Home > Productnieuws > Kantoor- & Projectmeubilair > Nog onduidelijkheid over NPR 1813

,

Nog onduidelijkheid over NPR 1813

Delen

Onlangs berichtten we over de nieuwe norm NEN EN 1335-1 ‘Kantoormeubelen – Kantoorstoelen – Deel 1: Afmetingen – Bepaling van de afmetingen’. Deze norm heeft mogelijke gevolgen voor de NPR 1813. Maar welke dat zijn is op dit moment nog onduidelijk.

De NPR 1813 is een specifiek Nederlandse praktijkrichtlijn op het gebied van kantoorstoelen, die beoogt voor het grootste deel van de Nederlandse beroepsbevolking een ergonomische bureaustoel te garanderen. Gedachte daarbij is dat de Nederlandse beroepsbevolking meer dan andere landen gekenmerkt wordt door een grote variatie aan lichaamslengtes. Overigens is in het verleden ook vaak beweerd dat NPR 1813 eerst en vooral een protectionistische richtlijn is, ingestoken door Nederlandse fabrikanten om stoelen van buitenlandse fabrikanten – die niet gaan investeren in specifieke aanvullende stoeldetails die alleen in Nederlands gevraagd worden – van de markt te houden.

De publicatie van de nieuwe NEN en 1335-1 (ter vervanging van NEN-EN 1335-1:2000, NEN-EN 1335-1:2000/C1:2002 en NEN-EN 1335-1:2018 Ontw) doet de vraag rijzen in hoeverre er nog behoefte is aan de NPR 1813. Zijn de voorwaarden in de nieuwe norm ook geschikt voor de gevarieerde Nederlandse beroepsbevolking? Vanuit normalisatie-instituut NEN durft men deze vraag momenteel nog niet te beantwoorden. “De Nederlandse normcommissie voor kantoor- en schoolmeubilair, die deze norm volgt, overlegt binnenkort over de NEN-EN 1335, de wijzigingen en de implicaties voor de NPR 1813”, schrijft NEN-consultant Astrid de Haes in antwoord op vragen van Inside Information. “Hierna wordt een beslissing genomen en dan zal dit in één bericht worden gecommuniceerd. Tot die tijd kan ik helaas niet meer duidelijkheid bieden.”

We blijven de zaak nauwlettend volgen. Vooral ook omdat in het verleden de nodige commotie is ontstaan vanwege het vermeende gebrek aan transparantie rond de NPR 1813. Om iedere suggestie van protectionisme te voorkomen is het in ieders belang om het proces rond de praktijkrichtlijn op zo transparant mogelijke wijze vorm te geven.

www.nen.nl

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie