Home > Ontwerp > Ontwerp & Architectuur > Copijn krijgt circulair gebouw

Copijn krijgt circulair gebouw

Delen

Het huidige bedrijfspand van Copijn wordt verbouwd. Het voldoet al een tijdje niet meer aan het circulaire gedachtengoed en de functionele eisen van Copijn. SVP heeft samen met Studio R een groen en gezond gebouw ontworpen waarbij duurzaam, circulair en vitaliteit de kernthema’s zijn.

Met het nieuwe ontwerp voor hun kantoor- en werkplaatsruimte krijgt het bedrijf een nieuw visitekaartje. Het huidige gebouw heeft aan de voorkant een kantoorruimte en een werkplaats aan de achterkant. Deze opzet past nog steeds bij de werkzaamheden van Copijn en blijft hetzelfde.

Met het oog op duurzaamheid is er voor gekozen om niet het hele pand te verbouwen, maar slechts de helft. De huidige werkplaats functioneert nog naar behoren en krijgt daarom alleen met minimaal materiaalgebruik een betere uitstraling. Terwijl de voorkant, de kantoorruimte, hoogwaardig gerenoveerd wordt. De huidige spanten worden op de verdieping vervangen door hogere, houten spanten waardoor er meer functionele vierklante meters op de verdieping ontstaat. Door het slimme ontwerp is er ook ruimte over om aan derden te verhuren. Dit maakt het gebouw toekomstbestendig. De buitenruimte wordt ook hoogwaardig verbeterd. Hierdoor ontstaat een living lab in de toepassing van de producten van Copijn.

Bovendien komt er een nieuwe gevel die voldoet aan de huidige isolatiewaarden, opgebouwd in houtskeletbouw en ook weer gemakkelijk te demonteren is. Dat maakt de gevel circulair. Ook wordt de indeling van het kantoor beter; de vergaderruimten, sanitair en belplekken worden in een centraal volume opgenomen. De werkplekken worden juist aan de gevel gesitueerd waardoor deze van het groene uitzicht profiteren en voldoende daglicht binnen krijgen.

Tussen de werkplaats en de kantoorruimte komt een zogenoemde ‘spatie’, de entree van het pand. Binnen komt veel groen, in diverse mogelijkheden toegepast. De spatie is een overdekte buitenruimte, in het hart van het gebouw tussen de kantoorruimtes en de werkplaats. Buiten wordt naar binnen gehaald, de buiten bestrating loopt door naar binnen en er komt uiteraard een boom in de spatie. Juist bij de entree van het gebouw wordt ontmoeting gestimuleerd en komen makers en doeners van Copijn samen. In de zomer staan de lunchtafels in de spatie, er kunnen afspraken en overleggen plaatsvinden, gepland en ongepland, en natuurlijk zal de tafeltennistafel hier staan.

In samenwerking met Studio R is er nagedacht over alle mogelijkheden voor circulariteit binnen dit project. Daar waar de spatie de kern van het gebouw is, komt er in het kantoor een volume met vergaderzalen als kern. Dit volume zal volledig worden bekleed met het hout dat nu nog als betimmering van de plafonds wordt gebruikt. Voor de wanden van de vergaderzaal worden de oude gevelkozijnen hergebruikt. Het hele ontwerpproces is in nauwe samenwerking met de medewerkers van Copijn tot stand gekomen en dat kan niet gepaard gaan zonder groen. Een groene wand, plafond en groene afscheidingen zullen worden ingevuld door de medewerkers van Copijn en op de buitengevel van de werkplaats is ruimte om te experimenteren. Zo wordt de nieuwe kantoor- en werkplaatsruimte niet alleen een visitekaartje, maar ook een proeftuin voor Copijn.

In het voorjaar van 2021 zal het gebouw klaar zijn voor gebruik, zo luidt de planning.

www.svp.nl

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie