Home > Ontwerp > Ontwerp & Architectuur > Odette Ex over de ‘houten kathedraal’

Odette Ex over de ‘houten kathedraal’

Delen

Ex Interiors presenteert een online ‘doorbladerboek’ over de ‘houten kathedraal’, het circulaire ontwerp dat het bureau realiseerde voor de Triodos Bank (klik op onderstaande afbeelding).


Het online bladerboek gaat vergezeld van de volgende tekst van Odette Ex:

“De wereld verkeert in een pandemie terwijl de lente zich in zijn volle pracht ontluikt en we de vogels weer horen fluiten. Een grotere paradox is op dit moment niet denkbaar. We worden collectief uitgedaagd om deze crisis het hoofd te bieden.”

“De tijd waarin wij momenteel verkeren, ervaar ikzelf als een ‘vrije val’ waarin ons gecontroleerde maatschappelijke systeem aan het wankelen is geraakt. Het raakt mij diep dat ouderen op een eenzame manier overlijden, families geen afscheid kunnen nemen. Ook ik voel zorg of mijn geliefden en dierbaren gezond blijven en hoe ons bureau deze storm zal overleven. Toch is deze ‘0% controle’ mogelijk ook een kans om maatschappelijk een nieuwe weg in te slaan.”

“De afgelopen 10 jaar pionierden wij als bureau in tal van circulaire projecten. Zij hebben ons geleerd dat de transitie al lang gaande is, maar ook dat we nog steeds neigen vast te houden aan de bestaande, maatschappelijke ‘toxische’ systemen.  De hang naar het bekende gesteund door het mentale denken geeft vaak nog weinig ruimte om als ‘vrij’ mens in verbinding te zijn met jezelf, de natuur en de samenleving! De ervaringen die wij met deze projecten hebben opgebouwd vinden nu hun reflectie in wat er wereldwijd gaande is en door de pandemie wordt weerspiegeld. Om een circulaire, duurzame wereld te realiseren zijn woorden als samenwerken in solidariteit, integraliteit, creativiteit, omdenken en reflectie noodzakelijk om ’het nieuwe’ een positieve kans te geven.”

“Wat er vandaag de dag gebeurt, is niet alleen maar ‘doom and gloom’. Thuiswerken is ineens een feit, auto’s blijven stilstaan. We skypen, zoomen en Google meeten erop los. Nieuwe vormen van televisie ontstaan. Scholen maken digitaal lesmateriaal en geven les op afstand. Gezinnen zijn gewoon samen ‘thuis’, zonder prikkels van buitenaf. We zingen voor ouderen en orkestreren vanuit huis. De politiek en de zorg werken samen. Handenarbeid is back, de natuur herstelt zich en de lucht is blauw. Ik ervaar een positieve, liefdevolle glimp: de menselijke maat wordt terug zichtbaar. Samenhorigheid en creativiteit blijkt een vanzelfsprekend gen dat in ons allen leeft. We vertragen en versnellen in eenzelfde moment.”

“Wij geloven in 100% positieve invloed en delen daarom met trots het interieur van de Triodos Bank waar wij de afgelopen 7 jaar met het gehele ontwerpteam aan hebben gepionierd. Een project waar de ingrediënten van de ‘nieuwe tijd’ voelbaar zijn. Waar cultuur, natuur en economie samen komen.”

“Een project waarin het ‘hart’ richting heeft gegeven en het hoofd sturing. Een project dat mensen raakt omdat naast het mentale, het emotionele, het tactiele en het spirituele worden aangeraakt. Een project van de ziel.”

“Laten we vooral doorademen, in het besef dat we 0% controle hebben, maar wel 100% invloed.”

www.ex-interiors.nl

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie