Branchevereniging tekent Circular Plastics Alliance

Het European Resilient Flooring Manufacturers’ Institute (ERFMI) – het Europese instituut voor producenten van veerkrachtige vloeren – heeft de verklaring van de Circular Plastics Alliance ondertekend. Samen met meer dan honderd partners in de waardeketen voor kunststoffen zet ERFMI zich actief in tot het gebruik of produceren van meer herbruikbare kunststoffen.

De leden van de Circular Plastics Alliance, waaronder bedrijven, handelsorganisaties en een groep publieke instanties, hebben met de steun van de Europese Commissie een verklaring uitgegeven waarin ze zich inzetten om in de komende 6 jaar het gebruik van herbruikbare kunststoffen te verhogen.

In de verklaring spreken de ondertekenaars af om in 2025 10 miljoen ton gerecycleerde kunststoffen in nieuwe producten te verwerken door middel van vrijwillige, door de markt gestuurde initiatieven en activiteiten.

“Bij ERFMI zetten we ons in om toe te werken naar een circulaire economie voor onze producten. We kijken ernaar uit om samen te werken met de meer dan honderd ondertekenaars uit de waardeketen voor kunststoffen om de doelstellingen in de verklaring van de Circular Plastics Alliance te realiseren”, zegt Jane Gardner, Managing Director van ERFMI, die de belangen van de veerkrachtige vloerenbranche in Europa behartigt.

Ze vervolgt: “Onze leden zetten zich in om een circulaire economie voor onze sector te verwezenlijken en dat is een van de hoekstenen van onze strategie. Iedereen bij ERFMI is van mening dat de Circular Plastics Alliance ons daadwerkelijk in staat stelt om toegang te krijgen tot de waardeketen voor kunststoffen en te werken aan het verwezenlijken van onze doelstellingen.”

Gardner verklaart dat de organisatie momenteel betrokken is bij verschillende projecten die zijn afgestemd op de principes van de Circular Plastics Alliance, waaronder het EU-project Circular Flooring (www.circular-flooring.eu), een project ter waarde van 5,4 miljoen euro met financiering door Horizon 2020, het Europese kaderprogramma voor onderzoek en innovatie.

Als een van de elf projectpartners levert ERFMI een directe bijdrage aan het project op het gebied van onderzoek naar recyclage van afgedankte PVC-vloerbedekkingen met behulp van het Fraunhofer CreaSolv-proces. Dit proces omvat de technisch geavanceerde scheiding van ‘verouderde weekmakers’ en restmateriaal om hoogwaardig PVC-materiaal te verkrijgen, vergelijkbaar met materiaal van primaire grondstoffen. Dit materiaal wordt vervolgens verwerkt tot droge stof. Deze zijn klaar voor hergebruik in nieuwe vloerbedekkingsproducten die volledig voldoen aan de huidige EU-wetgeving en die consumentenverwachtingen ten aanzien van circulaire economie waarmaken.
Het project wordt gecoördineerd door het Fraunhofer-Institut für Verfahrenstechnik und Verpackung IVV in Duitsland en beoogt de technische en commerciële haalbaarheid van dit recyclageproces voor PVC-vloeren op industriële schaal te beoordelen. Het project loopt tot mei 2023.

ERFMI behartigt de belangen van zeventien fabrikanten en verdelers van veerkrachtige vloerbedekking in heel Europa. Gezamenlijk produceren deze meer dan 360 miljoen vierkante meter vloerbedekking per jaar en bieden ze werk aan 11.000 mensen. Leden van de ERFMI zijn: The Altro Group, Amorim Revestimentos, Amtico International, Mondo Group, Aspecta, BIG Floorcoverings, Designflooring, Dickson-Constant, Endesign Limited, Forbo Flooring Systems, Gerflor, IVC, Nora systems, Polyflor, Tarkett, Kährs en Windmöller.

www.erfmi.com