Home > Branche > Nieuws > Brancheverenigingen pleiten voor ‘mkb-vriendelijke energietransitie’

Brancheverenigingen pleiten voor ‘mkb-vriendelijke energietransitie’

Delen

‘Stop met eenzijdig neerleggen kosten bij mkb-bedrijven’. Dat is de boodschap van een aantal brancheorganisaties – waaronder CBM – aan de formerende partijen in Den Haag.

“Door de onevenredig grote stijging van de energierekening en de beperkte toegang tot subsidies, wordt het mkb-sectoren moeilijk gemaakt om te blijven verduurzamen”, stellen CBM (meubels en interieurbouw), Koninklijke Metaalunie (mkb maakindustrie), NRK (rubber en kunststof), NBOV (ambachtelijke bakkers), KVGO (grafimedia), BOVAG (mobiliteitsondernemers), Vakcentrum (zelfstandige retail ondernemers), VBW (Bloemist winkeliers), AGF (Fruit en Groentewinkels) en KNS (slagers).

In een brief aan informateur Hamer vragen de mkb-brancheorganisaties om in de komende kabinetsperiode nieuwe duurzaamheidsinstrumenten te ontwikkelen voor een rechtvaardige, effectieve en toekomstbestendige financiering van een florerend duurzaam Nederlands mkb. Afspraken hierover moeten volgens de briefschrijvers in het nieuwe Regeerakkoord opgenomen worden.

Volgens de tien brancheorganisaties, die gezamenlijk ca. 45.000 bedrijven met 500.000 werknemers en een gezamenlijke omzet van 165 miljard euro vertegenwoordigen, is de afgelopen jaren de rekening van de energietransitie eenzijdig bij mkb-ondernemers gelegd. “Dit komt onder meer door de scheve, degressieve kostenverdeling van de Opslag Duurzame Energie (ODE). Bovendien is de verdeling van de ODE-kosten per 2020 verschoven. Hierdoor dragen bedrijven tweederde van de lasten, en huishoudens een derde.”

www.cbm.nl

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie