Ronald McDonald Huiskamer Nijmegen verwelkomt eerste gasten

EGM, Radboud UMC, Ronald MacDonald Huiskamer, Nijmegen, © 2021

Zwevende kiezelstenen bieden een wonderlijke plek voor zieke kinderen en hun ouders; de nieuwe Ronald McDonald Huiskamer Nijmegen verwelkomt de eerste gasten. Het ontwerp is van EGM Architecten en binnenhuisarchitect Thoben & Minten. (foto’s: Scagliola Brakkee)

De Huiskamer is een futuristisch ogend ontwerp van zwevende kiezelstenen. “De ronde, zachte vormen met olijke ogen en vrolijk interieur prikkelen alle zintuigen. Van jong en oud”, aldus een woordvoerder van EGM. “In de Ronald McDonald Huiskamer in het Amalia kinderziekenhuis kunnen zieke kinderen en hun ouders zich terugtrekken voor rust en privacy. Even weg uit de ziekenhuissfeer, tussen alle behandelingen en onderzoeken door. Dit alles in een comfortabele omgeving van rust en geborgenheid. De entree ligt op de tweede verdieping, pal naast de verpleegafdelingen.”

EGM, Radboud UMC, Ronald MacDonald Huiskamer, Nijmegen, © 2021

De nieuwe Huiskamer biedt een warme en bijzondere plek om samen te zijn. Anouar, vader van Yanis, bezoekt de Huiskamer graag. “Onze zoon is opgenomen op de NICU, omdat hij lichttherapie nodig heeft. De Huiskamer doet je even alles vergeten, hoe gek dat ook klinkt. Tegelijkertijd sta ik binnen een paar stappen weer bij Yanis.”

De nieuwe Huiskamer verwondert; vorm en inrichting zorgen voor een verrassende afleiding. “De Kiezel bestaat uit drie lagen, die zijn verbonden met een wenteltrap. Naast de ontvangstruimte en private kolfruimte, zijn er drie gezellige zithoeken, een speelruimte en een keuken. Hiermee biedt de Huiskamer veel verschillende plekken.”

EGM-architect Daniel van den Berg: “De vorm en uitstraling van dit ontwerp sluiten perfect aan bij het thema ‘Theater der Natuur’ van het Amalia kinderziekenhuis. Het is een combinatie van openheid en privacy. De Huiskamer hangt als zwevende kiezelstenen tussen twee verdiepingen in en valt op door zijn ronde vormen. Binnen zorgen vloeiende overgangen voor geborgen ruimten vol intimiteit en rust.” Voor het interieur werkte binnenhuisarchitect Thoben & Minten het concept van EGM verder uit.

EGM, Radboud UMC, Ronald MacDonald Huiskamer, Nijmegen, © 2021

De Huiskamer is een onderdeel van Ronald McDonald Huis Nijmegen. Daar logeren ouders, broertjes en zusjes van kinderen die zijn opgenomen in het Radboudumc. Erny Boots, manager van het Nijmeegse Huis: “De nieuwe Huiskamer is een langgekoesterde wens en vervangt de drie verschillende en te kleine verblijfsruimten in het ziekenhuis. Het ontwerp springt al van ver in het oog, want bezoekers die vanaf de hoofdingang komen aanlopen, zien de kiezels van buitenaf al hangen. Dit is de mooiste Ronald McDonald Huiskamer van Europa.”