Home > Branche > Hybride werken > Wat willen kantoorwerkers thuis?

,

Wat willen kantoorwerkers thuis?

Delen

Thuiswerken is zo langzamerhand helemaal ingeburgerd. Savills zet op basis van het eigen onderzoek ‘What Workers Want’ nog een keer op een rijtje wat kantoorwerkers van de thuiswerkplek verlangen.

De organisatie komt met vijf tips, overigens gebaseerd op onderzoek dat is uitgevoerd vóórdat er sprake was van een corona-crisis:

“1. De meest belangrijke factor voor werknemers, het comfort van de werkplek, is tot op zekere hoogte te ondersteunen. Denk aan het verplaatsen van faciliteiten als een extra scherm, toetsenbord, muis, andere technologische middelen en een (ergonomische) bureaustoel van kantoor naar de thuiswerkplek.

2. De netheid van een werkplek is met name aan werknemers. Werkgevers kunnen wel een zetje in de rug geven door het delen van korte tips & tricks. Denk aan een interne bedrijfsnieuwsbrief met een stappenplan voor gezond thuiswerken, informele weetjes en een foto van de thuiswerkplek van een collega.

3. De kwaliteit van de internetverbinding is deels afhankelijk van de kracht van de WiFi verbinding bij de werknemer thuis, waarbij een WiFi-versterker uitkomst kan bieden. Echter, als de capaciteit van het bedrijfsnetwerk te wensen overlaat leidt dit tot frustratie bij werknemers. Zorg daarom dat de capaciteit van het bedrijfsnetwerk zo sterk mogelijk is en optimaliseer dit waar nodig.

4. De nabijheid van relevante afdelingen en de aanwezigheid van vergaderruimtes vinden werknemers belangrijk. Dit geeft aan dat werknemers een soepele onderlinge samenwerking op prijs stellen. Zorg voor goede digitale vergadermogelijkheden, zodat werknemers gemakkelijk met elkaar (en met klanten) kunnen communiceren en elkaar via video kunnen zien. Het is van belang om goede instructies te verzorgen voor digitaal vergaderen. Niet alleen over het gebruik van de diensten, maar ook bijvoorbeeld de do’s en don’ts tijdens videocalls. Daarnaast kan het stimuleren van sociale online activiteiten bijdragen om werknemers meer tevreden te houden.

5. Ook op dit moment is het essentieel in gesprek te gaan met je medewerkers. Een meerderheid (62 procent) geeft aan zeggenschap over de werkplek belangrijk te vinden. Het met de werknemer in gesprek gaan en zeggenschap laten hebben over de huidige (thuis)werkplek zorgt ervoor dat werkvreugde met meer dan 50 procent kan toenemen, wat positief is voor de productiviteit.”

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, vult aan: “De huidige situatie zal de trend van het thuiswerken verder stimuleren, al zit hier ook zeker een grens aan. Werknemers ondervinden nu tevens de nadelen van thuiswerken. Bovendien bleek uit eerder What Workers Want onderzoek dat werknemers graag naar kantoor komen om elkaar te ontmoeten.”

www.savills.com

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie