Home > Branche > Hybride werken > Vitra opent eerste Club Office

, ,

Vitra opent eerste Club Office

Delen

Vitra opent op 10 juni 2021 het eerste ‘Club Office’ op de hoofdzetel in Basel. Het concept moet een antwoord bieden op de actuele vragen die momenteel – en post-corona – aan de kantoorwerkplek gesteld kunnen worden. Ter gelegenheid van de opening wordt een inspirerende online sessie verzorgd.

“Veel kantoren zijn nog leeg en de vergaderruimtes en koffie- en theehoek liggen er verlaten bij”, aldus een woordvoerder van Vitra. “Maar hoe dichter de terugkeer naar de werkplek komt, hoe meer vragen er zich aandienen: wie komt er weer naar het kantoor? Waarvoor? Is de huidige werkomgeving daarvoor geschikt? En: wat moet het kantoor nu te bieden hebben?”

Het kantoor moet zich volgens Vitra opnieuw uitvinden. “En dat is niet de eerste keer: van de vroege typekamers en de eilanden van de eerste landschapskantoren, gevolgd door cabines die elke afleiding wilden tegengaan, tot het moderne open-space-kantoor zonder vaste plaatsen – de arbeidswereld weerspiegelt innovatie en vooruitgang, evenals culturele en maatschappelijke veranderingen. De gebeurtenissen van de voorbije vijftien maanden zijn echter ongezien: als gevolg van de pandemie bevonden werknemers zich op grote afstand van elkaar, verspreid over landen, steden en dorpen. Technologieën, waarover we al lange tijd beschikken, maakten dit mogelijk. Mensen kunnen gelijk waar werken, in de omgeving die voor hen het beste past.”

Een gemeenschappelijk fysiek bureau lijkt alleen nog van belang voor bepaalde aspecten van het werk. “Wie vandaag en in de toekomst voor het kantoor kiest, die doet dat bewust – om collega’s te ontmoeten of op zoek naar verbondenheid en waardering. Op deze plek komen de gezamenlijke missie en visie van het bedrijf tot uiting. Het moet dus meer zijn dan een werkplek. Het kantoor moet vandaag een meerwaarde bieden. Voor een karakterloos kantoor, waar collega’s zich voor elkaar verschuilen, vindt men het de moeite niet waard om zich te verplaatsen en blijft men liever thuis”, aldus Nora Fehlbaum, CEO van Vitra.

Club Office straalt een open, gastvrije sfeer uit. “Tegelijkertijd is de inrichting ervan functioneel doordacht, zodat elke plek als productieve werkplek kan worden gebruikt.
‘Bij onze productontwikkeling hebben we ruimtes nodig die de directe interactie en de spontane uitwisseling van kennis en inzichten stimuleren”, vertelt Christian Grosen, Chief Design Officer bij Vitra, voor wiens team de Vitra Club gecreëerd werd.

De ‘leden’, dus medewerkers uit alle afdelingen en externe partners, kunnen gebruikmaken van een heel aantal verschillende ruimtelijke scenario’s, opgesplitst in een openbare en een semiopenbare zone. De Club biedt talrijke verschillende werkmogelijkheden op een kleine oppervlakte – het Club Office in Birsfelden is nauwelijks 300 vierkante meter groot.
In de openbare zone ontmoeten de leden elkaar spontaan, wisselen ze informatie uit, overleggen ze en leren ze van elkaar.
De tweede semi-openbare zone is gericht op formele samenwerking. Leden spreken er af om samen dagen- of wekenlang aan projecten te werken in ruimten die ze vooraf kunnen reserveren.
Een derde privégedeelte van het Club Office bestaat uit werkplekken waar men zich kan terugtrekken. “Daartoe behoort ook het thuiskantoor, dat voor velen het voorbije jaar bijzonder geschikt bleek voor geconcentreerd individueel werk. Telewerk en bijgevolg ook een goed uitgerust thuiskantoor maken daarom integraal deel uit van het principe van het Club Office.”

Het eerste Club Office van Vitra wordt in het hoofdkantoor in Birsfelden bij Basel voor het interne team Research & Design ontwikkeld. De openbare zone is toegankelijk voor alle leden van het Vitra-team en voor directe partners van Vitra. Na aanmelding kan de Club ook door externe bezoekers bezocht worden.

Op 10 juni houdt Vitra een online sessie over Club Office. Geïnteresseerden kunnen zich in inspirerende presentaties laten bijpraten over de wijze waarop Vitra het post-pandemische werken voor zich ziet. de sessie begint om 10.00 uur. Sprekers zijn onder meer Nora Fehlbaum, Konstantin Grcic en Antonio Citterio.

www.vitra.com

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand