Home > Ontwerp > Ontwerp & Architectuur > Droog-expositie: onderzoek naar duurzaam textiel

Droog-expositie: onderzoek naar duurzaam textiel

Delen

Droog kondigt met trots de tentoonstelling Hyper Rhizome aan, met dertien nieuwe werken van de Duitse kunstenaar Diana Scherer. Hyper Rhizome is tot 15 maart 2020 te zien in de galerie van Droog in Amsterdam. De tentoonstelling biedt inzicht in Scherers onderzoek naar de wortelstelsels van planten. De vraag hoe biologisch materiaal getransformeerd kan worden tot duurzaam textiel loopt als een rode draad door de tentoonstelling.

Met werk dat uiteenloopt van een jurk bestaande uit zelfgekweekte plantenwortels tot een gevlochten tapijt van kiemwortels, bevraagt Scherer in haar praktijk de relatie tussen mens en natuur – en de neiging van de mensheid om controle uit te oefenen over onze natuurlijke omgeving.
De centrale ruimte van de galerie is gevuld met fotografie, wandkleden en allerhande objecten. Samen bieden ze een inzicht in het fungeren van wortelstelsels, een proces dat normaliter aan het oog onttrokken blijft. Het eerste werk in de tentoonstelling, ‘Root Bound’, is een compositie van geweven textiel, waarmee Scherer aan haar eigen werktafel refereert. “Deze fragiele weefsels, die uit patronen van plantenwortels bestaan, laten zien hoe Scherer met haar materiaal samenwerkt en technieken ontwikkelt om de groei van wortelstelsels te sturen”, aldus Droog.

Op de vloer van de galerieruimte groeit gras dat door Scherer gezaaid is, en tijdens de tentoonstelling door haar gemaaid zal worden in een performance op 27 februari om 17.00 uur. In de tweede zaal is te zien hoe Scherer kunst en wetenschap met elkaar verweeft om haar bio-techniek te ontwikkelen. In een microscopisch klein videowerk en in haar onderzoeksmateriaal wordt ingezoomd op het werk dat Scherer deed in samenwerking met het Material Experience Lab van de TU Delft.

In haar zoektocht naar nieuwe, duurzame textielsoorten ontwikkelde Scherer een innovatief materiaalonderzoek; ze gebruikt wortelstelsels op dezelfde manier waarop een kleermaker garen gebruikt. “Zo gebruikt ze in plaats van zijde de fijnzinnige, witte wortelstructuur van gras, terwijl de stevige, geelachtige strengen van madeliefjeswortels eerder aan wol doen denken. De structuren die haar werk kenmerken refereren aan natuurlijk voorkomende patronen en elementen, en de theorie dat in alle planten dezelfde geometrische patronen te vinden zijn.”

Diana Scherer is beeldend kunstenaar. Ze werd geboren in Lauingen, Duitsland, maar is inmiddels woonachtig en werkzaam in Amsterdam, waar ze beeldende kunst studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie. Haar werk omvat fotografie, materiaalonderzoek, weefsels en beeldhouwkunst, en is vertoond in verschillende (inter)nationale solo- en groepstentoonstellingen. Recente voorbeelden zijn ‘Earth Matters’ in het Textielmuseum in Tilburg (2017); de Tasis 2019 Art & Science tentoonstelling in het National Museum of China in Bejing, ‘Spring Tide’ in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam (2017); en ‘A Queen Within – Adorned Archetypes’ in het New Orleans Museum of Art (2018). Haar werk ‘Rootbound #2’, een jurk gemaakt van plantenwortels, is momenteel te zien als onderdeel van de tentoonstelling ‘Fashioned from Nature’ in het Victoria & Albert Museum in Londen en Shenzhen. Voor haar werk ‘Interwoven’ ontving ze in 2016 de New Material Fellow van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

De expositie ‘Diana Scherer – Hyper Rhiozome’ is te zien in Droog tot en met 15 Maart 2020. Droog is dagelijks geopend van 9.00 tot 19.00 uur. Op donderdag 27 februari om 17.00 uur is er een exclusive performance van Diana Scherer in de tentoonstellingsruimte genaamd Harvest, gevolgd door een artist talk.

www.droog.com

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie