Home > Productnieuws > Kantoor- & Projectmeubilair > NEN publiceert ergonomische eisen ‘anderhalvemeterkantoor’

,

NEN publiceert ergonomische eisen ‘anderhalvemeterkantoor’

Delen

We meldden het al eerder: de NEN was gedurende de afgelopen periode druk bezig met een ‘spec’ over het anderhalvemeterkantoor. De specificatie is nu gereed. Het normalisatie-instituut NEN heeft een NEN-spec met ergonomische eisen voor de oppervlakte en inrichting van kantoorwerkplekken in het kader van COVID-19-maatregelen gepubliceerd. Het document is vrij beschikbaar.

In de bestaande normen en richtlijnen voor werkplekken wordt geen rekening gehouden met anderhalve meter afstand houden op de kantoorwerkplek. Werkgevers en gebouwbeheerders hebben behoefte aan heldere afspraken en aanbevelingen. De NEN-spec geeft aanbevelingen voor de specifieke situaties van kantoorwerkplekken. Het is opgesteld door een taskforce bestaande uit afgevaardigden van meerdere NEN-normcommissies, marktpartijen en experts.

“Uitgangspunt van deze NEN-spec is het reduceren van de besmettingskans door COVID-19, zowel direct door mens-mens contact als indirect door mens-omgevingscontact”, aldus een woordvoerder. Hierbij komen onder andere de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Arbeidsomstandigheden en RI&E;
  • Vloeroppervlakte algemeen;
  • Toegang en doorgang in een kantoorvertrek;
  • Aanbevelingen met betrekking tot gedragsregels.
  • Bewegingsruimte;
  • Scheidingswanden;
  • Vluchtroutes en nooddeuren;
  • Fysische factoren;
  • Voorbeeldberekeningen;
  • Bijzondere ruimtes;

“Met behulp van het netwerk van normalisatie, draagt NEN graag bij aan het snel op gang brengen van de samenleving en economie”, vervolgt de woordvoerder. “Een NEN-spec biedt een snelle en praktische oplossing voor een specifieke behoefte van de maatschappij. Een NEN-spec is een nieuwe vorm van vastgelegde afspraken. Het komt tot stand via een zogenaamde ‘fast track’ procedure. Hiermee kunnen, voor en door de markt, binnen enkele weken, breed gedragen afspraken en richtlijnen worden opgesteld. Het heeft geen verplichtend karakter en is maximaal zes maanden geldig.”De NEN-spec zal worden geactualiseerd als nieuwe inzichten of ontwikkelingen daarom vragen.

De NEN-spec ‘Kantoorwerkplekken, ergonomische eisen voor de oppervlakte en indeling in het kader van de COVID-19 maatregelen’ kan, na het aanmaken van een account, kosteloos worden gedownload in NEN Connect.

www.nen.nl/kantoorwerkplek.

nen.nl/covid-19

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie