Home > Productnieuws > Kantoor- & Projectmeubilair > ‘Langdurig zitten opkomend risico op de werkplek’

‘Langdurig zitten opkomend risico op de werkplek’

Delen

Veel Europese bedrijven vinden langdurig zitten een risicofactor voor de gezondheid van hun medewerkers. Dat blijkt uit Europees onderzoek onder 45.000 bedrijven in 33 landen. Langdurig zitten is daarmee de op twee na meest voorkomende risicofactor die Europese bedrijven melden.

Dit meldt de derde Europese bedrijvenenquête naar nieuwe en opkomende risico’s (Esener-3) van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk, EU-OSHA. Ook psychosociale arbeidsbelasting, waaronder werkstress, intimidatie en pesten zijn in het onderzoek meegenomen.

Andere belangrijke risicofactoren die uit het onderzoek naar voren komen zijn repetitieve arm- en handbewegingen, omgang met lastige mensen en het tillen en dragen van mensen of zware lasten.

Risicobeoordelingen (RI&E)
De eerste resultaten laten ontwikkelingen zien in de huidige aanpak op het gebied van veiligheid en gezondheid op de werkplek (VGW). Zo voeren Europese bedrijven over het algemeen iets vaker risicobeoordelingen uit. Bedrijven die risicobeoordelingen niet regelmatig uitvoeren geven aan dat de risico’s hen bekend zijn of dat er geen grote problemen binnen de organisatie zijn. Daarnaast geven bedrijven aan dat met name de naleving van wetgeving de belangrijkste reden is om arbobeleid vorm te geven.

Psychosociale risico’s
Er zijn minder werknemers betrokken bij het beheer van psychosociale risico’s, ondanks het feit dat een participatieve aanpak als belangrijk beschouwd wordt om deze steeds vaker voorkomende risico’s aan te pakken.

Resultaten vanaf 2020 beschikbaar
Alle publicaties en definitieve resultaten, met onder andere een datavisualisatietool, zullen vanaf dit jaar beschikbaar zijn. Ze vormen een hulpmiddel voor bedrijven bij het onderbouwen van hun VGW-beleid, maar kunnen ook dienen als tool om het algemeen welbevinden van de werknemers te bevorderen.

Bron: SER

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie