Home > Productnieuws > Kantoor- & Projectmeubilair > Herziening Europese norm voor bureaustoelen

,

Herziening Europese norm voor bureaustoelen

Delen

De Europese stoelennorm EN 1335-1 is recentelijk herzien. In de norm is een nieuw type bureaustoel gedefinieerd – Type Ax – die geïnspireerd is op de bepalingen in de Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 1813 uit 2016.

Nederland heeft al jaren een eigen ‘norm’: NPR 1813. Reden voor het hanteren van de (volgens sommige buitenlanden ‘protectionistische’) eigen richtlijn is dat de Nederlandse bevolking gemiddeld niet alleen langer, maar ook diverser is dan kantoorwerkers elders in Europa. “Dit betekent dat een goede bureaustoel voor de zittende Nederlander een groter instelbereik en cruciale ondersteunende functies verdient”, aldus normalisatie-instituut NEN.

Deze NPR 1813 – hoewel dus niet onverdeeld populair – heeft naar nu blijkt invloed gehad op de herformulering  van de leidende Europese norm EN 1335-1 ‘Kantoorstoelen – deel 1: afmetingen – bepaling van de afmetingen’. Naast de zogenoemde ‘Type A stoel’ is er in de Europese norm nu ook een ‘Type Ax stoel’ gedefinieerd, gebaseerd op de afmetingen die vermeld staan in de NPR 1813. “Type Ax dekt de NPR-onderdelen echter niet volledig af en daarmee behoudt de NPR zijn bestaansrecht”, benadrukt een NEN-woordvoerder.

In het kader van de nieuwe EN 1335-1 wordt een volledig andere meetmethode gehanteerd dan in het verleden het geval was. “De meetmethode verwijst direct naar ISO 2449 en is een samensmelting van internationale kennis en normeringen. De Amerikaanse norm (ANSI/BIFMA) hanteert een Chair Measuring Device (CMD) om een bureaustoel te meten. Deze is aangepast om tot een internationaal geaccepteerde methode te komen ten gunste van het doel: een goede ergonomische ondersteuning voor de zittende mens in een werkhouding aan een tafel.”

De nieuwe norm is bedoeld voor werknemers, werkgevers, ergonomen, HR adviseurs en Arbo deskundigen die gezondheid voorop stellen moeten hierop letten. “Langdurig zitten op kantoor of thuis zonder goede ergonomische ondersteuning leidt immers tot de nodige gezondheidsklachten zoals nek-, schouder-, rugpijn.”

Op 25 maart organiseert NEN een webinar. Experts uit de commissie lichten de voorgenomen herziening toe en nodigen geïnteresseerden uit om vragen te stellen of mee te doen met de werkgroep die in oprichting is. Aanmelden is mogelijk via NEN Evenementen. De bijeenkomst vindt plaats van 10 tot 11 uur.

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie