Home > Branche > Hybride werken > ’40 Procent Nederlanders productiever door thuiswerken’

,

’40 Procent Nederlanders productiever door thuiswerken’

Delen

De onderzoeken en onderzoekjes over thuiswerken buitelen dezer dagen over elkaar heen. Ook Viking voegt zich nu in het koor. Volgens de leverancier van kantoorartikelen leidt thuiswerken bij 40 procent van de Nederlanders tot meer productiviteit.

“We vroegen 1.000 kantoormedewerkers een aantal vragen over hun thuiswerk situatie en wat er voor hun veranderd is”, aldus een woordvoerder. “Onze resultaten verrasten ons op een positieve manier. We zagen op veel punten dat de werksituatie juist is verbeterd door het thuiswerken.”

“Uit ons onderzoek zagen we dat een groot deel van Nederland snel en doelkrachtig te werk ging. Werknemers kregen snel hun laptops en nieuwe software thuisgestuurd, en konden dus ook weer snel aan het werk. Een kleine 17 procent had niet de juiste software om te beginnen en een kleine derde van de gevraagde personen zei dat ze extra training nodig hadden om productief te zijn vanuit hun eigen huis.”

“De grootste positieve verandering die we
na ons onderzoek kunnen vaststellen, is dat bijna de helft van de thuiswerkers efficiënter te werk gaat dan op kantoor (41 procent). Een kleine derde zegt dat het moeilijker is om thuis te werken en voor een kwart van de ondervraagden heeft het thuiswerken geen verschil uitgemaakt.”

Iets meer dan de helft van de door Viking ondervraagde thuiswerkers (53 procent) gebruiktvideoconferencingsoftware minder dan 3 dagen in de week. “Lang niet iedereen heeft ervaring met de software om vanuit huis te werken. Ons onderzoek vertelt ons dat bijna de helft van de ondervraagde Nederlandse werknemers (43 procent) een persoonlijke technologische vooruitgang heeft gezien. Nederlanders zijn over het algemeen een stuk beter geworden in het gebruik van nieuwe technologie.”

 

In de leeftijdscategorie 35-44 zegt volgens Viking zelfs de helft dat ze door de lockdown beter kunnen omgaan met nieuwe thuiswerksoftware. “Ons onderzoek vertelt ons ook dat veel jonge mensen weinig problemen hadden met de verandering. De helft van hen zegt dat ze een technologische vooruitgang hebben gezien, maar 40 procent zegt dat er op technologisch niveau niet veel is veranderd.” 

“Wat ons opviel in ons onderzoek is dat mensen een stuk creatiever zijn geworden. We vroegen werknemers of ze door het thuiswerken creatiever zijn geworden, waarop meer dan de helft antwoordde dat dit het geval wasAlle leeftijdscategorieën gaven aan dat hun creativiteit er het meest op vooruit is gegaan. Als we alle vooruitgang zouden bundelen, is de categorie van 55+ers er het meest op vooruitgegaan.”

Het onderzoek liet volgens Viking ook zien dat er grote verschillen zijn in hoe verschillende regio’s van ons land omgaan met de crisis. “We konden duidelijk het verschil zien tussen de Randstad, de Achterhoek en Limburg. Werknemers in Amsterdam ervaarden het thuiswerken een stuk positiever dan ondervraagden in bijvoorbeeld Groningen en Limburg. Zo zegt 44 procent van de Amsterdammers een betere moraal te hebben binnen het bedrijf. Ze vinden ook dat hun contact met collega’s is verbeterd (45 procent). Amsterdammers vertelden ons dat hun relatie met het managementteam en contact met collega’s veelal was verbeterd (45 procent), terwijl dit in Limburg voor slechts 20 procent het geval was.”

Overigens moet bij alle Viking-cijfers aangetekend worden dat de wetenschappelijkheid van het onderzoek nogal twijfelachtig is. Dat blijkt alleen al uit de kop van het door Viking verstuurde persbericht, die luidt ‘2/5 Nederlandse kantoorwerkers productiever dan ooit tevoren’. Uit het verdere bericht blijkt evenwel dat er van een objectieve productiviteitsmeting geen sprake is geweest in het onderzoek.Voorts is er geen verantwoording te vinden van wie het onderzoek uitvoerde, bij welke bedrijven, wat de vragen waren, enzovoort. Voor werkelijk wetenschappelijk onderbouwde kennis over hoe het thuiswerken wordt ervaren, zullen we moeten wachten op de uitkomsten van de het grote onderzoek ‘We werken thuis’, dat momenteel wordt uitgevoerd door het Center for People and Buildings (CfPB), Aestate, TU Delft en TU Eindhoven.

www.vikingdirect.nl

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand