Home > Branche > Onderzoek > ‘Piekbezetting van de Nederlandse werkplek daalde al pre-covid’

,

‘Piekbezetting van de Nederlandse werkplek daalde al pre-covid’

Delen

De coronacrisis heeft ingrijpende gevolgen voor de werkplek. Toch markeert de periode wellicht een iets minder grote breuk met het verleden dan soms wordt gedacht. ‘Corona’ versterkt veeleer tendensen die eerder al waren ingezet. Zo vertoonde de piekbezetting van kantoren vertoonde ook vóór maart van dit jaar al een dalende lijn. Dat komt naar voren uit de De NFC Index Werkomgeving.

De NFC Index Werkomgeving 2019 werd op donderdag 26 november 2020 gepresenteerd. Het document laat zien dat de productiviteitsperceptie en de beleving van de werkomgeving vorig jaar gedaald zijn, maar over de laatste 4 jaar stabiel zijn gebleven. Ook is de gemiddelde piekbezetting van de werkplek in 2019 pre-covid gedaald.

Door continu inzicht in bezetting en benutting, kan volgens de opstellers van het document beter worden ingespeeld op vraag en aanbod naar werkplekken. “Hierdoor kan efficiënter worden omgegaan met de beschikbare capaciteit. Beleving, productiviteit en trots laten voor dit jaar ook een daling zien en schommelen door de jaren rond het langjarig gemiddelde. Dit wordt veroorzaakt door een variatie in de sectoren die data leveren.”

“De werkomgeving is meer dan alleen vierkante meters en een werkplek; het is de optelsom van ruimte, soorten werkplekken, bezettingsgraad en ruimtebeleving. Daarnaast is het een plek waar je productief moet zijn én je goed moet voelen. De werkomgeving is daarom niet alleen ratio maar zeker ook emotie.”

De NFC Index Werkomgeving 2019 geeft inzicht in de grootte van de werkplek in relatie tot de gemeten factoren trots, productiviteit, werkplekbeleving en bezettingsgraad (gemiddeld en piek). “In de NFC Index Werkomgeving worden de belangrijkste kwantitatieve inzichten van de werkomgeving gebundeld om integraal inzicht te verschaffen in de ontwikkeling van de werkomgeving in Nederland. Deze ontwikkeling is zichtbaar gemaakt over de jaren 2016, 2017, 2018 en 2019.”

Netherlands Facility Costs Index (NFC Index) is onderdeel van FMN en voorziet de Nederlandse markt jaarlijks van een objectieve en actuele benchmark van de facilitaire kosten. NFC Index verzamelt de facilitaire kosten per vierkante meter verhuurbaar vloeroppervlak in kantooromgevingen en per vierkante meter bruto vloeroppervlak in het onderwijs. De NFC Index Werkomgeving wordt samengesteld in samenwerking met Colliers International, Leesman en Measuremen.

www.nfcindex.nl

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie