Home > Branche > Hybride werken > Grootschalig onderzoek over thuiswerken krijgt vervolg

, ,

Grootschalig onderzoek over thuiswerken krijgt vervolg

Delen

De afgelopen weken bereikten de files in ons land recordlengtes, en ook het OV wordt steeds voller. Er wordt blijkbaar weer volop op kantoor gewerkt. Maar is dat verstandig? Een grootschalig onderzoek onder ruim 40.000 kantoorwerkers toont aan dat het lonend kan zijn om thuiswerk en kantoorwerk te combineren. Maar aanvullend onderzoek is nodig.

Het onderzoek We Werken Thuis werd uitgevoerd door het Center for People and Buildings (CfPB), Aestate/Ontrafelexperts, TU Delft en TU Eindhoven. Gedurende de corona-periode werden ruim 40.000 thuiswerkers via negen wekelijkse vragenlijsten gevraagd naar hun ervaringen met thuiswerken. Het onderzoek toont een serie opvallende resultaten. Zo geeft een meerderheid van de respondenten (55%) aan thuis productiever te zijn dan op kantoor. Gemiddeld geven thuiswerkers de eigen productiviteit een 7,7. Dit zijn belangrijke cijfers bij de overwegingen van organisaties om te zoeken naar een nieuwe manier van werken: blijkbaar kan een deel van het kantoorwerk in principe prima vanaf de thuiswerkplek worden uitgevoerd. Bij het realiseren van dergelijke ‘hybride’ manieren van werken is het overigens wel van belang dat de thuiswerker een goede thuiswerkplek heeft. “Hier vonden we een sterk verband”, aldus CfPB-onderzoeker Bartele Hoekstra. “Mensen die meer tevreden zijn over de thuiswerksituatie zijn in het algemeen positiever over thuiswerken en over de eigen productiviteit.”

“Het doel van het onderzoek WeWerken Thuis was om organisaties en medewerkers praktische handvatten te bieden”, vervolgt de CfPB-onderzoeker. “We willen kennis verschaffen over de wijze waarop je thuiswerken het beste kunt implementeren. Dat is vervolg ook na de coronaperiode van groot belang.”

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat startte op 14 oktober met een publiekscampagne over de voordelen van hybride werken: het deels thuis en deels op kantoor werken. Maar er is nog veel onduidelijk over de wijze waarop deze vorm van werken precies geïmplementeerd moet worden. Op dit moment is het CfPB daarom bezig om samen met TU Delft en TU Eindhoven een uitgebreid onderzoeksprogramma op te zetten op het gebied van hybride werken. “Uit ons afgeronde onderzoek komt naar voren dat organisaties en medewerkers verwachten in de toekomst structureel meer thuis te gaan werken”, zegt Hoekstra. “In het vervolgonderzoek willen we samen met organisaties in kaart brengen hoe je hybride werken het beste kunt implementeren. Ook gaan we daarbij monitoren hoe hybride werken zich ontwikkelt, want er is momenteel nog veel onbekend.”

Het Center for People en Buildings (CfPB) is een gerenommeerd onafhankelijk kennisinstituut dat al meer dan 20 jaar wetenschappelijke kennis verzamelt op het gebied van mens, werk en werkomgeving. Tal van organisaties binnen overheid en bedrijfsleven maken gebruik van de evidence based kennis van het vooraanstaande instituut. “Het is erg belangrijk om feit en fictie te scheiden”, zegt Hoekstra over het doel van het CfPB. “In de wereld van de werkomgeving zijn er momenteel veel partijen die allerlei ongefundeerde uitspraken doen over hybride werken. Dankzij onze onafhankelijke en wetenschappelijke insteek willen we met het nieuwe onderzoeksprogramma een belangrijke bijdrage leveren aan het succesvol implementeren en monitoren van hybride vormen van kantoorwerk.”

www.cfpb.nl

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie