Home > Productnieuws > Kantoor- & Projectmeubilair > Tentoonstelling ‘Gispen – WHAT’s in a NAME’

,

Tentoonstelling ‘Gispen – WHAT’s in a NAME’

Delen

In het Van Eesteren Museum in Amsterdam is sinds gisteren, 8 juli, de tentoonstelling ‘Gispen – WHAT’s in a NAME’ te  zien. De expositie toont de ontwikkeling van die naamgeving van 1916 tot heden aan de hand van Gispenmeubelen en -lampen met bekende bijnamen.

De tentoonstelling ‘Gispen – WHAT’s in a NAME’ gaat over ontwerpen van meubelfabrikant Gispen, die in de jaren ’20 van de vorige eeuw begon met het maken van functioneel meubilair en lampen. Elk ontwerp kreeg een eigen productnummer, maar de uitzonderlijke ontwerpen kregen vaak ook een bijzondere bijnaam, zoals De Spinnekoplamp, De Morrisstoel en De Mug. De tentoonstelling toont originele collectiestukken afkomstig uit het depot van Stichting Gispen Collectie en het depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Stukken met zo’n sterk ontwerp en tijdloze kwaliteit dat vele ervan nog steeds in omloop zijn.

“Deze tentoonstelling, waarin de (bij)naam van ontwerpen de leidraad is, is een breuk met de manier waarop Gispen-producten tot in het recente verleden werden gepresenteerd”, aldus een woordvoerder van het museum. “In het verleden was het gebruikelijk om producten van Gispen descriptief naar soort chronologisch op nummer te presenteren. Die vorm van presentatie doet volgens de Stichting Gispen Collectie echter geen recht aan wijdere sociaal-, kunsthistorische en typologische beschouwingen en aan analyse van het oeuvre van Gispen. Voor de tentoonstelling GispeN.U uit 2018 ging de Stichting Gispen Collectie voor het eerst uit van concepten. Transparant, voor iedereen, tijdloos, maatwerk en duurzaam vormden de parameters voor de analyse van 100 jaar Gispen in die tentoonstelling. De expositie Gispen – WHAT’s in a NAME zet een volgende stap op de ingeslagen weg van analyse en presentatie.”

De expositie is te bekijken van 8 juli 2021 t/m 19 september 2021, elke donderdag t/m zondag van 12.00-17.00 uur. Het Van Eesteren Museum is te vinden aan de Noordzijde 31 in Amsterdam. Een bezoek kost slechts 4 euro; kinderen t/m 12 jaar kunnen gratis naar binnen.

www.vaneesterenmuseum.nl

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand