Home > Branche > Nieuws > Privacywaakhond over corona op de werkvloer

Privacywaakhond over corona op de werkvloer

Delen

De oplossingen voor het anderhalvemeterkantoor buitelen over elkaar heen. Maar wat mag wel en wat mag niet? ‘Privacywaakhond’ Autoriteit Persoonsgegevens houdt op haar website een speciaal corona-dossier aan, waar onder meer informatie te vinden is over privacy-aspecten op de werkvloer.

“Als werkgever heeft u de plicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen”, schrijft een woordvoerder. “Tijdens de coronacrisis wilt u natuurlijk voorkomen dat een werknemer met het coronavirus zijn of haar collega’s besmet. Wellicht wilt u daarom uw medewerkers controleren op corona. Maar mag u dit wel zelf doen?”

Het antwoord wordt meteen maar gegeven: “Als werkgever mag u geen medische gegevens van uw personeel verwerken. U mag uw werknemers dus niet vragen naar hun gezondheid of een test afnemen ter controle. De reden van een ziekmelding bijhouden mag ook niet. Zo is dat geregeld in de privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).”

Dit betekent volgens de privacywaakhond onder meer dat werkgevers hun werknemers niet zelf mogen testen op corona. “U kunt wel een (bedrijfs)arts uw personeel laten testen op corona.”

Ook het temperaturen van medewerkers – een andere ‘oplossing’ die je her en der tegen komt in de vele berichten over het anderhalvemeterkantoor – stuit op allerlei privacybezwaren. “Naast dat niet zeker is dat u hiermee corona-besmettingen kunt opsporen, is temperaturen niet zomaar toegestaan. Meestal verwerkt u hiermee namelijk medische gegevens. En dat valt onder de privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).”

Informatie- en Meldpunt Privacy.

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie