Home > Productnieuws > Kantoor- & Projectmeubilair > Sedus zet in op ‘biofiele kantoorvormgeving’

,

Sedus zet in op ‘biofiele kantoorvormgeving’

Delen

Sedus zet in op de zogenoemde ‘biofiele kantoorvormgeving’. In een artikel in Sedus Insights legt medewerker Marc Kaashoek uit wat je daar onder moet verstaan.

“Ondanks alle tijd die we dagelijks tussen vier wanden doorbrengen, voelen wij instinctief de nabijheid tot de natuur en onze sterke binding met haar”, schrijft Kaashoek. “Biofiele kantoorvormgeving biedt een nieuwe mogelijkheid om de natuur in door mensen
gemaakte ruimtes te integreren, met de aantoonbare voordelen voor psychisch welzijn, lichamelijke gezondheid, productiviteit en de binding van medewerkers.”

Bij de uitleg van wat de term ‘biofiel’ betekent verwijst de sedus-medewerker onder meer naar de bioloog E. O. Wilson die biofilie omschreef als ‘de aangeboren
drang van de mens om zich met (…) het leven en levende processen te verbinden’. “Met andere woorden: biofilie is de reden waarom wij van een knapperend vuurtje houden, over de zee uitkijken, genieten van het gezelschap van dieren en de onzichtbare kracht die wij ervaren bij het zien van landschappen die ons vertrouwd zijn.”


“In onze materialistische maatschappij hebben wij mensen de slechte gewoonte ontwikkeld om meer te consumeren dan de aarde ons biedt, terwijl we ons steeds vaker in omgeving bevinden die letterlijk onnatuurlijk is. Het begrip biofilie dat oorspronkelijk door Eric Fromm is bedacht en toegepast werd in de vakgebieden psychologie en biologie, werd al snel gebruikt in andere disciplines. Met name in vakgebieden die gerelateerd waren aan het creëren van ruimten en omgevingen, zoals architectuur en binnenarchitectuur.”

Biofilie en biofiel ontwerp zijn volgens Kaashoek nieuwe manieren om het belang van onze relatie met de natuur te herkennen en aan te geven waarom wij ons moeten zien als een deel van de natuurlijke omgeving en we ook niet van haar verschillen. “Alleen op die manier kunnen we werkplekken creëren die het psychologische en fysiologische welzijn van de medewerkers respecteren. Een uitgangspunt dat een veerkrachtigere, flexibele en gezonde omgeving garandeert, met voordelen en effecten voor de cognitieve vaardigheden, het geluk en de productiviteit van de mensen.”

www.sedus.com

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie