Home > Branche > Onderzoek > ‘Architecten blijven nodig’

,

‘Architecten blijven nodig’

Delen

Technologie rukt steeds verder op, ook in het ontwerpproces. Toch blijven architecten en ontwerpers nodig. Dat was de belangrijkste conclusie van een digitale conferentie van bbn adviseurs over ‘parametrisch ontwerpen’.

Tijdens de digitale inspiratiebijeenkomst ‘Op welke parameter bouw jij?’ gingen drie sprekers gingen in op het thema parametrisch ontwerpen in hun beroepspraktijk: Sandra Gritti (directeur Edge Next), Lennaert van Capelleveen (founder ArchiTech Company) en Maarten Pullen (manager strategie bbn adviseurs). “Bij parametrisch ontwerpen wordt een ontwerp gegenereerd op basis van data en relaties tussen onderdelen en/of eigenschappen van het ontwerp”, aldus een woordvoerder over het thema van de bijeenkomst. “Parametrisch ontwerpen neemt een steeds grotere vlucht.”

Dit betekent volgens bbn adviseurs nadrukkelijk niet dat alles meetbaar is. “Het ontslaat ons als vakgebied ook niet van nadenken en het continu evalueren: wat vinden we van de uitkomsten? Organisaties als Edge Next, ArchiTech Company en bbn adviseurs bekijken continu hoe de uitkomsten met impact kunnen bijdragen aan betere en duurzamere gebouwen en gebieden. Ondertussen staat de technologie niet stil: nieuwe software helpt ons beter te reageren op uitdagingen.”

Bij parametrisch ontwerpen wordt ontworpen op een aantal belangrijke parameters. “Het kan gaan om technische gebouweigenschappen als het minimaliseren van de energiebehoefte om te koelen of verwarmen en verlichten door een slim gevel- en dakontwerp. Maar ook programmamix of gebouwvorm kunnen maatgevende parameters zijn. Daarnaast kunnen eigenschappen die bepalend zijn voor specifieke processen in het gebouw belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan looplijnen en logistieke processen. Als er meer parameters belangrijk worden gevonden en als die geen relatie met elkaar hebben, moet er worden geprioriteerd.”

Eén van de eindconclusies van de bijeenkomst was dat de mens ondanks de opkomst van slimme technologie niet geheel vervangbaar is in het ontwerpproces. Naast prioriteren en nadenken over welke parameters belangrijk zijn, komen ook de ontwerptechnische oplossingsrichtingen voort uit het menselijk brein. “De computer helpt ons de oplossingsrichting te optimaliseren binnen de door ons gestelde bandbreedten. Tenslotte willen we ook wat vinden van de uitkomsten en is het nodig daar het goede gesprek over te voeren. In de toekomst blijft er dan ook zeker behoefte bestaan aan architecten en adviseurs. De digitalisering vereist wel dat architecten en adviseurs zichzelf continu blijven vernieuwen.”

www.bbn.nl  

 

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand