Design Museum Gent weer open

Langzamerhand stroomt de mailbox vol met berichten van musea die de deuren weer openen. Wie geïnteresseerd is in de Rolling Stones kan bijvoorbeeld binnenkort naar het Groninger Museum voor een expositie over het Britse geriatrische rockinstituut. Relevanter wellicht voor interieurliefhebbers is dat Design Museum Gent vanaf vandaag 18 mei weer geopend is.

“Eindelijk kunnen we je de tentoonstelling ‘Kleureyck’ tonen”, aldus een opgetogen woordvoerder. “Om je museumbezoek zo veilig en aangenaam mogelijk te maken, hebben we een aantal maatregelen genomen. Zo moet iedereen vooraf een ticket reserveren en mag er maar een beperkt aantal mensen per tijdsblok binnen. Hoe je bezoek aan onze expo’s er concreet zal uitzien, lees je op onze pagina met maatregelen. Daar vind je ook de info om tickets te reserveren.”
Bij de expositie ‘Kleureyck’ vertrekt het museum vanuit Van Eycks ongeziene kleurschakeringen om te tonen wat kleur betekent voor hedendaagse designers. “Verwacht een totaalervaring met een pigmentpromenade en belevingskamers die al je zintuigen prikkelen. Een tentoonstelling die heden en verleden verbindt in het kader van het themajaar ‘OMG! Van Eyck was here’.”

Het uitgangspunt van de expositie ‘Kleureyck. Van Eycks kleuren in design’ is het bijzondere kleurgebruik van de Vlaamse Meester Jan van Eyck, dat na de restauratie van Het Lam Gods opnieuw ten volle zichtbaar werd. “Door het gebruik van olieverf en transparante, gekleurde glazuurlagen wist Van Eyck te komen tot een vernieuwende variëteit aan kleurschakeringen, helderheid en saturatie in zijn schilderijen. Hierop baseerde curator Siegrid Demyttenaere zich voor haar selectie van Vlaamse designers en internationale namen die een affiniteit hebben met kleur.”
De tentoonstelling zal bestaan uit drie delen: de Pigment Walk, de Onderzoeksprojecten en de Experience Rooms. “Bram Vanderbeke goot de tentoonstelling in een modulair ontwerp uit populierspaanderplaat.”

www.designmuseumgent.be