Home > Overig nieuws > Kantoorkosten Nederland gestegen

Kantoorkosten Nederland gestegen

Delen

We waren in Nederland over 2020 duurder uit met onze kantoren dan in het voorgaande jaar. Dat blijkt uit de ‘Occupier Cost Index’ van Colliers. De kosten voor een fulltime werkplek bedroegen tijdens het coronajaar in ons land gemiddeld 9.469 euro, een stijging van 1 procent ten opzichte van 2019.

Europabreed liggen de cijfers iets anders: gemiddeld genomen daalden de kosten in Europa met 1 procent; gemiddeld kost een Europese fulltime werkplek per jaar 9.695 euro.

“Dat de kosten in Nederland licht toenemen, komt vooral door investeringen in ICT en grotere uitgaven die samenhangen met facility management”, stelt Colliers op de eigen website.

“Er is steeds meer aandacht voor technologie, kwaliteit en duurzaam inkopen”, vertelt Denise Hoogendoorn, hoofd FM consultancy bij Colliers. “Doordat we steeds meer digitaal gaan werken, dalen de kosten voor de werkomgeving en de huisvesting juist. Dat heeft de toename beperkt tot 1 procent.”

In de Occupier Cost Index worden alle kantoorkosten vergeleken op basis van de Europese facilitaire norm EN 15221. Deze norm kent vier categorieën: gebouw & infrastructuur, mens & organisatie, ICT en management. De Occupier Cost Index is samengesteld op basis van data uit 29 landen, 4.050 gebouwen, 26,3 miljoen vierkante meter kantoorruimte en 1,96 miljoen fte.

Het document is hier te downloaden.

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie