Home > Ontwerp > Ontwerp & Architectuur > Forum Groningen beste gebouw

Forum Groningen beste gebouw

Delen

De winnaar van de vijftiende editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar is Forum Groningen, ontworpen door NL Architects, in opdracht van Gemeente Groningen.

De architectuurprijs van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) voor ‘het gebouw met de meeste meerwaarde voor opdrachtgevers en samenleving’ werd 22 oktober uitgereikt via een feestelijke livestream.

Foto: BNA/Marcel van der Burg

De jury over Forum Groningen: “Knap hoe de architecten deze kolos op de krappe locatie achter de Grote markt hebben laten landen, waarbij de beschikbare ruimte maximaal is benut. Nog veel indrukwekkender is het gebouw zelf, dat sterk contrasteert met de omgeving, maar ook past in deze stad met zijn moderne architectuur. Maar bovenal waren we onder de indruk van de bruisende binnenwereld, waar studenten boven hun boeken hangen, kinderen spelen en gezinnen een dagje uit beleven. Een gebouw met een enorme aantrekkingskracht en verblijfskwaliteit, dat in alle opzichten een verrijking is voor de stad, als icoon, cultuurwarenhuis, panoramabalkon en als stadshuiskamer.”

De publieksprijs ging dit jaar naar Domusdela van Diederendirrix en Architecten En|En.
In de categorie Identiteit & Icoonwaarde ging de prijs naar Park Paviljoen Het Nationale Park De Hoge Veluwe (Otterlo) door De Zwarte Hond & Monadnock. Fenex 1 in Rotterdam, van Mei architects and planners, ging aan de haal met de prijs in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie, en voor wat betreft Particuliere Woonbeleving viel Tiny Holiday Home van i29 Architects in de prijzen. de beste stimulerende omgeving was volgens de jury de uitbreiding Rietveldacademie en Sandberg Instituut (Amsterdam), van Fedlev en Hootsmans Architectuurbureau.

Tenslotte waren er twee Eervolle Vermeldingen. Voor Lijnbaan 35-43 (BureauVanEig) en Atlas TU Eindhoven (Bureau: Team V Architectuur).

www.bna.nl

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie