Home > Branche > Hybride werken > Ahrend: ‘Thuiswerken krijgt vaste plek in HR-beleid’

, , ,

Ahrend: ‘Thuiswerken krijgt vaste plek in HR-beleid’

Delen

In vervolg op eerder onderzoek onder werkgevers uitgevoerd vlak na de eerste lockdown in mei 2020, rondde Kantoorinrichter Ahrend in februari een onderzoek af naar de toekomst van thuiswerken en de terugkeer naar kantoor. En vooral hoe werkgevers zich daarop organiseren. Conclusie: Thuiswerken krijgt vaste plek in HR-beleid.

“Ondanks dat werkgevers staan te popelen om medewerkers terug naar kantoor te halen, denkt 90 procent van hen – een jaar na de start van de eerst lockdown in maart 2020 – dat hun medewerkers, weliswaar optioneel, minimaal één dag per week structureel gaan thuiswerken; meer dan 60 procent verwacht dat dit 2-3 dagen zal zijn”, aldus een woordvoerder. “Toen deed 36 procent van de werkgevers iets voor het personeel om verantwoord te kunnen thuiswerken, nu zegt maar liefst 47 procent vanuit goed werkgeverschap een thuiswerkplek via koop, huur of lease te faciliteren. Het percentage bedrijven dat er niets aan gaat doen is inmiddels meer dan gehalveerd, van 35 procent toen naar nu 14 procent.”

Ruim zeshonderd ondernemingen en instellingen, onder wie de grootste werkgevers van Nederland en klant bij Ahrend, werden benaderd. Ruim tweehonderd van hen werkten mee. Onderzoeksbureau Insinto was verantwoordelijk voor de uitvoering, analyses en conclusies van het onderzoek.

In juli vorig jaar, ruim zeven maanden geleden, constateerde Ahrend dat het voor directies een complexe managementpuzzel was en hoe organisaties toen nog volop worstelden met de vraag of en hoe kantoren weer (veilig) in gebruik genomen konden worden. En in welke mate thuiswerken onderdeel moest gaan worden van de bedrijfscultuur. 15 procent van de werkgevers bood werknemers toen een vergoeding (nu 20 procent), 11 procent koos voor tijdelijke huur van meubilair (nu 1 procent). Slechts 16 procent faciliteerde werknemers via de aankoop van een thuiswerkplek (nu 26 procent) en 14 procent was dat van plan te doen (nu eveneens 14 procent).

Uit het vervolgonderzoek blijkt volgens Ahrend dat het merendeel van de organisaties deze complexe puzzel inmiddels heeft gelegd en zich nu volop voorbereidt met de inrichting van een nieuwe ‘hybride’ werkomgeving die bestaat uit een vaste plek voor thuiswerken, decentrale kantoorhubs en een structurele terugkeer naar kantoor. “61 Procent zegt thuiswerkplekken al centraal te hebben gefaciliteerd of gaat dat doen, 41 procent oriënteert zich op decentrale kantoorhubs en 61 procent werkt nu al aan complete herinrichting van bestaande kantoren gericht op geconcentreerd werken, interactieve samenwerking en sociale contacten.”

Het volledige onderzoek incl. tabellen (pdf) kan hier worden gedownload.

 

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie