Home > Branche > Hybride werken > ‘Anderhalvemetercalculator’ voor op kantoor

, ,

‘Anderhalvemetercalculator’ voor op kantoor

Delen

Op dit moment werken de meesten van ons nog vanuit huis. Maar op enig moment gaan we (hopelijk) toch weer terug naar het kantoor. Hoe gaan we ons daar bewegen? Colliers presenteert een speciale ‘anderhalvemetercalculator’ die mensen in staat moet stellen te werken op kantoor, ondanks de ‘anderhalvemetereconomie’.

“De afstandsregels hebben een forse impact op het aantal beschikbare werkplekken op kantoor”, aldus Harold Coenders, hoofd werkplekinnovatie bij Colliers. “Voor een gemiddelde werkomgeving geldt dat zes op de tien bureaus tijdelijk onbruikbaar worden. Om duidelijk inzicht te geven in de invloed van de maatregelen op de kantoorcapaciteit hebben we de anderhalvemetercalculator ontwikkeld.”

“Het percentage werkplekken dat voorlopig niet gebruikt kan worden, verschilt per situatie’’, vertelt Coenders. “Het is afhankelijk van de indeling van het kantoor en het aantal werkplekken dat door collega’s wordt gedeeld.”De online calculator vraagt om een aantal eenvoudige gegevens, zoals de kantoorgrootte, het aantal werkplekken en de indeling van het kantoor. “Met deze cijfers berekent deze tool het aantal bruikbare werkplekken en het aantal medewerkers dat veilig tegelijkertijd op het anderhalvemeterkantoor kan werken. Een kantoor van bijvoorbeeld 1.000 vierkante meter met veertig werkplekken in de kantoortuin en veertig plekken in afgesloten kamers, houdt maar achtentwintig werkplekken over. Dat is een afname van 65%. Door de werkomgeving op de juiste manier aan te passen, kan het verlies worden teruggebracht naar vier.”

De capaciteit kan volgens Coenders worden opgehoogd door herindeling van de kantoren met vooral blokken van vier werkplekken. Deze opstelling is het meest gunstig om de anderhalve meter afstand te garanderen. “Er zijn aanpassingen mogelijk waarvoor je het kantoor niet overhoop hoeft te halen. Je kunt stoelen weghalen of bureaus afplakken. Ook is plastic schermen ophangen een optie zoals nu in de supermarkt is te zien”, zegt Coenders.

Door nu al protocollen te maken, kunnen bedrijven en instellingen zich voorbereiden op de heropening. “Dat vraagt een goede planning. Niet iedereen kan meer tegelijkertijd aanwezig zijn. Het is noodzakelijk om een rooster op te stellen waarin elk team minimaal één dag samen op kantoor kan werken. Zo krijgt elke dag een beperkt deel van de organisatie toegang tot kantoor.”

De calculator helpt bedrijven volgens Coenders om nu al inzicht te krijgen in de capaciteit die overblijft en welke aanpassingen nodig zijn om zo veel mogelijk mensen op kantoor te kunnen laten werken.

www2.colliers.com

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand