Je doet dus en passant óók iets aan een stukje social return”, aldus Van Hoorn.

Voor meer informatie kijk op de website van www.lightrec.nl of www.stichting-open.org.

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand