Veel inzendingen International Velux Awards

Meer dan drieduizend studententeams van 783 architectuuropleidingen wereldwijd hebben zich aangemeld voor de International VELUX Award (IVA). Dat meldt de fabrikant in een persbericht. De teams uit 120 landen hebben nog tot 15 juni de tijd om hun ‘daglicht in architectuur’-projecten af te ronden en in het dienen.

De IVA is sinds 2004 een tweejaarlijkse prijs voor architectuurstudenten met de focus op daglicht. Studententeams en docenten werken aan projecten die daglicht beschouwen als een altijd relevante bron van licht, energie en welzijn. Ingeschreven studenten moeten hun afstudeerproject in een van twee categorieën – ‘Daglicht in gebouwen’ of ‘Daglichtonderzoek’ – medio juni indienen bij de jury. De prijs beoogt toekomstige architecten te inspireren om het gebruik van daglicht in hun werk te overwegen door middel van het thema ‘Light of Tomorrow’.

“Het belang van daglicht in projecten is voor mij altijd erg belangrijk geweest, omdat het echt iets is waar je energie van krijgt. Je wilt openen – open jezelf, je leven en je tijd – je opent alles. Daarom is in de architectuur daglicht belangrijk,” aldus jurylid Odile Decq, een bekroonde Franse architect en academicus.

De regionale winnaars in beiden categorieën worden uitgenodigd om in december het World Architecture Festival in Lissabon, Portugal bij te wonen en hun project te presenteren. De regio’s worden gedefinieerd door de UIA-lidstaten (International Union of Architects): 1) West-Europa, 2) Oost-Europa en het Midden-Oosten, 3) Amerika, 4) Azië en Oceanië en 5) Afrika. Na elke live-presentatie aan de jury wordt voor beiden categorieën een wereldwijde winnaar gekozen.

De jury van de IVA 2020 bestaat uit Odile Decq (Frankrijk), Sebastián Adamo (Argentinië), Nóra Demeter (Hongarije), Juri Troy (Oostenrijk) en Martin Pors Jepsen van de VELUX Groep (Denemarken).

De Award wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de International Union of Architects (UIA) en het World Architecture Festival (WAF) en wordt erkend door de volgende educatieve organisaties; De European Association for Architectural Education (EAAE), The American Institute of Architecture Students (AIAS), het Architectural Research Centers Consortium (ARCC) en de Association of Collegiate Schools of Architecture (ACSA).

iva.velux.com