Home > Productnieuws > Verlichting > Nieuw NSVV-boek over retrofit LED-verlichting

Nieuw NSVV-boek over retrofit LED-verlichting

Delen

De Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde (NSVV) publiceert in samenwerking met het Belgisch Instituut voor Verlichtingskunde (BIV) en Groen Licht Vlaanderen (GLV) een nieuw boek: ‘Licht vernieuwen naar led. Wat moet je weten?’. De publicatie gaat met name over ‘retrofit’ LED-verlichting.

Na de gloeilamp worden er ook andere lichtbronnen verboden in Europa vanwege hun te lage energie-efficiëntie, te grote milieu-impact en omdat de lamptechnologie verouderd is. Hoe zorg je ervoor dat er toch nog licht uit je armaturen komt? Renoveren, oftewel retrofit, lijkt dé oplossing. De logica is simpel: waarom weggooien als de meeste onderdelen nog prima zijn?

Om milieubewuste vernieuwers te helpen bij de keuzes op het gebied van retrofitten, verschijnt op 22 februari 2021 het boek ‘Licht vernieuwen naar led. Wat moet je weten?’ Het is de eerste gezamenlijke publicatie van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV), het Belgisch Instituut voor Verlichtingskunde (BIV) en Groen Licht Vlaanderen (GLV). Het boek is geschreven door Jacob Nuesink.

“Overal zijn de ‘snelle LED-jongens en -meisjes”, zegt John de Joode, voorzitter NSVV. “Zij betoveren opdrachtgevers met mooie terugverdienplaatjes op de energierekening, maar zij hebben vaak onvoldoende kennis van de kwaliteit van licht en van de negatieve invloed van slechte verlichting op gezondheid, welzijn en duurzaamheid.” De Nederlandse en Belgische organisaties sloegen de handen ineen omdat goed licht niet stopt bij de grens. “De werkwijze van lichtontwerpers en -adviseurs is universeel, zij hebben overal met dezelfde uitdagingen te maken”, zegt De Joode.

Bij het renoveren van een armatuur is kennis van licht onmisbaar, zegt ook Jan van Riel van BIV. “Als ik vertel dat het 18 graden is in mijn kantoor, kan iedereen daar een voorstelling van maken. Als ik zeg dat mijn kantoor 500 lux heeft, dan is dat voor de meeste mensen een stuk lastiger voor te stellen. Licht heeft uitleg nodig. Bij het renoveren van licht hoort een goede toelichting.”

Het boek ‘Licht vernieuwen naar led. Wat moet je weten?’ wordt uitgegeven in het Nederlands en in het Frans (en binnenkort ook in het Engels) en omschrijft helder alle aspecten die bij retrofit belangrijk zijn. “Het gaat specifiek in op de implicaties van retrofit met een heldere omschrijving van de condities”, zegt Catherine Lootens van GLV. “Het gaat ook over de rol en aansprakelijkheid van de installateur, adviseur, producent en fabrikant als het mis gaat bij aanpassingen aan een verlichtingstoestel. Wij leggen uit, maar beschrijven ook de gevoeligheden en de valkuilen.”

www.nsvv.nl

                                                        (advertentie)
Bij Uitgeverij Gelderland verscheen enkele jaren geleden een interessant boek over LED. In ‘De Zin en Onzin van LED’ komen tal van experts aan het woord over de geschiedenis en de karakteristieken van LED-verlichting. 

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand