Home > Branche > Onderzoek > ‘Coronacrisis heeft nog weinig invloed op facilitaire kosten’

,

‘Coronacrisis heeft nog weinig invloed op facilitaire kosten’

Delen

De coronacrisis heeft nog weinig invloed op de totale facilitaire kosten per vierkante meter. dat blijkt uit de deze week (10 juni) gepresenteerde NFC Index® Kantoren 2020. “De kosten van de facilitaire dienstverlening blijven vrijwel gelijk op 487,90 euro per verhuurbare vierkante meter (vvo), exclusief btw”, aldus de onderzoekers.

Het coronajaar 2020 neemt een bijzondere plek in binnen de facilitaire dienstverlening. De kantoren gingen dicht, thuiswerken werd de norm. Echter, de gevolgen voor de index zijn – net als tijdens de financiële crisis – niet direct zichtbaar. “De index laat onderliggend enkele schommelingen zien maar blijft op zijn plaats. De verwachting is dat er de komende jaren een blijvende impact zichtbaar zal worden.”

Uit de NFC Index Kantoren 2020 blijkt dat de kosten voor gebouwen en infrastructuur over het geheel een lichte daling laten zien. “Dit wordt veroorzaakt door met name lagere kosten voor het (tactisch) management en de werkplekomgeving.” Daartegenover staat een kostenstijging voor mens en organisatie. “Dit wordt grotendeels veroorzaakt door een stijging van de kosten voor bhv/arbo/beveiliging/milieu, het (tactisch) management en logistiek. Er heeft wel een daling plaatsgevonden voor de kosten voor hospitality (restauratieve voorzieningen) wat niet verwonderlijk is gezien de gesloten kantoren.”

De ICT-kosten laten eveneens een stijging zien. “Ook hier zien we de gevolgen van het thuiswerken. Er zijn hogere kosten voor de ICT-servicedesk en werkplekbeheer. De kosten voor de centrale en gedistribueerde diensten en voor de trainingen zijn verminderd. Ook dit jaar zien we weer een toename in de kosten voor strategisch management.”

De NFC Index Kantoren 2020 werd samengesteld in samenwerking met Colliers International, CFP, Eurest Services, Metri en TwynstraGudde. NFC is onderdeel van facilitaire vakvereniging Facility Management Nederland (FMN) en voorziet de Nederlandse markt jaarlijks van een objectieve en actuele benchmark van de facilitaire kosten. NFC Index verzamelt jaarlijks de facilitaire kosten per m² verhuurbaar vloeroppervlak in kantooromgevingen en per m² bruto vloeroppervlak in het onderwijs.

www.nfcindex.nl

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand