Home > Overig nieuws > 2019: Goed jaar voor bedrijfsmatig vastgoed

2019: Goed jaar voor bedrijfsmatig vastgoed

Delen

De markt voor commercieel vastgoed (kantoren, bedrijfsgebouwen en winkels) heeft in 2019 een gunstige ontwikkeling te zien gegeven, waarbij de groei van de economie in vrijwel alle sectoren voor een goede vraag naar bedrijfsmatig vastgoed zorgde. Dat blijkt uit de net verschenen NVM-publicatie Stand van zaken commercieel vastgoed 2020.

“Behalve de gebruikersmarkt werd ook de beleggingsmarkt gekenmerkt door een grote afzet van bedrijfsmatig vastgoed, wat mede te danken was aan de aanhoudend lage rente”, aldus de NVM. “Daarbij was een hoofdrol weggelegd voor Engelse en Amerikaanse investeerders. Dat nam niet weg dat ook particuliere beleggers een stevig toontje meebliezen in de markt, waarbij overigens voornamelijk Nederlandse beleggers actief waren.”

De Nederlandse kantorenmarkt liet zich vorig jaar van haar goede kant zien. Op de zogeheten vrije markt – dus exclusief de categorie eigenbouw – werd in totaal 1,28 miljoen vierkante meter kantoorruimte verhuurd en verkocht. “Daarmee was de opname van kantoorruimte nagenoeg even groot als in 2018.”

Gezien vanuit de verschillende regio’s waren er wel duidelijk tegengestelde tendenties waarneembaar. Zo moesten de provincies Groningen, Gelderland en Noord-Brabant genoegen nemen met een lager transactievolume, terwijl de provincies Utrecht en Zuid-Holland de afzet juist zagen toenemen. “De overige provincies wisten in 2019 goed stand te houden met een transactievolume dat vrijwel even groot was als het jaar ervoor. Overigens was ook binnen de provincies het beeld wisselend. In de provincie Zuid-Holland bijvoorbeeld werd Rotterdam met een teruggang in de vraag geconfronteerd, terwijl in Den Haag de opname flink omhoogging.”

De grote opname binnen de bestaande voorraad zorgde er blijkens de NVM-cijfers voor dat het direct beschikbare aanbod een verdere daling te zien gaf. “Als gevolg daarvan liep het aanbod terug tot 5,5 miljoen vierkante meter, wat overeenkwam met circa 11,5 procent van de totale voorraad. De leegstand verminderde behalve door de opname van bestaande gebouwen ook door het onttrekken aan de voorraad van ongeveer 400.000 vierkante meter kantoorruimte. Verder werden er op een aantal voorverhuurde kantoren na weinig nieuwe meters aan de bestaande voorraad toegevoegd; van de 133.000 vierkante meter die vorig jaar voor de vrije markt in aanbouw werd genomen, was op voorhand al de helft verhuurd.”

De NVM is in Nederland de grootste vereniging van makelaars en taxateurs in onroerende goederen. Zij geeft via educatie en research doelgerichte ondersteuning aan de aangesloten leden. Daarnaast zorgt zij voor belangenbehartiging richting overheid en politiek. De vakgroep NVM Business is gespecialiseerd in commercieel vastgoed – kantoren, bedrijfsgebouwen, winkels en horeca – en bestaat uit negenhonderd makelaars en taxateurs die zich onderscheiden door hun uitgebreide kennis van de regio’s waarin zij actief zijn.

www.nvm.nl

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie