Home > Overig nieuws > Eerste energieneutrale rijkskantoor van Nederland

,

Eerste energieneutrale rijkskantoor van Nederland

Delen

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) vierde op 5 maart, samen met haar partners, de start van de renovatie van een gebouw aan de Herman Gorterstraat 5 in Utrecht. Het gebouw wordt straks volledig energieneutraal opgeleverd. Het wordt daarmee het eerste energie neutrale rijkskantoor van Nederland.

“Met het energieneutraal maken van het pand Herman Gorterstraat 5 is aangetoond dat dit gedateerde pand wel degelijk energieneutraal kan worden gemaakt. Iets wat voorheen onmogelijk leek”, aldus een woordvoerder van het RVB.

Projectmanager Frans van Beek, projectmanager Rijksvastgoedbedrijf: “De enorme renovatie van het totale project van in totaal 37.000 vierkante meter is zo duurzaam mogelijk ingestoken. Met het klimaatdoel 2050 voor ogen is het Herman Gortercomplex het eerste rijkskantoor dat gerenoveerd wordt onder de ambitie ‘energieneutraal’. Deze is in de aanbesteding aan de markt meegegeven en wordt nu ook echt uitgevoerd.”

Dura Vermeer Bouw Hengelo vormt voor het ontwerp en de bouw een samenwerking met OTH, DWA en de Groot Installatiegroep. Het project omvat het transformeren van drie gedateerde kantoorgebouwen uit de jaren ’90 naar één modern en zeer duurzaam rijkskantoor. Niet alleen is Dura Vermeer met haar partners verantwoordelijk voor design, build, en maintain, maar ook voor de levering van energie. Het label energieneutraal wordt behaald met zowel energiebesparende als energieopwekkende maatregelen zoals: de adaptieve gevel door triple glas en zonwering aan de binnenzijde. Zonnepanelen worden zowel op het dak als op een deel van de opstallen op het binnenterrein gelegd. Daarmee wordt veel extra energie opgewekt.

Na renovatie biedt het complex plaats aan ongeveer tweeduizend medewerkers. Hierbij is een groot deel afkomstig van verschillende Rijksonderdelen van het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V). Maar ook andere rijksdiensten zullen in het complex worden gehuisvest. De renovatie start na planontwikkeling medio 2020. Vanaf eind 2021 nemen verschillende instanties van het ministerie van J&V gefaseerd hun intrek in dit rijkskantoor. Begin 2023 is de renovatie van het pand klaar.

https://www.rijksvastgoedbedrijf.nl/vastgoed/projecten-in-aanbesteding/utrecht-herman-gorterpanden

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie